Ulica kneza Jovice (foto: Đorđe Đoković)
Ulica kneza Jovice (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2017, 07:02

Igranka ili javna nabavka za Ulicu kneza Jovice?

č: | fb:

Radovi na koje žitelji Ulice kneza Jovice čekaju više od dva meseca dovedeni su u pitanje, a mogli su već biti završeni da se nije umešala famozna gradonačelnikova Komisija za praćenje javnih nabavki.

 

Na drugi poziv za prikupljanje ponuda za radove u Ulici kneza Jovice, koji je prošle nedelje upućen na adrese pet građevinskih firmi, niko se nije javio!

 

Građevinci kojima su pozivi upućeni kažu da u "farsi od ove javne nabavke neće da učestvuju, jer su im već jednom pozivi upućeni, a niko ih nije obavestio o ishodu tog tendera!".

 

Na prvi poziv za prikupljanje ponuda, koji je upućen krajem avgusta, javile su se dve firme, ali iz neobjašnjivih razloga nije potpisan ugovor sa firmom koja je dostavila najpovoljniju ponudu, nego je ceo postupak vraćen na početak!

 

Tako igranka u Gradskoj upravi ili javna nabavka traje skoro dva meseca i isto toliko žitelji Ulice kneza Jovice čakaju na rešenje svojih problema.

 

"Mi ne smemo dočekati jesen i velike kiše sa ovakvom ulicom", poručili su sredinom avgusta žitelji pedesetak kuća u Ulici kneza Jovice, koja je pod zaštitom države, na kojoj su se otvorile brojne rupe, a ispod koje se nalazi stari kolektor, takođe prepun rupa.

  

Bez razloga poništena javna nabavka?!

 

Gradsko rukovodstvo je u nameri da reši što pre problem žitelja tešnjarske ulice, zbog koga su štrajkovali nekoliko dana, odlučilo da "odmah budu sanirana oštećenja, a sledeće godine da se radi nova kišna kanalizacija i rekonstruiše ulica".

 

Zbog hitnosti radova, čija je vrednost oko pola miliona dinara, a koji podrazumevaju krpljenje rupa na kolektoru i ulici, odlučeno je da se u postupku javne nabavke male vrednosti po skraćenoj proceduri, koju Zakon dozvoljava, uputi poziv za prikupljanje ponuda na adrese pet građevinskih firmi.

 

Odeljenje za budžet i finansije, u okviru koga je Služba za javne nabavke, poziv je uputilo 24. avgusta, a rok za dostavljanje ponuda je bio četiri dana, tako da su se do 28. avgusta javile dve građevinske firme – Kompresor ing i SZR "Toške" čija je ponuda bila jeftinija, što je ovlašćeno lice za javne nabavke konstatovalo.

 

I umesto da bude potpisan ugovor i da radovi počnu pre kiša dok još traje građevinska sezona, novoformirana gradonačelnikova Komisija za praćenje javnih nabavki je stopirala ceo posao tvrdeći da nije ispoštovana procedura i da je postupak nevažeći.

  

Mihailo Milutinović, šef Komisije za praćenje javnih nabavki, koja inače nema nikakvu funkciju u odlučivanju, dakle ne donosi odluke, nego ima kontrolnu i savetodavnu funkciju, za Kolubarske.rs objašnjava da u slučaju Ulice kneza Jovice nije ispoštovana procedura. Dodaje da "ima indicija da je najpovoljniji ponuđač bio poznat pre isteka roka za podnošenje prijava".

 

- Procedura nije ispoštovana jer je poziv za prikupljanje ponuda upućen pre nego što je republički Zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za izvođenje radova u Ulici kneza Jovice, a bez toga radovi ne mogu početi. Apsurdno je uputiti poziv za prikupljanje ponuda, a pritom ne znate da li ćete dobiti saglasnost za radove. Osim toga, to je i Vama poznato, u medijima je objavljeno da je posao dobila SZR "Toške" i to pre nego što je završen ceo postupak, što navodi na nepravilnosti, i to su dovoljni razlozi da javnu nabavku poništimo i vratimo na početak - rekao je Milutinović.

 

Na naše pitanje s kojim pravom Komisija "poništava i vraća na početak", kad to nije u njenoj nadležnosti, Milutinović objašnjava da Komisija kontroliše i sugeriše, a drugi donose odluku.

 

Odgovor na pitanje ko je doneo odluku da se "poništi i vrati na početak tender za radove u Ulici kneza Jovice" nismo dobili od šefa Komisije, ali ni u Gradskoj upravi.

 

Šef gradonačelnikove Komisije, koja prati javne nabavke, Mihailo Milutinović naglašava da je "suština da se javne nabavke ubuduće ne raspisuju prema klijentima sa sve slikom, već prema strankama".

 

Ako je to suština, pitanje je zbog čega je poništen tender za Ulicu kneza Jovice, koji je, kako tvrdi sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave, bio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i naglašava da nepravilnosti nije bilo.

 

- Za te radove nije potrebna saglasnost republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer se ne radi rekonstrukcija ulice, nego samo krpljenje rupa, što spada u redovno održavanje. Međutim i pored toga što nije bila neophodna, mi smo od Zavoda dobili saglasnost i to 11. septembra – objašnjava naš sagovornik.

 

Demantuje navode Milutinovića da je izvođač radova bio poznat pre nego što je okončana procedura.

 

- Rok za prikupljanje ponuda je bio 28. avgust, kada su stigle dve ponude, i tada je ovlašćeno lice zaduženo za javne nabavke konstatovalo da je najpovoljnija ponuda SZR "Toške". Vest da će radove izvoditi ta zanatska radnja u medijima je objavljena u septembru, tako da nije tačno da je novinarima neko otkrio ime izvođača radova pre nego što je ceo postupak okončan - tvrdi naš sagovornik.

 

Komisija umesto Pravilnika?! 

 

Pravilnik o radu Službe javnih nabavki Grada, ne postoji a trebalo bi. Umesto Pravilnika, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je odlučio da formira Komisiju za praćenje javnih nabavki koja na svoj način i po svojim kriterijumima nameće red u tu oblast. Posledice takvog reda ne snose ni gradonačelnik ni njegova Komisija, nego građani, izvođači radova, a najviše žitelji Ulice kneza Jovice.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 3 sati 27 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 3 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara