Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Narodni muzej Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
01.12.2017, 15:35

Promena Statuta Muzeja zbog promene direktora?

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o izmenama Statuta Narodnog muzeja i to u delu koji se odnosi na uslove koje treba da ispunjava kandidat za direktora te ustanove. Opozicija pita da li je na pomolu smena direktora, vlast ne odgovara, osim poruke člana Gradskog veća Dejana Bogojevića (SNS) da on neće biti novi direktor Muzeja, kako se to "u nekim krugovima govori".

 

Promene se odnose, između ostalog na to da direktor može da ima završen fakultet "u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka". Prema ranijem Statutu direktor Muzeja mogao je da bude kandidat koji je završio filozofski fakultet, grupe - istorija, istoroja umetnosti, etnologija i arheologija. Promena se odnosi i na to da nije potrebno da direktor ima položen stručni ispit zakonom propisan za rad u Muzejima. 

 

Odbornica DS Milka Erić Vasiljević je rekla da predlog o izmenama Statuta Narodnog muzeja nije "prošao" na Komisiji za društvene delatnosti. Dodala je da izmene nisu velike, ali su "suštinski vrlo važne i zabrinjavajuće".

 

"Bojim se da se ovim izmenama nagoveštavaju neke promene u Muzeju. Mada mi deluje neverovatno da ćemo doći u situaciju da menjamo jednog vrlo uspešnog i kompetentnog direktora, koji je Muzij podigao iz tavorenja i doveo ga do visoko ranigiranih muzeja u Srbiji", rekla je Erić Vasiljević naglašavajući da je aktuelni direktor Muzeja obrazovan i stručan sa menadžerskim veštinama.

Milka Erić Vasiljević

Milka Erić Vasiljević (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Vidimo da već postoji kult ličnosti u ovom gradu", ovako je započeo diskusiju za skupštinskom govornicom član Gradskog veća Dejan Bogojević nakon govora odbornice Erić Vasiljević.

 

"Da li će doći do smene u Muzeju, to zavisi od mnogo faktora. Pošto se u tom krugu spominje da ću ja biti direktor Muzeja, naravno meni to ne pada na pamet. Ove izmene je zakon propisao, a sve ono što je bilo dodato u prethodnim statutima, to je dopisao onaj ko planira da bude doživotni direktor Muzeja. Ne možete vi prema sebi praviti Statut, i to tako kako šta završavate vi to dodajete u Statut", rekao je Dejan Bogojević uz pitanje "zašto direktor Muzeja treba da ima završen fakultet istorije"?

 

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 16 sati 54 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara