Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
Demokratska stranka (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2014, 12:41

Nije bilo volje za primenu poslovnika

č: | fb:

Demokratska stranka smatra da je Poslovnik Skupštine grada Valjeva dobar, ali da nije bilo političke volje da se poštuje i primenjuje. Odbornici Demokratske stranke Milka Erić Vasiljević i Slobodan Pavlović kažu da je za funkcionisanje parlamenta odgovoran predsednik Skupštine.

- Ovaj poslovnik sam uporedila sa Republičkim i poslovnikom još nekih gradova i moram da kažem da on daje sve instrumente za normalan rad Skupštine. Tačno je precizirano šta su dužnosti odbornika i šta su njihova prava, a za red na sednici i funkcionisanje parlamenta odgovoran je predsednik Skupštine. U članu 75 se jasno kaže kakva ponašanja odbornika se ne mogu tolerisati. Podsetiću vas da smo mi u Skupštini imali i izgovorenih teških reči, oštrih napada koji su izlazili iz domena političke borbe i bili su upućeni na privatni život pojedinaca, bilo je napada na novinare, uvredljivih komentara i dobacivanja, prilaženja govorniku, bilo je govora van teme dnevnog reda... Tri prethodna predsednika Skupštine nisu nikada preduzela mere iz svoje nadležnosti. Poslovnik jasno određuje na koji način se sankcionišu takva ponašanja. Očigledno nije bilo političke volje, poštenja i mudrosti, nego su se stvari u Skupštini odvijale stihijski i vrlo često bile na rubu incidenta, a parlamentarni dijalog često odlazio u bespotrebne rasprave. Na predsedniku Skupštine je da samo primenom ovog poslovnika uspostavi red i u tom smislu ne vidimo na koji način je moguće popraviti situaciju ako predsedavajući i dalje ne bude imao dovoljno političke snage da dela, onda će, kakav god poslovnik da se usvoji, stanje ostati isto – rekla je novinarima Milka Erić Vasiljević.

Demokrate su nezadovoljne izborom članova radnog tela za izmenu poslovnika, čiji je spisak dostavljen na adrese odbornika. Predsednik radnog tela je Vladan Jerinić, zamenik radnog tela je Milorad Ilić, a ostali članovi su Jelica Panjković Tešić, Aleksandar Janković, Mihailo Milutinović, Jelica Stojanović i Aleksandar Vujić Subotić.

-Svi članovi komisije su pravnici, da li to znači da u idućem sazivu Skupštine svi koji se budu kandidovali moraju biti pravnici. Interesantno je da su ovde predstavnici aktuelne vlasti ili ljudi koji su takođe nekada bili u vlasti. Mišljenja sam da su u izradu jednog ovakvog akta morali biti uključeni predstavnici više političkh stranaka, opozicionih partija, ali i odbornici i pre svih predsednik Skupštine. Možda ta činjenica što je zaobiđen govori kakav je odnos u ovom gradu prema instituciji predsednika Skupštine. Takođe, odbornici su pozvani da svoje predloge i mišljenja dostavljaju, ne znamo tačno šta znače predlozi i mišljenja odbornika, tako da Demokratska stranka u prvoj fazi izrade poslovnika neće učestvovati, ali kada dobijemo predlog reagovaćemo sve u cilju da sačuvamo demokratičnost Skupštine grada i procedure koje u njemu moraju da vladaju – kazala je Erić Vasiljević. 

Aktuelno

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
U Muzičkoj školi Pre 15 sati 55 minuta

Koncert "Premijere"

Koncert "Premijere" pijanistkinje Nataše Mitrović, održaće se u petak, 9. decembra, u 18 časova u svečanoj sali valjevske muzičke škole "Živoirad Grbić".