Sanacija korita Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
Sanacija korita Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
24.07.2014, 12:54

120 miliona dinara za korito Kolubare

č: | fb:

Procenjena vrednost sanacije korita Kolubare, koje je pretrpelo velika oštećenja u majskim poplavama, je 120 miliona dinara, a radovi neće početi pre septembra. „Na sastanku sa predstavnicima JP ‘Srbijavode’, obavešteni smo da će radovi početi tek nakon što program ovog javnog preduzeća bude usvojen rebalansom republičkog budžeta, koji se očekuje u septembru”, kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Sanacija korita Kolubare

Sanacija korita Kolubare (Foto: Đorđe Đoković)

Prema prvim procenama za sanaciju korita Kolubare potrebno je preko 3,5 miliona evra. Cena regulisanog korita je oko 1,5 miliona evra po kilometru, a uništeno je više od pola korita koje je regulisano u dužini od pet kilometara.

Stručnjaci „Erozije” kažu da će vraćanje korita Kolubare u prvobitno stanje, pre katastrofalnih poplava, biti kompleksno, zahtevno, dugo i skupo. Najvažnije je to što korito Kolubare može da izgleda isto kao i pre 15.maja.  Sredinom juna radnici „Erozije” počeli su sanaciji 700 metara najkritičnijih mesta na koritu Kolubare. Ovim radovima obala neće biti vraćena u prvobitno stanje, nego će biti sanirana kako nove padavine ne bi napravile veću štetu.

Još uvek je neizvesno da li će biti sanirano korito Kolubare kod belog mosta gde je bila letnja pozornica i da li će pozornica moći da se koristi za Tešnjarske večeri. Predstoje veliki radovi, a premalo je vremena, a važno je da i pozornica i prostor za publiku budu bezbedni.

Sanacija korita Kolubare

Sanacija korita Kolubare (Foto: Đorđe Đoković)

Pored novca izdvojenog za sanaciju korita Kolubare, iz republičkog budžeta  sa 12 miliona dinara biće finansirani radovi na uređenju akumulacije Pocibrava, najavio je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

Aktuelno