Olivera Kostić EU PRO u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Olivera Kostić EU PRO u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
25.06.2018, 08:45

EU opredelila 4,5 miliona evra za mikro i mala preduzeća

č: | fb:

Razvojni program EU PRO je objavio javni poziv za podnošenje predloga projekata za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike, mikro i mala preduzeća.

 

Javni poziv, za koji je Evropska unija (EU) opredelila 4,5 miliona evra, otvoren je do 6. jula, a o ciljevima i kriterijumima bilo je reči krajem prošle nedelje na prezentaciji u Valjevu.

 

Olivera Kostić, menadžer sektora za mala i srednja preduzeća, objašnjava da pravo učešća imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO.

 

- Ono što je važno da se kaže jeste to da mi ovim pozivom ciljamo na mlada preduzeća, registrovana između 2013. i 2017. godine koja su u takozvanom drugom investicionom ciklusu i još uvek nemaju povoljnije prilike da dođu do sredstava iz banaka. Cilj poziva jeste da se unaprede postojeći proizvodi, da se uloži u proizvodnju novih proizvoda, u proizvode sa višom dodatnom vrednošću i važno je to da je ovaj poziv ograničen na preduzeća koja se primarno bave proizvodnjom ili se bave nekim uslugama koje kao rezultat imaju proizvod, kao što je recimo IT sektor. Takođe cilj ovog programa je da se otvore nova radna mesta, da se podrži konkurentnost privrede u loklanim samoupravama u kojima se program sprovodi – rekla je Olivera Kostić.

Olivera Kostić EU PRO u Valjevu

Olivera Kostić EU PRO u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kriterijumi na osnovu kojih će biti doneta odluka o tome ko će dobiti bespovratna sredstva za nabavku opreme i uvođenje komplementarnih usluga su poslovna ideja, aplikacioni formular u modelu biznis plana, održivost poslovne ideje i njena usaglašenost sa ciljevima programa i uticaj na širu zajednicu.

 

Preduzetnici i preduzeća imaju obavezu sopstvenog učešća u realizaciji projektne ideje. Sredstva koja su opredeljena kroz program EU PRO su do 20.000 evra za preduzeća koja su registrovana 2016. i 2017. godine, a njihovo učešće u realizaciji iznosi 20 posto, dok je za preduzeća koja su registrovana od 2013. do 2015. godine opredeljeno do 50.000 evra uz učešće od 30 posto ukupne vrednosti projekta.

 

Prema rečima Olivere Kostić, menadžer sektora za mala i srednja preduzeća, za sada ima preko 800 zainteresovanih, koji su preuzeli aplikaciju preko web sajta.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 5 sati 20 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 5 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara