DS Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
DS Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
17.07.2018, 10:18

Na Skupštini neće biti rebalans budžeta, biće "izveštaji o preživljavanju"

č: | fb:

Valjevske demokrate pitaju zbog čega se na sednice Skupštine grada, koja će biti održana u petak, 20. jula, neće naći i rebalans budžeta Valjeva za 2018. godinu? 

 

Predsednik GrO DS Slobodan Pavlović je naveo da je trenutni manjak u budžetu oko 600 miliona dinara, od čega se više od polovine odnosi na neprodatu imovinu, čija prodaja je bila u planu.

 

- Zašto Grad ne uradi rebalans, kako bi korisnici budžeta videli gde su, tačnije da sagledaju šta mogu, a šta ne mogu da troše, i da u ovom trenutku pravilno raspolažu budžetom. Od rebalansa budžeta nema ništa važnije, jer svrha korekcije gradske kase jeste da olakša život i način funkcionisanja grada, da poboljša kvalitet života i ubrza usluge koje se pružaju građanima. Svaki budžet treba da se radi u tri nivoa, a to je najpre novo zapošljavanje i tu je najvažnija stvar opremanje industrijske zone, ono što bi dovelo nove investitore. Drugo što treba uraditi je smanjenje aerozagađenja i treća stvar je pod hitno uvođenje elektronsko poslovanje Gradske uprave, što je neophodno za efikasno upravljanje gradom, a pre svega je u službi građana – rekao je Pavlović. 

 

Na sednici lokalnog parlamenta u petak naćiće se izveštaji o radu javnih preduzeća u prošloj godini. Pavlović skreće pažnju na činjenicu da se iz tih izveštaja jasno vidi da ozbiljnih kapitalnih investicija nije bilo i smatra da su to "izveštaji o preživljavanju".

 

Govoreći o izveštaju JKP Vodovod, Pavlović je naveo podatak da je u ovom javnom preduzeću lane bilo zaposlemo 232 radnika, dok ih je u 2012. godini, kada su demokrate bile na vlasti, bilo 217.

 

Pavlović je rekao da mnogo toga u izveštaju lepo zvuči, naročito dobit od 19 miliona dinara, ali, naglasio je, na dobit je uticala investicija Grada u rekonstrukciju vodovodne mreže od 31 miliona dinara, kao i povećanje cena usluga.

 

Predsednik valjevski demokrata je govorio i o brojnim problemima u valjevskom Vodovodu, pre svega onim koji se odnose na gubitke.

 

- U prošloj godini je bilo 935 intervencija na vodovodnoj mreži, što je ogroman broj intervencija. Rekonstruisano je 6,5 kilometara mreže, a izgrađeno 6,9 kilometara. To je premalo. Na sistem za daljinsko upravljanje investirano je 3,7 miliona, od planiranih devet miliona dinara. U izveštaju je navedeno da je u prošloj godini zahvaćeno 11,2 miliona kubika, a proizvedeno 10,6 miliona kubika vode, što znači da postoje gubici na startu. A onda vidimo da je realizacija, odnosno da je fakturisano 4,5 miliona kubika vode. Odatle se vidi da su gubici u mreži 58,5 posto, a po svim standardima je prihvatljivo do deset posto – rekao je Slobodan Pavlović. 

 

On je, na osnivu cene koju plaćaju građani i privreda za usluge Vodovoda, izračunao da su gubici na "vodi, koja odlazi u nepovrat" oko pola miliona evra. "Njvažniji zadatak pred Vodovodom je rekonstrukcija vodovodne mreže, kako bi se smanjili gubici. Novac se može obezbediti iz komercijalnih kredita, koji će kroz uštedu biti vraćeni", poručio je Pavlović.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dalje, analizirajući izveštaje javnih preduzeća, Slobodan Pavlović se osvrnuo na podatak da je Toplana u prošloj godini ostvarila dobit od 52 miliona dinara, naglašavajući da nije uračunata amortizacija od 129 miliona dinara.

 

Ponovio je da je osnovni problem Toplane to što greje "malu površinu", trenutno oko 351.000 kvadrata, otuda treba što pre priključiti na daljinski sistem grejanja nove korisnike, ponajpre državne ustanove i preduzeća.

 

- Pre svega bolnicu i Krušik. Mi imamo situaciju da Bolnica i Zavod za javno zdravlje nisu priključeni, a oni pričaju o zagađenju. Sledeći pravci za širenje toplovodne mreže su stara i nova Šesta škola i prema MZ Gadac. Tako se može povećati za preko 200.000 kvadrata grejna površina, samim tim cena će biti niža - smatra Pavlović. 

 

Predsednik valjevskih demokrata, koji je bio nekoliko godina na čelu Vidraka, je izjavio da je to javno preduzeće "postiglo rekord, ostvarivši nikad manju dobit od samo 120 000 dinara, što je sramno!".

 

O izveštaju poslovanja JKP "Polet" Slobodan Pavlović nije govorio iz jednostavnog razloga, a to je da "ponovo nema izveštaja o poslovanju Poleta" i pitanje je kada će ga biti i ko to toleriše?

 

Nekoliko poslednjih godina novinari su demokrate, koji su kritikovali rad nove vlasti i janih preduzeća uz predloge kako treba raditi, pitali zbog čega oni to nisu uradili dok su bili na vlasti. Sada, nakon šest godina vladavine napredjaka i socijalista, pitnje za Pavlovića je glasilo da li je to dovoljno vreme da nova vlast popravi i ispravi sve ono što su loše radile demokrate, a oni kritikovali i tako došli na vlast.

 

-Šest godina je previše vremena da ova vlast nešto uradi i da sve slabosti za koje su nas kritikovali da otkloni. Sistemi javnih preduzeća su danas u mnogo gorem stanju nego što su bili pre šest godina. Dokaz da aktuelna vlast radi sve pogrešno i da je bez plana i ideje jeste i to da je najpre za velike pare kupljeno zemljište za industrijsku zonu,  a sada se radi studija o isplativosti. Mi smo kupili „Stefil“ i tom kupovinom su izmirena  potraživanja radnicima tog preduzeća, a grad dobio prostor za industrijsku zonu. Ovo što je sada urađeno prevazilazi sve – zaključio je predsednik valjevskih demokrata Slobodan Pavlović.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 16 sati 16 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 9 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara