Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
30.07.2014, 06:24

SNS ponovo vlast ili novi izbori?

č: | fb:

Jedna od vrućih tema ovog leta jeste vraćanje naprednjaka u vlast ili namera socijalista da u koaliciju ponovo uvede SNS. Odluku o tome, sva je prilika, doneće stranačke centrale u Beogradu. I dok socijalisti šalju signale naprednjacima da se vrate u vlast, u SNS su čvrsti u stavu da obnovljene koalicije sa socijalistima neće biti.

„Ako želimo da pomognemo građanima Valjeva treba uvesti privremene mere i raspisati izbore“, rekao je u intervjuu za Kolubarske.rs Darko Glišić, predsednik opštine Ub, nekadašnji predsednik Okružnog odbora SNS.

Darko Glišić, kako reče, nije taj koji odlučuje o tome da li će naprednjaci u Valjevu ponovo ući u vlast. Ukoliko ga budu pitali za savet poručiće da sa socijalistima nikako ne prave koaliciju. O povratku u vlast odlučuju oni koji su i doneli odluku o izlasku iz vlasti, a to je centrala u Beogradu. „Međutim, pre svake odluke centrala prikuplja informacije sa terena i ako mene budu pitali za mišljenje moj stav će biti ne, ni za živu glavu, sa socijalistima u vlast“, kategoričan je Darko Glišić. Takav stav proističe iz dugogodišnjeg političkog iskustva, ali i iz dosadašnjeg ponašanja socijalista.

- SPS u Valjevu je navikao da se ponaša kao makro u javnoj kući. Svi ostali su kurtizane, a socijalisti su makro. Prvo su pravili većinu sa naprednjacima, a onda bez valjanog razloga su SNS proglasili za izvor problema i svoje koalocione partnere proglasili za glavne krivce za to što se u gradu ništa ne radi. Onda su našli nove koalicione partnere sa kojima će, navodno, da preporode Valjevo. Od preporoda nema ništa, ali zato među njima cveta svađa. Sada šalju signale da bi opet sa naprednjacima pravili koaliciju. To što ponovo hoće sa naprednjacima, koje su izbacili iz vlasti, govori o tome kolika je njihova želja da opstanu na vlasti – kaže Glišić.

Po njegovom mišljenju valjevska politička scena pokazuje svu svoju nezrelost u veoma osetljivom trenutku za grad. Zbog prebrojavanja struja, presabiranja ko je šta rekao, ko za koga navija, ko će kakvu većinu napraviti, Valjevo je došlo u takvu situaciju da se u gradu ništa ne dešava.

- Epohalnim dostignućem, velikom investicijom i ostvarenje godišnjeg plana smatra se krpljenje rupe na ulicama. Valjevu nema budućnosti dok svi ne stanu na istu stranu i ne počnu da rade za dobrobit grada i građana. Politička nestabilnost nikada nikome ništa dobro nije donela, pa neće ni Valjevcima - kaže Darko Glišić koji je saglasan sa našom opaskom da su tu nestabilnost stvorili političari i partije, a ne građani koji trpe štetu zbog svađa političara.

Nema struja u SNS. Gvozdenović je poverenik

Među valjevskim naprednjacima nema podela jer u Gradskom odboru još uvek nisu konstituisani organi.

- Može se reći da u SNS u Valjevu postoji grupa koja plače za direktorskim foteljama, postoje članovi koji traže svoje mesto u budućim stranačkim funkcijama, postoje i oni koje ništa ne zanima i postoje oni koji nešto rade. Kada budu izabrani stranački organi, pa među njima dođe do podele, e to može biti struja. Sada nema šta da struji kada su svi u statusu članova, s tim što je jedan po ovlašćenju predsednika Aleksandra Vučića zadužen da bude izvor informacija i da koordinira rad do konstituisanja rukovodstva stranke, a to je dr Slobodan Gvozdenović. On nije samonamešten – kaže Glišić i dodaje da vrh stranke ima puno poverenje u Gvozdenovića. „Listu narodnih poslanika pravio je predsednik SNS Aleksandar Vučić. Na toj listi nije se slučajno našao dr Slobodan Gvozdenović. Niko iz Valjeva na izbornoj listi nije bio tako visoko pozicioniran kao on“, kaže Glišić.

Reketaša ima u partijama, kao i među novinarima

- Postoje mediji, njihovi predstavnici, koji dođu i kažu ako mi ne daš pare ja ću da napišem da si najgori čovek na svetu. A ako mi daš pare, pa ti si izmislio svet, kakav Tesla, ti si izmislio struju, ti si najbolji. Tako je i u partijama. Ako mi ne daš funkciju ili ako me ne uvedeš u vlast da budem direktor, jer ja sam navikao da budem direktor i ništa ispod toga, biće problema, sazvaću konferenciju za štampu i najstrašnije ću te ispljuvati. To nam poručuju neke naše partijske kolege. Retko ko dolazi sa idejom i sa ciljem da se napravi nešto bolje. To je problem u Valjevu, to što postoji taj reketaški karakter kod mnogih – smatra Darko Glišić koji dobro poznaje valjevske političke prilike.

Na pitanje Kolubsrskih.rs zar reketaški karakter ne postoji u celoj Srbiji, pa i na Ubu, jer to nije izum Valjeva, Glišić kaže da reketaša na Ubu u tolikoj količini i meri koliko ih ima u Valjevu nikada nije bilo niti će biti. 

Aktuelno

Valjevski pokret otpora (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 17 minuta

Valjevski pokret otpora ne izlazi na lokalne izbore

Udruženje građana Valjevski pokret otpora (VPO) neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima 2. juna, saopšteno je na konferenciji za novinare. "VPO nema moralno pravo da bude saučesnik u...

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 19 sati 1 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 dan

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara