Tamo daleko 1918-2018 (foto: Đorđe Đoković)
Tamo daleko 1918-2018 (foto: Đorđe Đoković)
28.08.2018, 12:02

Eparhija valjevska obeležava stogodišnjicu Velikog rata

č: | fb:

Eparhija valjevska obeležiće 100. godišnjicu od završetka Velikog rata, u saradnji sa Udruženjem za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja.

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, biće obeležena godišnjica velike pobede savezničkih snaga u najvećem dotadašnjem istorijskom sukobu, koji je iznedrio heroje epskih razmera, čija je žrtva posvedočila sve hrišćanske vrline i donela slobodu našoj zemlji i narodu. "Ta sloboda postala je zavet, koji smo dužni da predamo našim potomcima", poručeno je.

 

Arhijerejski zamenik Episkopa valjevskog G. Milutina, protonamesnik Filip Jakovljević, je najavio da će, pored liturgijskih sabranja i pomena slavnim precima, Eparhija valjevska učiniti sve što je u mogućnosti da se obeležavanjem jubileja osnaži sećanje na čestite i hrabre srpske domaćine, čiji su podvizi bili inspiracija i nova nada celom čovečanstvu.

 

- Njihovo vaskrsenje u svesti našeg naroda je naša molitva i simbol naše vere, i život budućeg veka. Ne samo Valjevaca i svih Srba, ma gde da su, već i Čeha, Rusa, Poljaka i Slovena uopšte, Amerikanaca, Jevreja, Škota, Indonežana koji su sa nama probijali Solunski front, pa i Germana, koji su tada branili Srbiju. Bilo kao lekari ili pripadnici Srpske vojske u krvavim rovovima. Moramo biti svesni da svi oni nisu samo branili Srbiju kao teritoriju, već Srbiju kao simbol slobode – istakao je Jakovljević.

Konferencija za novinare Eparhije valjevske

Konferencija za novinare Eparhije valjevske (Foto: Eparhija valjevska)

 

Zahvalivši Episkopu Milutinu i sveštenstvu Eparhije valjevske, brojnim institucijama i preduzećima, kao i svim Valjevcima koji su se na razne načine trudili i trude tokom minulog veka da se sačuva uspomena na heroje Velikog rata, predsednik Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja Marinko Lugonja predstavio je neke od projekata nastalih u čast jubileja.

 

- "Male novine” su svojevrstan mozaik emocija i događaja, sa radnim naslovom "Sve što ne smete da zaboravite o Velikom ratu". One su našle svoje mesto i u regionalnom listu ”Napred”. Prilagođene drugim jezicima i nameni, postale su svojevrsna "obavezna literatura" gde god Srbi žive, a kao idejni koncept poslužile su za produkciju multimedija, predstava, radio i tv emisija. Izložba o herojima Velikog rata "Tamo daleko 1918-2018", koju smo premijerno prikazali na ogradnoj galeriji Doma vojske, svedoči podvige Srpske vojske širom sveta. U saradnji sa Srbima u rasejanju, uveličala je obeležavanje 100 godina dizanja zastave u Vašingtonu u čast Srpske vojske. Svoju "turneju" nastaviće na godišnjicu početka proboja Solunskog fronta 15. septembra. Do kraja godine gostovaće širom regiona i sveta, po savezničkim zemljama iz doba Velikog rata - Rusiji, Engleskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Grčkoj. Delove te postavke naši Valjevci već neko vreme mogu da vide na izlozima u centru grada, zahvaljujući Bid zoni i njihovim poslovnim partnerima, a biće predstavljena i našim školarcima – rekao je Lugonja.

 

Eparhijska Kancelarija za veronauku, u saradnji sa valjevskim školama, realizovaće tematske radionice "Svedočenje jevanđeljske ljubavi u vihoru  Velikog rata", predavanja, izložbu "Tamo daleko 1918 – 2018" i priredbu, kako bi se najmlađi upoznali sa herojstvom predaka, običajima i raznim zanimljivostima iz tog vremena, najavio je sekretar Kancelarije za veronauku jerej Dalibor Čkojić.

 

Godišnji kompleti "Malih novina" odštampani su uz podršku Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Grada Valjeva i njihovo dostavljanje školama uveliko je u toku, rekao je jerej Čkojić. Takođe, Eparhija valjevska uz pomoć Grada Valjeva i vernika objavila je i sveske za veronauku sa motivima Velikog rata koje će darivati učenicima.

Aktuelno

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 42 minuta

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju 2.05.2024

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 10 komentara