Sastanak predstavnika grada Molodečno i Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
Sastanak predstavnika grada Molodečno i Valjeva (foto: Đorđe Đoković)
21.11.2018, 09:55

Molodečno i Valjevo uskoro zbratimljeni gradovi

č: | fb:

Delegacije belorusukog grada Molodečno boravi u višednevnoj poseti Valjevu, a juče im se pridružio i ambasador ove zemlje u Srbiji Valerij Briljov.

 

"Sledeći susret biće ne samo potvrda o privrednoj saradnji nego će biti potvrđen i sporazumom o bratimljenju dva prijateljska grada Srbije i Belorusije", najavljeno je nakon sastanka domaćina i gostiju na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Ambasador Belorusije Valerij Briljov.

Ambasador Belorusije Valerij Briljov. (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ambasador Belorusije Valerij Briljov, uz podsećanje da je drugi put u Valjevu, koji mu se "mnogo dopada", izrazio je zadovoljstvo razgovorima predstavnika dva grada.

 

- Verujem i imam nadu da ćemo naći pravce na kojima ćemo zajednički raditi. Postoji na desetine mogućnosti naše buduće saradnje i mislim da će konkretan rezultat uslediti već nakon posete srpske delegacije Belorusiji - rekao je ambasador Belorusije Valerij Briljov.

 

Uz zahvalnost rukovodstvu Valjeva za gostoljubivost, Aleksej Romanjuk, zamenik predsednika Izvršnog odbora okruga Molodečno i šef Odeljenja za poljoprivredu i prehrambene proizvode, izrazio je nadu da će susret dve delegacije biti dobar početak za saradnju između dva grada.

 

Zamenik gradonačelnika Valjeva Zoran Živković je rekao da je susret delegacije grada Molodečno i Valjeva bio ne samo potvrda trajnog prijateljstva naroda Srbije i Belorusije, već i put ka ostvarenju nove saradnje između dva grada, kako u privrednom tako i u sportskom smislu.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić je novinarima saopštio više detalja o mogućnostima buduće saradnje dva grada, pre svega u oblastima mašinske industrije i poljoprivrede.

 

- Bilo je konkretnih razgovora o saradnji. Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom, koji je identičan sporazumu sa Rusijom, ali to nije dovoljno poznato mnogim našim privrednicima. Takođe, nije dovoljno poznato ni u Srbiji, ni u Valjevu, da je Belorusija razvijena industrijska zemlja, posebno da ima razvijenu mašinsku proizvodnju. Mnoge mašine mi na Zpadu kupujemo po skupljim i nepovoljnijim uslovima, nego što bi mogli da ih kupimo u Belorusiji. Sa druge strane, oni su pokazali interesovanje za mnoge naše proizvode, konkretno za kajmak, voće i druge poljoprivredne proizvode. Ambasador nam je stavio primedbu da ne čekamo zvaničan dokument o saradnji, nego da odmah počnemo sa međusobnim informisanjem o mogućnostima privredne saradnje Belorusije, Valjeva i Srbije. Obaveza, i naša i njihova, je da u najkraćem roku predstavimo proizvode koje je moguće plasirati na tržište Belorusije, i koji deo poizvodnje oni mogu da plasiraju ovde u Valjevu - rekao je Milorad Ilić .

 

"Današnji susreti delegacij dva grada su bili faza međusobnog informisanja, a već sledća će biti i konkretni dogovori", zaključeno je nakon sastanka predstavnika beloruskog grada Molodečno i Valjeva.

 

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 4 sati 45 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...  · 1 komentar

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 5 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara