Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
Gradska deponija (foto: Đorđe Đoković)
01.02.2019, 08:40

Da li se smeće iz Mionice i Koceljeve dovozi u Valjevo?

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su informaciju o stanju deponije komunalnog otpada u Valjevu, koji je napisan na dve i po strane.

 

U većem delu informacije se podseća na to da je gradska deponija "privremena" već 28 godina, da je urađen projekat sanacije i remedijacije, da su urađeni transfer stanica i reciklažni centar, da je u nekoliko navrata rađena i sanacija, kao i proširenje deponije... Prosečna dnevna količina otpada je od 90 do 100 tona.

 

U informaciji je navedeno da će upotreba gradske deponije u Valjevu prestati sa početkom rada Regionalne deponije u Kaleniću, a do tada je pronađeno prelazno rešenje odlaganja komunalnog otpada. "U toku su pregovori sa JKP Obrenovac vezano za odvoženje komunalnog otpada na njihovu deponiju", piše u izveštaju.

 

Odbornicu iz redova opozicije Snežanu Đekić Spajić (Stranka moderne Srbije) interesovalo je da li Vidrak ima dovoljno kamiona za odvoženje otpada u Obrenovac i da li će tada usluga JKP Vidrak biti skuplja?

 

"Ranije sam pitala direktorku Vidraka koliko je dnevno potrebno kamiona da ide u Obrenovac ukoliko se otpad bude tamo vozio svaki dan. Rečeno mi je da imamo jedan, da treba da se kupi još jedan kamion, pa sada pitam da li će biti dovoljna ta dva kamiona za prevoženje otpada svaki dan i koliko će to da košta građane Valjeva? Da li Vidrak razmišlja da postavi kontejnere za odvajanje otpada, da sve što se izdvoji obradi u reciklažnom centru i da se proda-staklo, plastika i gume", pitala je odbornica Đekić Spajić.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornik DS Duško Rakić smatra da je poseban problem "preopterećenost deponije" kao i to što u neposrednoj blizini postoji veliki broj stambenih objekata, čiji vlasnici imaju velike probleme zbog deponije, naročito leti. Rakić je pitao da li je tačna informacija da se smeće i otpad iz drugih opština dovozi u Valjevo?

 

"Javili su mi se ljudi koji žive u neposrednoj blizini deponije i tvrde da je naša deponija prepuna i da imamo ozbiljnih problema, a da se istovremeno u Valjevo dovozi smeće iz Mionice i Koceljeve, tačnije iz fabrike sokova Rauch Koceljeva. Kažu da taj otpad iz Raucha leti užasno smrdi što pravi probleme građanima. Interesuje me da li je to tačno i ako jeste zbog čega onda Valjevo sa ovakvom deponijom, koja nije uslovna i nema kapacitet da funkcioniše i za naše potrebe, uzima otpad iz drugih opština? Ne znam da li je tačno, sugrađani iz tog dela grada se žale, pa molim odgovor", rekao je Rakić.

 

Međutim odbornici odgovor na ova pitanja nisu dobili. Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić zaključujući raspravu pitao je direktorku JKP Vidrak Jelenu Kalat, koja je bila na sednici, da li ima potrebe da odgovori na neka pitanja uz zaključak "mislim da nema". Sa tim se složila i direktorka koja je iz skupštinske klupe odmahnula glavom kao znak da "nema potrebe da odgovori na neka pitanja", koja su postavili odbornici Skupštine grada.

Jelena Kalat

Jelena Kalat (Foto: Đorđe Đoković)

To ćutanje navodi na zaključak da će usluga odnošenja smeća poskupeti kada se bude odvozilo u Obrenovac i da je tačna informacija da se na deponiju u Valjevu, i pored toga što nema kapacitet ni za smeća grada, dovozi smeće iz Mionice i Koceljeve.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 14 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...