Registracija Prijava preko FB
Slobodan Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2019, 10:03

Pavlović: Izdvajanja iz budžeta za vrtiće sve veća, a kapaciteti isti

č: | fb:

U Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" ne poštuje se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, s obzirom na to da se iz godine u godinu povećava broj zaposlenih, a njihove plate se finansiraju iz budžeta Grada.

 

"I dok se povećava broj zaposlenih, kapacitet valjevski vrtića ostaje isti, a izdvajanja iz budžeta za Predškolsu ustanovu su sve veća", rečeno je na konferenciji za novinare Saveza za Srbiju, u okviru koga je i Demokrarska stranka.

 

Predsednik GrO DS Slobodan Pavlović je rekao da su demokrate, a i građani Valjeva, očekivali da će gradsko rukovodstvo obeležavajući Dana grada govoriti o novim investitorima, otvaranju novih fabrika, o završenom velikom infrastrukturnom projektu i o kapitalnim investicijama. Međutim o tome nema ni slova, jer vlast koja je na čelu Grada već sedam godina ništa nije uradila.

 

On je podsetio da je gradska vlast pre nekoliko godina najavila da će izgraditi obdanište, ali se od te ideje odustalo jer su odlučili da prošire vrtić u naselju Kolubara 2, što su demokrate podržale. Međutim, dodaje Pavlović, ni to se nije desilo, a godinama, upravo zbog nedovoljnog broja obdaništa, skoro 300 dece ostaje ne upisano. Do danas niko iz gradske vlasti nije odgovorio na pitanje zbog čega nije izgrađeno novo ili prošireno postojeće obdanište.

 

- Zanimljivo je kada pogledamo finansijski izveštaj Predškolske ustanoce "Milica Nožica" vidimo da dotacije Grada ozbiljno rastu sa nekadašnjih 256 miliona na 350 miliona dinara. Postvalja se pitanje ako nema novih obdaništa, kapaciteti su isti, broj dece je isti, zašto su iz budžeta povećane dotacije - upitao je Pavlović.

 

Pretpostvalja da se odgovor na to pitanje krije u broju zaposlenih, kojih je u valjevskim vrtićima iz godine u godinu sve više. Naveo je podatak da je za "realizaciju plana u 2017. i 2018. planirano 404 radnika, i to 374 u osnovnoj delatnosti, a od toga 337 na neodređeno".

 

- Prema odluci Vlade Srbije, 337 na neodređeno plus deset posto na određeno, to bi značilo da u Predškolskoj ustanovi radi 371 radnik.  Ali to nije tako jer oni nastavljaju da zapošljavaju pa ima 57 na određeno, pa ponovo još 30 lica na određeno vreme "zbog potreba", pa se angažuje još troje na privremeno povremenim poslovima. I na kraju izveštaja piše da broj zaposlenih ne prdstavlja pravu sliku zaposlenih, nego je broj išao i do 443, a to je više od 30 posto zaposlenih, i to je strašno – zaključuje Pavlović.

 

Predsednik valjevskih demokrata Slobodan Pavlović je ponovio da DS podržava proširenje kapaciteta Predškolske ustanove i poručio gradskom rukovodstvu da u obdaništa treba ulagati.

 

 

 

Aktuelno

Gradska kuća Lajkovac  (foto: www.lajkovac.org.rs)
Program manifestacije Dani Lajkovca Pre 7 sati 9 minuta

Koncerti Leksington benda i Dženana Lončarevića

Najatraktivniji programi manifestacije Dani Lajkovca 2019 biće koncerti Leksington benda 29. jula i Dženana Lončarevića 30. jula. Koncerti će biti održani na platou ispred Gradske kuće od 22 sata.