Slobodan Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
28.03.2019, 11:34

DS: "Novi Statut Valjeva je gradonačelnički Statut"

č: | fb:

Valjevske demokrate, koje bojkotuju rad gradskog parlamenta, smatraju da je novi Statut grada Valjeva, koji je usvojila Skupština, zapravo "gradonačelnički Statut, koji favorizuje vlast jednog čoveka – vlast gradonačelnika, ma ko to u ovom trenutku bio".

 

Predsednik valjevskih demokrata i odbornik Slobodan Pavlović kaže da se apsolutno čitava vlast stavlja u ruke jednog čoveka, što ne treba, ali i ne sme da bude. Smatra da je veća ovlašćenja trebalo da ima Skupština grada, međutim ona je novim Statutom apsolutno razvlašćena.  

 

"U ovom trenutku gradonačelnik ima nadležnosti koje ne bi trebalo da mu pripadnu. Kao što su odluka o davanju u zakup, odnosno o korišćenju nepokretnosti u svojini Grada u skladu sa zakonima i propisima. Zatim, odlučuje o privremenom raspolaganju pokretnim stvarima u javnoj svojini Grada u skladu sa zakonima. Sve su to nadležnosti Skupštine grada i nema potrebe da ih ima gradonačelnik i da prema svojoj volji odlučuje o tako bitnim stvarima. Odlučuje i po zahtevu o otkupu stanova u svojini Grada, što takođe treba da odlučuje Skupština, a ne jedan čovek. Još jedna bitna i zanimljiva stvar je da uređuje način korišćenja prevoznih sredstava u javnoj svojini Grada. Znate i sami koliko ima vozila, kako se kupuju, kako se koriste... Skupština grada treba da usvaja plan korišćenja kako bi javnost bila i u to uključena", rekao je Pavlović.

 

Sledeća stvar na koju je ukazao predsednik valjevskih demokrata odnosi se na Gradsko veće. Demokrate su stava da je bespotrebno imati 11 ljudi u Gradskom veću.

 

"Prema Statutu, Gradsko veće u svom sastavu ima gradonačelnika, zamenika i devet članova. Smatramo da treba da ima pet članova, koji će biti zaduženi sa pet osnovnih oblasti, a to su privreda, poljoprivreda, javna preduzeća, kultura i investicije. Ti članovi bi bili stručni i kompetentni za te oblasti. Ako bi sada građane pitali da li znaju ko su članovi Gradskog veća, siguran sam da bi odgovori bili negativni", rekao je Pavlović.

 

Prema novom Statutu nadležnost Gradskog veća je da usvaja izveštaj o izvršenju budžeta Grada i dostavlja ga na usvajanje Skupštini grada. "Izvršilac budžeta je gradonačelnik, zašto bi Gradsko veće usvajalo taj izveštaj. Gradonačelnik koji raspolaže budžetom treba izveštaj da podnese Skupštini grada", smatra Slobodan Pavlović.

 

U novom Statutu definisano je devet nadležnosti Gradske uprave, a činjenica je da može i treba da ima mnogo više nadležnosti, jer je to jedan "vrlo moćan aparat ako se iskoristi kako treba".

 

Prema mišljenu Slobodana Pavlovića nije dobro to što je iz Statuta grada Valjeva izostavljen status v. d. načelnika Gradske uprave. Može da se desi u nekim vanrednim okolnostima da Gradska uprava ostane bez načelnika i da bude bez načelnika sve dok se ne sprovede konkurs i izabere novi.

 

Što se tiče broja odbornika u Skupštini grada koja trenutno broji 51, Pavlović navodi da je optimalno da gradski parlament ima 40 odbornika. "Oni bi odražavali pravo stanje, a pred toga, pet posto, što je minimum da partija ili grupa građana budu zastupljeni, bila bi dva odbornička mesta i to je prava mera i prava zastupljenost", objasnio je predsednik valjevskih demokrata.

 

Pavlović je naglasio da je Statut grada najviši dokument lokalne samouprave i da ono što je Ustv za Republiku, to je Statut za Grad.

 

"Demokratičnost jednog društva se ogleda kroz zakone koji se donose i zakone koji se primenjuj, naravno i kroz javnost rada i medijskih sloboda. Da bi se društvo demokratisalo mora da postoji dobra namera, a to kod ove vlasti nema", zaključio je Sobodan Pavlović.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati 45 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati 46 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara