Forum žena SNS (Milićević, Kalat, Antić) (foto: Đorđe Đoković)
Forum žena SNS (Milićević, Kalat, Antić) (foto: Đorđe Đoković)
08.04.2019, 09:07

"Stop nasilju nad ženama, decom, životinjama i muškarcima"

č: | fb:

I ovaj put po nalogu vrha stranke, žene SNS širom Srbije, pa tako i u Valjevu, su se "okupile da bi javno osudile najnoviji atak nasilja nad ženama koji se dogodio u četvrtak u Beogradu".

 

I ovaj put, kao i pre dva i po meseca kada su žene SNS iz Valjeva osudile "verbalno nasilje nad Majom Gojković i Barbarom Životić", na konferenciju za novinare nisu pozvane novinarke portala Vamedia i Kolubarske.rs.

 

Dr Branka Antić, direktor Doma zdravlja, koja se, kako je rekla "namerno predstavila jer je žena na funkciji", saopštila je da se broj ubijenih i povređenih žena povećava iz godine u godunu. Navela je podatak da je u poslednjih deset godina ubijeno 350 žena u Srbiji.

 

- Apelujem na sve državne organe koji mogu da imaju uticaja na ta dešavanja da svim snagama i svim svojim sredstvima spreče dalji postupak Saveza za promene i svih ostalih koji utiču i koji dejstvuju tako što napadaju žene - rekla je direktor Doma zdravlja.

Konferencija za novinare žena SNS

Konferencija za novinare žena SNS (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ona je postavila i pitanje "zašto su baš u četvrtak došli u Stari dvor gde se rešava pitanje o rodnoj ravnopravnosti i zašto nisu imali toliko hrabrosti i nisu ušli u MUP ili neki vojni objekat"?

 

- Nemam nameru da se izvinjavam što sam žena, nemam nameru da se izvnjavam što sam uspešna, ali moramo da kažemo stop nasilju ne samo nad ženama nego nad svima, i nad decom, i nad životinjama i nad muškarcima. Ovo nije način demokratske države da se nosi sa problemima, nije način da se reši problem. Oni koji ne umeju drugačije ne bi trebali da se nalaze tu gde misle da jesu -poručila je dr Antić.

 

Dodala je da žene funkcioneri u Valjevu trpe određen vid nasilja preko društvenih mreža. Ne zanima je zašto to pojedinci rade, ali smatra da su to oni koji su u "detinjstvu imali problem sa svojim dominantnim majkama, odnosno kasnije sa savojim dominantnim ženama".

 

Još jedna uspešna žena na funkciji, član Srpske napredne stranke, osudila je nasilje nad ženama. Načelnik komunalne policije Milica Petković je rekla da joj je, kao nekome ko je proveo 12 godina u dva valjevska značajna medija i deset godina u Skupštini grada, prilično teško i da je vrlo emotivno doživela sve ono što se dešavalo "ispred Skupštine grada Beograda". 

 

I ona je apelovala na državne organe da preduzme sve korake, jer ovo "ne može da se ponovi".

 

- Juče je bio RTS, u najavi je TV Pink, da li to znači da će i na vaša vrata sutra neko da zakuca. Šta sa tim ženama i sa tim medijima. Da li ste svi neobjektivni ili prenosite pošteno ono što vam se poručuje sa ovog mesta bez obzira što je to SNS - zapitala je prisutne novinare Milica Petković.

Konferencija za novinare žena SNS

Konferencija za novinare žena SNS (Foto: Kolubarske.rs)

 

Treća uspešna žena SNS na funkciji Katarina Milićević, direktor Centra za socijalni rad, obratila se, kako je rekla, "ispred institucije koja se bavi nasiljem u porodici i drugim vidovima nasilja kao što je nasilje nad ženama koje obavljaju javne funkcije".

 

- Mi smo žene koje obavljamo mnogo bitne i važne funkcije, i ne možemo da ostanemo nemi na ovo što se dešava poslednjih nekoliko dana. Kakvu bi mi poruku poslale svim ženama Valjeva koje se obraćaju institucijama sistema, ako mi koje smo na javnim funkcijama i koje treba da ih zaštitimo ne ustanemo protiv nasilja koje se dešava prema nama. Prošli put na društvenim mrežama su pojedinci, koji su pripadnici opozicije, napisali najgnusnije laži, vređanja, ponižavanja. Mi sve ovde nismo kurve, mi sve ovde nismo jahačice Apokalipse, mi sve obavljamo časno, odgovorno i savesno svoj rad, i samo zato što smo žene trpimo najgore uvrede i najgori tip nasilja koje neko može da izgovara, a da za to ne snosi nikakve konsekvence - zaključila je Milićević.

 

I ona je apelovala na "sve nosioce državnih funkcija i na sve koji sprovde zakone da pogledaju šta se radi i šta se piše po društvenim mrežama i da se konačno svi procesuiraju".

 

Kolega, novinar Predrag Lučić je uspešne žene SNS na funkciji, koje su se "okupile da osude nasilje nad ženama", pitao kako komentarišu i da li osuđuju napade na novinarke Slavicu Vujanac (Vamedia), i Dariju Ranković (Kolubarske.rs)?

 

Direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević je na to pitanje odgovorila zamuckujući, rekavši da je protiv svakog vida nasilja.

 

- Ja sam ispred institucije... koja..., gde imate nultu toleranciju na nasilje..., dakle od bilo koga..., ko izgovara... Mi se sada borimo, 21. vek je, mi se borimo za normalnu i pristojnu Srbiju. Ne znači da neko ko je na nekoj funkciji, ko časno obavlja svoju delatnost, i samo zato što je žena, gde ne možete da istaknete nikakvu zamerku vezanu za rad za profesionalizam, samo zato što je žena trpi najgnusnije laži od pojedinaca koji izgovaraju a ništa im se ne dešava. Niko nije odgovarao još za sve te uvrede na društvenim mrežama, gde se svi mi ovde koje imamo svoje porodice osećamo jako nesigurno - odgovorila je Milićević.

 

Kada su se isključile kamere i mikrofoni, žene SNS koje osuđuju svaki vid nasilja, su zamerile novinaru Lučiću "zbog čega brani dve novinarke, koje su loši novinari i koje pišu samo laži", koje su "dobile to što su tražile", uostalom "svima prema zaslugama". Argument više je, kako rekoše, i to što "Darija i nije diplomirani novinar!".      

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 56 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 51 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...