Slobodan Gvozdenović, Ljubiša Milutinović i Borko Aleksić (Di fest 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Slobodan Gvozdenović, Ljubiša Milutinović i Borko Aleksić (Di fest 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
28.05.2019, 06:49

Na ceni su drugovi, a ne kvalitet i tradicija

č: | fb:

Ove godine iz gradskog budžeta sa pet miliona dinara biće sufinansirano 29 projekata koji, kako je naznačeno u konkursu, "podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva".  

 

Više od polovine - 16, pretežno turističkih manifestacija, održava se van Valjeva; šest na Divčibarama, po jedna na Stavama, Kamenici, Donjem Taoru, Oglađenovcu, Brankovini, Brezovicama, Miličinici, Stavama...

 

Među manifestacijama su one koji se odnose na maline, kupine, gljive, sremuš, lekovito bilje, prasiće, kotliće... Među projektima koji "podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva" je deset koji afirmiše sport i samo jedan koji podstiče afirmaciju privrednih manifestacija.

 

Rešenjem gradonačelnika Slobodana Gvozdnovića najviše novca, po pola miliona dinara, dobilo je Sportsko udruženje "Varatonac" Valjevo za projekat "2. Valjevski polumaraton" i Udruženje građana "TIMS" za projekat "Di fest". Manje od milion dinara dobilo je ukupno 11 projekata, i to šest po 50.000, četiri po 100.000 i jedan 80.000 dinara.

 

Za razliku od prethodne tri, koliko traje "Di fest", ove godine organizator ovog festivala na Divčibarama nije Plesni klub Studio M, preduzetnika Ljubiše Milutinovića, nego Udruženje građana "TIMS", čiji je zastupnik Ljubiša Milutinović. Inače, Udruženje građana "TIMS" je osnovano 1. februara 2019. godine. Komisija za ocenjivanje projekata je "Di fest" ranigirala na treće mesto sa 85,6 bodova.

 

Podsećam, sve pod parolom podsticaja razvoja turizma na Divčibarama, i uz svesrdnu pomoć Grada, prve godine je "Di fest" održan kao sajam turizma, druge godine kao slikarska kolonija, dok je prošle godine bio "zabavno-rekreativan izazov sa koncertom Tijane Dapčević”.  

 

Međutim, koncert je izostao bez ikakvog objašnjenja, tako da se "Di fest" sveo na nastup devojčica i devojaka iz plesnog kluba Studio M, mališana iz nekoliko vrtića, dece iz kreativne radionice Pinokio i članova Doma kulture Izvor, i oni su činili muzičko-zabavni program.

 

Pojedini "prošli" i na konkursu za udruženja građana

 

Među projektima koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva je projekat "Divčibare na recept" Udruženja Unija mladih Evropa, za koji je opredeljeno 400.000 dinara.

 

Ovo udruženje je "prošlo" i na konkursu za sufinansiranje projekata udruženja građana sa projektom "Medicinski starter – Zajedno za život 2019", za koje je dobilo dva miliona dinara.

 

Ovo udruženje iz Popučaka, kako piše u Agenciji za privredne registre (APR), osnovano je pre 11 meseci sa ciljem "realizacija programa i projekata zarad jačanja saradnje i razumevanja među mladima na loklanom, nacionalnom i međunarodnom nivou, a sve u skladu sa nacionalnom strategijom za mlade".

 

Zastupnik udruženja Unija mladih Evropa, u trenutku konkurisanja za novac iz gradske kase, bio je Ilija Ranković, koji je zaposlen u Gradskoj upravi. Samo sedam dana pre objavljivanja rang liste, umesto Rankovića u APR je upisana Draga Novaković.

 

Udruženje za održivi razvoj Jablanica Valjevo dobilo je 200.000 dinara za sufinansiranje projekata koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija za projekat "Jablaničke staze i bogaze". 

 

I ovo udruženje je "prošlo" na konkursu za sufinansiranje projekata udruženja građana sa projektom "Zeleni prsten Jablanice" za koji je iz gradske kase dobilo 500.000 dinara.

 

Zastupnik ovog udruženja, koje je osnovano pre godinu i po dana, je Zoran Antić, inače suprug dr Branke Antić, direktora Doma zdravlja.

 

Tradicija i masovnost nisu na ceni

 

Među projektima koji su dobili najmanje novca, a koji "podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva", je Sajam privrede zapadne Srbije - SPREG, koji je sufinansiran sa 100. 000 dinara.

 

SPREG je ove godine organizovan po 16. put, okupio je 206 izlagača iz 63 opštine i grada, zabeleženo je preko 15.000 posetilaca.

 

Manifestacija "Dani gljiva na valjevskim planinama", koju organizuje Gljivarsko društvo Valjevo već 23 godine i koju je prošle godine na Divčibarama posetilo preko 1000 turista iz mnogih gradova Srbije, biće sufinansirana sa 50.000 dinara.

 

Aktuelno