Registracija Prijava preko FB
Galerija Narodnog muzeja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Galerija Narodnog muzeja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
05.06.2019, 06:09

Britanska "pokretna ambasada" danas i u Valjevu

č: | fb:

Britanska ambasada će svoju drugu "PopUp" (pokretnu) ambasadu otvoriti danas u Valjevu u prostorijama galerije Narodnog muzeja. 

 

Danas će Britanska ambasada zajedno sa lokalnim partnerima organizovati brojne aktivnosti sa ciljem da građanima Valjeva približi rad Ambasade, kao i da pokažu značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa.

 

Kako se navodi u pozivu, "Pokretna ambasada" biće simbolički smeštena u zgradi Narodnog muzeja u Valjevu, jer su tu sačuvani predmeti koji svedoče o ličnostima i događajima važnim za zajedničku istoriju Srbije i Velike Britanije, kao što su Bolnice škotskih žena, Flora Sends, doktor Vilijam Hanter, vladika Nikolaj Velimirović .

 

Nakon otvaranja "pokretne ambasade", u Istorijskom arhivu će u 12 časova biti organizovan program posvećen aktivistkinjama Bolnica škotskih žena.

 

Osnov programa su istorijske veze Britanije i grada Valjeva, a s obzirom ma to da je 5. jun Svetski dan zaštite životne sredine – u planu je i više ekoloških aktivnosti i akcija čišćenja. 

 

U Valjevskoj gimnaziji će biti organizovane dve debate – na temu ekologije i građanskog aktivizma mladih.

 

Valjevcima će biti predstavljena reciklažna mašina kompanije Solagro, a britanska kompanija Unilever će donirati više tabli koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti.

 

"Nastavićemo praksu iz prve pokretne ambasade u Nišu i imenovaćemo i "ambasadora/ambasadorku na jedan dan". Jedna mlada Valjevka će pomagati ambasadoru Denisu Kifu u svim dnevnim dužnostima", navodi se u pozivu za današnji događaj.

 

"Moderni diplomatski koncept PopUp (pokretne) ambasade započeo je 2016. godine jedan švajcarski ambasador, u cilju približavanja ljudi jednih drugima i samim tim građenja nove vrste bilateralnih odnosa između dve države. Od tada naše kolege diplomate širom sveta razvijaju dalje ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetnu i otvorenu komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji", kažu iz Britanske ambasade. 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje policije 22.02.2020

Uhapšen diler

Valjevska policija, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila je N. U. (25) iz Valjeva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije 22.02.2020

Parlamentarizam ili despotizam?

Da nije bilo troje odbornika opozicije, koji su diskutovali i postavili po neko pitanje na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, zasedanje lokalnog parlamenta bi trajalo poput sednica Gradskog veća...  · 5 komentara

Mihailo Milutinović i Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada 21.02.2020

"Šta reći, a da nije dijagnoza?"

Skupština grada usvojila je rebalans budžeta i odluku o kreditnom zaduživanju za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Gradonačelnik ponovo vređao odbornike opozicije i pokušao zamenom teza da...  · 17 komentara