Galerija Narodnog muzeja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Galerija Narodnog muzeja (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
05.06.2019, 06:09

Britanska "pokretna ambasada" danas i u Valjevu

č: | fb:

Britanska ambasada će svoju drugu "PopUp" (pokretnu) ambasadu otvoriti danas u Valjevu u prostorijama galerije Narodnog muzeja. 

 

Danas će Britanska ambasada zajedno sa lokalnim partnerima organizovati brojne aktivnosti sa ciljem da građanima Valjeva približi rad Ambasade, kao i da pokažu značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa.

 

Kako se navodi u pozivu, "Pokretna ambasada" biće simbolički smeštena u zgradi Narodnog muzeja u Valjevu, jer su tu sačuvani predmeti koji svedoče o ličnostima i događajima važnim za zajedničku istoriju Srbije i Velike Britanije, kao što su Bolnice škotskih žena, Flora Sends, doktor Vilijam Hanter, vladika Nikolaj Velimirović .

 

Nakon otvaranja "pokretne ambasade", u Istorijskom arhivu će u 12 časova biti organizovan program posvećen aktivistkinjama Bolnica škotskih žena.

 

Osnov programa su istorijske veze Britanije i grada Valjeva, a s obzirom ma to da je 5. jun Svetski dan zaštite životne sredine – u planu je i više ekoloških aktivnosti i akcija čišćenja. 

 

U Valjevskoj gimnaziji će biti organizovane dve debate – na temu ekologije i građanskog aktivizma mladih.

 

Valjevcima će biti predstavljena reciklažna mašina kompanije Solagro, a britanska kompanija Unilever će donirati više tabli koje imaju za cilj podizanje ekološke svesti.

 

"Nastavićemo praksu iz prve pokretne ambasade u Nišu i imenovaćemo i "ambasadora/ambasadorku na jedan dan". Jedna mlada Valjevka će pomagati ambasadoru Denisu Kifu u svim dnevnim dužnostima", navodi se u pozivu za današnji događaj.

 

"Moderni diplomatski koncept PopUp (pokretne) ambasade započeo je 2016. godine jedan švajcarski ambasador, u cilju približavanja ljudi jednih drugima i samim tim građenja nove vrste bilateralnih odnosa između dve države. Od tada naše kolege diplomate širom sveta razvijaju dalje ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetnu i otvorenu komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji", kažu iz Britanske ambasade. 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 4 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 17 sati 40 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara