Nova industrijska zona (foto: Kolubarske.rs)
Nova industrijska zona (foto: Kolubarske.rs)
02.09.2019, 07:01

Industrija ambrozije, za sada

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je, govoreći o značaju auto-puta "Miloš Veliki" za Valjevo, izjavio da je "posle nekoliko godina Valjevo privelo kraju izgradnju industrijske zone. Za tu namenu iz gradskog budžeta bez zaduživanja kupljeno je više od 40 hektara zemljišta". Gvozdenović je poručio da "industrijska zona spremno dočekuje Koridor 11".

 

"To je još jedna neistina koju je izgovorio valjevski gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović i tako po ko zna koji put obmanuo građane Valjeva", rekli su aktivisti Lokalnog fronta Va pokazujući novinarima livade koje su kupljene pre dve godine.

 

Danas na tim livadama, koje su plaćene 230 miliona dinara sa idejom da se tu gradi privredna ili industrijska zona koju bi "Grad spremno ponudio investitorima", jedino dobro uspeva ambrozija u velikim količinama.

Nova industrijska zona

Nova industrijska zona (Foto: Kolubarske.rs)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Željko Trifunović kaže da nije jasno na kojoj površini se prostire "privredna zona" s obzirom na to da na tabli, koja je postavljena na "ulazu", piše da je površina nešto malo manje od 24 hektara, dok gradonačelnik tvrdi da je kupljeno preko 40 hektara zemljišta.

 

Trifunović je podsetio da se privredna zona pojavila u budžetu Valjeva, koji je usvojen 2017. godine, na listi kapitalnih investicija i to za period 2018-2020. godina.

 

- U toj listi navedena je procenjena investiciona vrednost od 308,5 miliona dinara. Deo od 208,5 miliona dinara bio je planiran u budžetu Grada, dok se iz "ostalih" izvora očekivalo 100 miliona dinara. Dinamika trošenja sredstava zahtevala je da se u 2018. godini obezbedi 201,5 miliona, u 2019-oj 47 miliona i u 2020-oj 60 miliona dinara. Od svega ovoga je najuspešniji gradonačelnik centra zapadne Srbije, kako za sebe voli da kaže, u prošloj godini ostvario manje od jednog procenta ili oko 1,8  miliona dinara i to za studiju opravdanosti industrijske zone. Nije nam jasno na osnovu čega je Gvozdenović kupio livade, a da pre toga nije imao studiju opravdanosti? Kako se u toj godini nisu pojavile pare, fiktivno predstavljene kao prihodi od rasprodaje gradske imovine, oko 510 milionadinara, plan kapitalnih investicija su na brzinu revidirali u martu ove godine – naveo je Trifunović.

 

Dodao je da je u novom materijalu procenjena investiciona vrednost projekta privredne zone skočila na blizu 830,6 miliona dinara. Učešće budžeta Grada je sa 208,5 miliona smanjeno na nešto preko 196 miliona, dok se iz čuvenih "ostalih izvora" očekuje preko 634 miliona dinara. Prema Trifunovićevim rečima planirano je da se u ovoj godini utroši preko 748 miliona dinara.

 

- Koliko je novca utrošeno i šta je zaista urađeno u ovoj "privrednoj zoni" možete videti i sami. Od svih ti privrednih ili industrijskih zona najbolje radi njihova industrija laži i šarenih laža – smatra Trifunović.

 

Radovič, Marković i Trifunović

Radovič, Marković i Trifunović (Foto: Kolubarske.rs)

Nezavisni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović, aktivista Lokalnog fronta Va, kaže da se sprema i drugi rebalans budžeta Valjeva.

 

- Najava, odnosno uputstvo za pripremu odluke o rebalansu ne zvuči optimistično: "prihodi i primanja budžeta Grada Valjeva se ne realizuju  planiranom dinamikom". Ovo za Lokalni front Va nije nikakva novost, još u javnoj raspravi, u decembru, upozorili smo da nas očekuje još jedan budžetski balon naduvan neskromnim željama i praznim obećanjima. Teško je očekivati da će iz "ostalih izvora" u budžet Valjeva doteći 750 miliona dinara do kraja ove godine. Mnogo je lakše izjaviti da "industrijska zona spremno dočekuje Koridor 11". U stvarnosti, novca u budžetu neće biti ni za obećane centralne gradske ulice koje se samo raskopavaju i zamazuju asfaltom što će zbog nepripremljene podloge brzo propadati u zemlju. Mnogi kažu od stida – rekao je Ljubomir Radović.

 

Para neće biti ni za rešavanje problema zagađenog vazduha u gradu, otuda se ne nadamo da će ih biti za privrednu zonu, rekla je aktivista Lokalnog fronta Va Vera Marković. 

 

- Za manje od dva meseca počinje nova sezona grejanja. A od 2016. do 30. juna ove godine je od funkcionera, kojima se udvorički zahvaljujemo za brigu o Valjevu, u budžet grada stiglo svega 3,3 miliona dinara podsticajnih sredstava za zaštitu životne sredine. Jedva milion dinara godišnje. Daje li nam to nadu da će Grad iz ostalih izvora za završetak industrijske zone do kraja ove godine dobiti željenih i očekivanih 634 miliona dinara? Samo ta "sitnica" nedostaje da bismo pošteno mogli da kažemo građanima Valjeva da smo "posle nekoliko godina priveli kraju izgradnju industrijske zone". Ili je možda preciznije reći da su 634 miliona dinara negde u Zoni sumraka - upitala je Vera Marković.

Aktuelno