Registracija Prijava preko FB
Izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izbori (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
21.09.2019, 07:04

Lokalni front Va: O izbornim uslovima i pravilima, i na lokalu

č: | fb:

Lokalni front Va smatra da o izbornim uslovima ne treba razgovarati samo u Beogradu, kao i da je važno da se pravila vezana za izbore poštuju i na lokalnom nivou. Takođe je važno da se u Valjevu formira telo koje će pratiti ponašanje lokalnih funkcinera i zloupotrebu javih resursa u vreme izborne kampanje, rečeno je na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Va.

 

Predrag Bleki Savić kaže da su i ovi razgovori koji se o izbornim uslovima vode na Fakultetu političkih nauka još jedan dokaz da se u Srbiji "sve i svja mora rešavati u Beogradu i nigde drugde".

 

On kaže da je Srbija daleko od decentralizacije i podseća da su sve priče o decentralizaciji bile samo brzo zaboravljeni deo predizborne kampanje ili pokušaji da se neke institucije izvuku iz Beograda i presele tamo gde to odgovara strankama koje u datom trenutku raspolažu plenom čije je ime državna kasa.

 

- Nije, dakle, slučajno to što se i najviši službenici ovog grada svakodnevno ponizno zahvaljuju državnim funkcionerima i funkcionerima susednih opšptina. Zahvaljuju se na mrvicama koje na Valjevo padaju sa beogradskog, sada, i ubskog stola.  Stola obilato ispunjenog porezima koje građani Valjeva uredno uplaćuju u državnu kasu. Dokaze za ovo Lokalni front Va nedavno je izneo kroz analizu podsticajnih sredstava koja iz Beograda kaplju do ostatka Srbije. Skorašnji primer: dok se po Srbiji najavljuju velelepni stadioni, jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva u istoriji Valjeva možda broji svoje poslednje dane… Ovo, međutim, nije i ne  sme biti jedini razlog da i tema izbornih uslova bude rezervisana samo za "razgovore" u Beogradu. Svaka lokalna sredina, a Valjevo je dobar primer, ima svoje specifičnosti – kaže Savić.

 

Dodaje da Lokalni front Va predlaže da se u Valjevu "otvore" izborne teme o onim uslovima za izbore na koje se može uticati propisima lokalne samouprave. Savić smatra da bi naročito bilo dobro da u razgovorima učestvuju i stranke koje čine skupštinsku većinu u našem gradu.

 

- Prljava kampanja u ovom gradu započela je mnogo meseci pre nego što će izbori biti raspisani. Direktni kontakti sa „onom drugom“ stranom možda će doprineti da se odnosi političkih protivnika pre zvaničnog početka izborne kampanje vrate bar u granice elementarne pristojnosti – zaključuje Predrag Bleki Savić.

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Vera Maraković podseća da je pravac za rešavanje otvorenih pitanja u vezi sa izborima definisan početkom ove godine u materijalu udruženja CRTA, "Preporuke za unapređenje izbornih uslova do 2020. godine". U okviru tih preporuka su i one koje su prilagođene lokalnim uslovima i potrebama.

 

- Postoji pet grupa preporuka poređanih po važnosti. Prvu grupu čine preporuke za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa - funcionersku kampanju. Radi se o temi koja nam se u Valjevu nameće gotovo na svakom koraku. Zloupotreba javnih resursa je, jednostavno rečeno, korišćenje sredstava poreskih obveznika u svrhe za koje nisu prvobitno namenjena. Sem upotrebe službenih automobila u stranačkoj promociji, ovde postoje i mnoge drastičnije zloupotrebe. Navedimo samo dodeljivanje novca građana Valjeva privatnim projektima gradonačelnika čiji je cilj isključivo blaćenje političkih protivnika i novinara čije mu se pisanje ne dopada – navodi Marković.

 

Ona dodaje da, osim funkcionera, nije retka pojava u Gradskoj upravi Valjeva da se i pojedini službenici u javnim nastupima, koji se tiču njihovih radnih obaveza, ponašaju i govore kao da su na skupu svoje stranke.

 

- Bilo bi previše, naravno, da ovakve ekscese uvrstimo u razgovore o funkcionerskoj kampanji i zloupotrebi resursa. Postoji i Kodeks ponašanja službenika i nameštenika za čije sprovođenje je nadležan načelnik Gradske uprave – podseća Vera Marković.

Radović, Marković, Savić

Radović, Marković, Savić (Foto: Lokalni front)

 

Aktivista Loklanog fronta Va Ljubomir Radović, nezavisni odbornik u Skupštini grada kaže da je neophodno formirati telo čiji bi posao bio da prati ponašanje funkcionera, ispituje sve činjenice koje ukazuju na eventualnu zloupotrebu javnih resursa i o tome podnosi izveštaje javnosti.

 

- U ovom trenutku, čini nam se, postoje samo jedna odškrinuta vrata koja bi dopustila konstiuisanje  ovako zamišljenog tela i dala mu predviđena ovlašćenja. U članu 29 Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave predviđeno je radno telo koje „prati primenu Kodeksa i pruža objašnjenja u vezi sa njegovom sadržinom i primenom funkcionerima, građanima i medijima“. U Skupštini grada ovakvo radno telo sada ne postoji. Važeći Statut, u članu 41, dopušta mogućnost osnivanja stalnih i povremenih radnih tela Skupštine grada. Broj radnih tela, kaže se u stavu 3 ovog člana, izbor, prava i dužnosti predsednika i članova radnih tela utvrđuje se Poslovnikom skupštine grada – kažeRadović.

 

On najavljuje da će Lokalni front Va, kao prvu temu budućih razgovora o izbornim uslovima u gradu, predložiti formiranje takvog radnog tela izmenom Poslovnika i potom odlukom Skupštine grada. Radović dodaje da je vreme bitan faktor i objašnjava da će, ukoliko uopšte bude osnovano, radno telo zahtevati jedan period uhodavanja, otuda smatra da je oktobarska sednica Skupštine grada poslednji prihvatljivi termin za njegovo osnivanje.

 

- Postoje već i izvesni predlozi koji se tiču delokruga radnog tela, broja članova, načina njihovog izbora i načina na koji će novo radno telo pratiti moguće zloupotrebe javnih resursa, ali su to teme o kojima se ne može detaljno govoriti pre nego što čujemo i neka drugačija, možda i pametnija, mišljenja. Ne zaboravljamo pritom da je uloga medija nezaobilazna, bilo kao učesnika u funkcionerskoj kampanji ili kao onih koji otkrivaju zloupotrebu javnih resursa. Jedan od obaveznih elemenata rada budućeg radnog tela moraće stoga da bude i monitoring  javnih nastupa gradskih funkcionera kako bi se utvrdilo ima li u njima elemenata zloupotrebe javnih resursa – kaže Radović.

 

Aktivisti lokalnog fronta kažu da su svesni da ovakvi i slični predlozi nemaju velikih izgleda da se pojave na dnevnom redu skupštinskih sednica.

 

- Velika je verovatnoća da naša inicijativa neće mnogo toga promeniti u već poslovičnom preziru službenika ovog grada prema zahtevima javnosti. Zato, bez obzira na ishod budućih razgovora, bez obzira na sudbinu eventualnih zaključaka ili predloga koji budu ponuđeni, Lokalni front Va će se svakako baviti temom zloupotrebe javnih resursa. Na isti način ili još više nego što smo to činili do sada – zaključili su na konferenciji za novinare.

 

Aktuelno

Vakcina (foto: Đorđe Đoković)
Saopšteno iz Doma zdravlja Pre 58 minuta

Vakcinisanje za pojedine kategorije u kućnim uslovima

Pacijenti koji su registrovani u Službi kućne nege i lečenja mogu se vakcinisati u kućnim uslovima, saopšteno je iz valjevskog Doma zdravlja. Oni će vakcinisanje moći da zakažu radnim danima na...

Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 22 sati 3 minuta

U Valjevu još 23 pozitivnih na koronavirus

U Valjevu su pozitivne još 23 osobe, dok je u odnosu na prethodni izveštaj u Kolubarskom okrugu novoobolelih 31. Hospitalizovano je 82 kovid pozitivnih pacijenta, testirane su 182 osobe na...

Valjevo (foto: Đorđe Šoković)
Saopštenje Lokalnog fronta Va Pre 23 sati 56 minuta

Grad, nakon šest godina, knjižio akcije Krušika

Lokalni front Va je uporno ponavljao da je "Krušik" akcionarsko društvo u kojem građani Valjeva imaju akcije vredne preko 825 miliona dinara. Te akcije valjevske fabrike Grad je konačno uknjižio,...  · 11 komentara