Registracija Prijava preko FB
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
04.10.2019, 08:42

Kada jedan čovek, a ne struka, menja budžet štetu imaju građani

č: | fb:

Drugi rebalans budžeta Valjeva biće na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada. Na konferenciji za novinare DS, uoči sednice lokalnog parlamenta u čijem radu demokrate ne učestvuju već šest meseci, rečeno je da će drugi rebalans biti usvojen većinom glasova, i to bez primedbi i zamerki, kao i bez ozbiljne analize.

 

Odbornik DS Milena Jovanović naglašava da su građani, a ne nosioci vlasti, vlasnici budžeta koji kao najvažniji finansijski zakon treba da bude objektivan, realan, javan i odgovoran.

 

- Još u julu, kada smo govorili o prvom rebalansu, rekli smo da nije tačan, što potvrđuje ovaj drugi rebalans. Naime, na strani prihoda u prvom rebalansu smo imali iskazana preneta sredstva u iznosu od 170 miliona dinara. Tada smo tvrdili da to nije tačan podatak. Ovim drugim rebalansom na prenetim sredstvima se nalazi samo 39 miliona dinara. Dakle, 131 milion manje. Prvim rebalansom nepostojećih 131 milion na strani prihoda je uravnotežio isto toliko željeni rashod, a to je nedopustivo. Znači, prvi rebalans nije bio tačan – zaključila je Jovanović i upitala gde je znanje ljudi koji su predložili takav dokument, a pre svega gde je odgovornost za ovakvo kršenje zakona i obmanjivanje javnosti?

 

- Ovim drugim rebalansom su prihodi i rashodi, gle čuda, izbalansirani na nivou prvobitne odluke o budžetu Grada za 2019. godinu koja je doneta u decembru prošle godine. Ovo se nikada nije dogodilo u budžetu grada Valjeva. Dakle prihodi i rashodi su izbalansirani na 3 milijarde i 375 miliona dinara, baš kao u decembru prošle godine, samo je struktura izmenjena, po istom receptu - ovde uzmi, tamo dodaj. Piši, briši..., papir trpi sve. Preneta sredstva su manja, mešoviti prihodi su sa 19 miliona sada iskazani u iznosu od 100 miliona dinara. Radi se o sredstvima koja su u prethodnoj godini data kao avans po ugovoru, a kako ugovor nije ispoštovan sredstva će biti ili su već vraćena u budžet. Kakvo je to domaćinsko i odgovorno raspolaganje sredstvima poreskih obveznika kada se ovako veliki iznos sredstava daje, a druga strana ne realizuje preuzetu obavezu. Prihodi od imovine su ovim rebalansom smanjeni za 72 miliona dinara što se i očekivalo. Na strani rashoda, kao i prethodne tri godine, počne se sa investicionim i razvojnim, a završi sa potrošačkim budžetom. Kapitalni budžet je sa 737 miliona sveden na 660 miliona dinara ili sa 23 posto na 19,5 posto u budžetu. Kakva će biti realizacija, ostaje da se vidi jer realizacija prihoda u velikoj meri zavisi od prodaje imovine – kazala je Milena Jovanović.

 

Dodala je da su, naravno, povećani rashodi za potrošnju, usluge, robe, održavanje..., dakle ponovo težnja ka potrošnji, a ne ka investicijama.

Milena Jovanović

Milena Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

U prilog tvrdnji da aktuelna vlast nema jasnu politiku rukovođenja budžetom na dobrobit građana, Jovanović je saopštila još nekoliko podataka.

 

- U julu su na sva zvona najavljivali veliku rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića kao poboljšanje kvaliteta života građana, a sve je završeno zamenom vodovodnih cevi. Zatim, za industrijsku zonu u decembru je planirano 45 miliona, u julu je smanjeno na pet miliona, a sada je u planirano 26 miliona dinara. Da li znaju šta je uopšte trebalo da rade i da li sada znaju šta će raditi? Za otklanjanje posledica od elementarinih nepogoda u julu je trebalo 21 milion, a sad je potrebno 53 miliona dinara. Pitam se kakve smo to elementarne nepogode imali prethodna dva meseca? Moram da naglasim da se novac za elementarne nepogode ne troši javno-tenderski nego direktnim ugovaranjem, a to je zgodno! Za sport je u julu bilo opredeljeno 18 milona, sada je smanjeno na 2,6 miliona, za vodovodnu mrežu u julu je bilo planirano 168 miliona, a sada samo 51 milion dinara... - navela je odbornik DS.

 

Milena Jovanović je naglasila da ova vlast za četiri godine nije uspela da realizuje nijedan značajniji projekat koji bi bio prepoznat i finansiran iz sredstava ministarstava ili drugih fondova, a u gardu imamo potrebu za reševanje brojnih problema u raznim segmentima, poput zaštite životne sredine, zaštite spomenika kulture, zbrinjavanje starih lica, u oblasti sporta, infrastrukture...   

 

- Kada vlast nema jasnu politiku, prvo na srednjoročnom, a zatim i na godišnjem nivou, onda imamo situaciju da se budžet menja mesečno i dnevno, da planove i projekte ne radi struka već jedan čovek, a najveću štetu od toga imaju poreski obveznici, koji finansiraju neodgovornu, samovoljnu i rasipničku vlast, koja je tu radi sebe, a ne zbog poboljšanja kvaliteta života građana – zaključila je odbornik u Skupštini grada Milena Jovanović.

 

Aktuelno

OK Železničar osvojile Super kup Srbije (foto: S.Bilić)
Pobedile Crvenu zvezdu rezultatom 3:0 Pre 12 sati 57 minuta

Odbojkašice Železničara osvojile Superkup

Odbojkaški klub Železničar iz Lajkovca večeras je osvojio Superkup Srbije, jedini domaći trofej koji im je nedostajao! U hali na Banjici Želja je sigurnom igrom pobedio Crvenu zvezdu rezultatom...  · 1 komentar

Požar u Novoj Srbijanki (foto: Kolubarske.rs)
Nakon četiri časa intervencije vatrogasaca Pre 13 sati 26 minuta

Lokalizovan požar u "Novoj Srbijanki"

Požar koji je izbio u popodnevnim satima u fabrici "Nova Srbijanka" lokalizovan je oko 20 časova. Opasnosti od curenja amonijaka nema jer je još pre sedam godina istočen. U požaru, na sreću, niko...

Parking u centru grada (foto: kolubarske.rs)
Za devet meseci 18 izmena Pre 1 dan 2 sati

Plan javnih nabavki sve veći, a sve manje urađeno

Plan javnih nabavki je od početka godine pretrpeo 18 izmena. Najviše su "porsali" radovi sa prvobitno planiranih 290 miliona na preko 551 milion dinara. U planu je izgradnja javnog toaleta u parku...  · 1 komentar