Miting Sloboda za Aleksandra (foto: Đorđe Đoković)
Miting Sloboda za Aleksandra (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2019, 19:40

NE MOŽE...!

č: | fb:

Na Gradskom trgu večeras je održan građanski protest "Sloboda za Aleksandra" na kome je bilo nekoliko stotina Valjevaca, koji su potpisali i peticiju za oslobađanje sugrađanina, uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića, koji se nakon hapšenja nalazi u kućnom pritvoru.

Miting Sloboda za Aleksandra

Miting Sloboda za Aleksandra (Foto: Đorđe Đoković)

Mitinigu je prethodila šetnja podrške od Gradskog trga do glavne kapije "Krušika" gde su konfernciju za novinare održali lider Demokratske stranke Zoran Lutovac i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju.

Protesna šetnja Sloboda za Aleksandra

Protesna šetnja Sloboda za Aleksandra (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon toga građani su otišli do zgrade u kojoj živi Aleksandar Obradović i predali pismo podrške hrabrom uzbunjivaču koje je potpisalo nekoliko hiljada ljudi učesnika protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu održanog prošle subote. Obradović se pojavio na terasi svog stana i pozdravio građane koji mu pružaju podršku i koji su uz njega.

Građani ispred zgrade Aleksandra Obradovića

Građani ispred zgrade Aleksandra Obradovića (Foto: Đorđe Đoković)

Aleksandar Obradović

Aleksandar Obradović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Srđan Milivojević iz DS je na početku mitinga na Gradskom trgu rekao da je "dobro da se u Srbiji može neko zvati Aleksandar, a da voli ovu zemlju" i poručio Aleksandru Obradoviću da nije sam!

Sergej Trifunović

Sergej Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Govor lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića je izazvao buru oduševljenja. On je obraćanje okupljenim građanima počeo tekstom iz filma "Majstori, majstori", Gorana Markovića, snimljenog osamdesete godine. "Ko vas je zvao majstori, zašto dirate moj crni krov na kome stoji roda bela... Majstori, izlazite, pustite me da sam kuću uređujem...".

 

Trifunović je poručio građanima Valjeva i Srbije da se ne plaše, a onima koji vladaju Srbijom je poručio da NE MOŽE!

 

"Niko nas nije doveo dovde, niti nas je neko srozao. Sami smo se srozali. Ako nas je neko i srozao, uradio je to jer smo mu mi dozvolili da nas sroza, unizi... Zbog našeg mekog srca, zbog naše kratke pameti, zbog naše nezainteresovanosti, našeg nečinjenja, zbog naše apatije, našeg usranog straha pred zmajem od papira koji nije u stanju da bljuje vatru. Zbog našeg - a šta ja tu mogu, zbog našeg - ćuti može da bude gore, zbog toga što su nas roditelji pogrešno učili da pametniji popušta... Zbog nas se sada razni skorojevići, koji su do juče delili reklamni materijal u Telekomu, šetaju sa 300 hiljada evra u rancu, trguju oružjem jer su tata ministra policije. Zbog nas, deca tabanaju godinama u izgnanstvu mozgom za dostojanstvom, jer smo im ostavili razjebanu državu i ta greška mora biti ispravljena. A ispravićemo je dragi zemljaci, braćo, Srbi, ljudi, prijatelji, kada svako od nas bude čovek, kada svako od nas bude Aleksandar Obradović patriota koji neće dati da mu majstori sa kuće raznose krov, da mu se kuća napada čekićima, ekserima..., koji ne pristaje da mu daju ogledalo da češlja smeh u njemu", rekao je Trifunović.

 

"Kada prete tebi i tvojoj porodici, a ti kažeš – NE MOŽE! A za to NE MOŽE, dragi moji zemljaci, braćo, prijatelji, ljudi, ne treba imati muda, treba imati obraz, čast i dostojanstvo. Treba biti čovek. Ovo sranje od režima srušiće čovek, pojedinac, koji je dokaz da i najmanji zračak svetlosti ima moć da razbije najgušći mrak. Pronađite u svom bližem i daljem okruženju jednu osobu koja se plaši. I nemojte je osuđivati i kritikovati zbog njene nezainteresovanosti, apatije i straha. Osnažite je mišlju da može da postane čovek! Ova iluzija od stakla koja samo deluje nedodirljivo puca na najsitnije komadiće kada naleti na nekoga ko kaže: NE MOŽE! Kada kažete - neću da budem mali kapilar u vašem krvotoku zla, neću da ćutim kada mi ubijate najbliže, kada me izbacujete iz stana na ulicu, kada mi kradete platu, penziju... Neću da ćutim kada falsifikujete diplomu za koju sam ja krvavo učio, neću da me terate iz moje zemlje, iz moje kuće, neću da postanem plaćeni samoubica za tvojih 500 hiljada evra Aleksandre Vučiću, zato što NE MOŽE! Tvoje je prošlo, ali ti još niko nije javio, a dok ti ne jave uzbunjivaćemo vas bez prestanka i na svakom koraku. Uzbunjivaćemo vas i vaše kumove, i vaše sluge i vaše krimos pajtose. Urlaćemo kroz medijski mrak i kroz tišinu straha u koji pokušavate da nas zavijete, jer NE MOŽE! Prolamaće se svuda krik slobodnih građana NE MOŽE! Nećete imati mira majstori jer NE MOŽE!", poručio je Sergej Trufunović.

Biljana Stojković

Biljana Stojković (Foto: Đorđe Đoković)

Profesor dr Biljana Stojković iz organizacije Inicijativa žena Srbije je rekla da u Srbiji nije samo vazduh zagađen, Srbija je zagađena ljudima koji vladaju našom zemljom. "Kada u prostor u kome ima malo vatre dospe kiseonik vatra plamti, počinje da gori. U Valjevu postoji Aleksandar Obradović koji je otvorio prozor kroz koji prodire kiseonik, a vatra smo mi, građani", rekla je Stojković.

Valentina Reković

Valentina Reković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Studentkinja Valentina Reković je rekla da je Aleksandar Obradović bio u mraku mesec dana, ali naša reč i naša podrška su osvetlili njegovo herojsko delo. "Aleksandar još uvek nije slobodan, ali mi obećavamo biće slobodan i ponosan. Spremni smo da čuvamo sve svoje probuđene heroje. Solidarnost je naša snaga", poručila je.

Srđan Marković

Srđan Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Student Srđan Marković je rekao da je svetlo u mraku koje vlada Srbijom došlo iz Valjeva zahvaljujući heroju Aleksandru Obradoviću. "Ovo je ono naprsnuće koje dovodi do rušenja ovog sistema i samo zahvaljujući ljudima kao što je Aleksandar Obradović, mi ćemo nešto promeniti, ali najbitnije je da nikada ne smemo da stanemo, čak i onda kada mislimo da smo sav posao završili", rekao je Marković.

Branislav Grubački

Branislav Grubački (Foto: Đorđe Đoković)

 

Branislav Grubački Guta iz pokreta Novi optimizam iz Zrenjanina je poručio da mi ne smemo Aleksandra Obradovića ostaviti samog. "Nije samo Valjevo mesto koje ima takve ljude, ali je on neko ko je iskoračio, i mi moramo da se potrudimo da ne ostane sam i moramo svakog dana na svakom mestu da promovišemo njega i ono što je uradio moderni junak našeg vremena, zaotočenik Aleksandra Vučića", rekao je Grubački.

Ivan Kostić

Ivan Kostić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Narodni poslanik Dveri Ivan Kostić se zahvalio hrabrim građanima koji su došli u velikom broju da podrže čoveka koji je ličnim primerom pokazao šta je žrtva za sebe, za svoju porodicu i državu. "Aleksandar je ustao protiv ozbiljnog sistema, udario je u osinjak. Dao nam je primer da ne smemo da se bojimo i da moramo da ginemo za svoje ideale", kazao je Kostić.

Srđan Milivojević

Srđan Milivojević (Foto: Đorđe Đoković)

Srđan Milivojević je Aleksandru Obradoviću poručio da nije sam, građanima Valjeva da se vidimo u petak u 18 časova na Gradskom trgu, a imao je i poruku za one iz sive zgrade.

 

"Pogledajte dobro, upaljene su baklje slobode i istine u Valjevu. Nemate vi te pljuvačke koja će ugasiti plamen slobode. Ovde će govoriti i slobodan čovek Aleksandar Obradović".

 

Incident na početku skupa "Sloboda za Aleksandra"

 

Na početku današnjeg protestnog okupljanja građana i opozicije "Sloboda za Aleksandra", došlo je do incidenta i pokušaja fizičkog napada na Srđana Milivojevića.

Ljubinko Andrić

Ljubinko Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

Na skupu, koji je počeo oko 14 časova, u četničkoj uniformi pojavio se Ljubinko Andrić, član SNS, nekadašnji direktor JP "Polet", a sada zaposlen u tržišnoj inspekciji. On je uz povike, psovke i pretnje, prišao i pokušao da napadne Srđana Milivojevića, govoreći da  je "Aleksandar Obradović izdajnik", da su "izdajnici svi koji ga podržavaju", da "brukaju vojvodu Mišića", uz poruku da će "rasturiti skup, kao što je rasturio Žene u crnom".

 

Veći incident je sprečen zahvaljujući reakciji obezbeđenje protestnog skupa koje je Ljubinka Andrića udaljilo sa Gradskog trga.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 20 sati 38 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 27 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.