Aleksandar Obradović sa suprugom i novinarkom u šetnji centrom grada (foto: DjordjeDjokovic)
Aleksandar Obradović sa suprugom i novinarkom u šetnji centrom grada (foto: DjordjeDjokovic)
18.12.2019, 22:54

"Iako zagađen, valjevski vazduh ima miris slobode"

č: | fb:

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz "Krušika", kojem je danas ukinut kućni pritvor, prošetao je večeras centrom Valjeva, Karađorđevom ulicom, po prvi put posle 91 dana.

 

U dvorištu ispred zgrade dočekali su ga prijatelji, najhrabriji i najistrajniji sugrađani koji su mu pružali podršku 91 dan i zajedno sa njim krenuli u šetnju.

Aleksandar Obradović i sugrađani

Aleksandar Obradović i sugrađani (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na konstataciju novinara da je slobodan, a da zapravo još uvek nije slobodan, Aleksandar Obradović kaže da nema mesta euforiji. "Dobio sam mogućnost da se branim sa slobode. Videćemo šta će se dešavati u budućem periodu", rekao je Obradović.

 

I pored toga što je Valjevo u samom vrhu po aerozagađenju, vazduh koji je udahnuo imao je, kako je rekao, miris slobode.

 

"Drugačije se osećam, nakon 91 dana pritvora. Moj život od 18. septembra nije isti, ali pokušavam da sa porodicom i ljudima kojima verujem uspostavim neki balans, da odredimo neke prioritete. Svestan sam da se borba nastvalja i da će biti dugačka, znam da će biti i niskih udaraca od predstavnika vlasti, ali sam spreman. Verujem u porodicu, prijatelje i javnost", rekao je valjevski uzbunjivač.

 

Kaže da niko u Valjevu nije znao čime se on bavi i da se svesno izolovao kako ne bi doveo u opasnost najbliže ljude, pre svega porodicu i najbolje prijatelje.

 

"Apsolutno bih sve isto uradio. Možda bih preskočio neke korake, možda bih kontaktirao još neke ljude, ali sve drugo bih uradio isto", rekao je Obradović.

Aleksandar Obradović

Aleksandar Obradović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nije želeo da komentariše, a još manje da kritikuje sugrađane i kolege iz "Krušika" koji mu nisu pružali podršku svakog petka na Gradskom trgu na skupu "Sloboda za Aleksandra". Razume da je strah okovao Srbiju, razume da je strah za egzistenciju danas jedan od većih strahova, tako da nikome ništa ne zamera, a svakome ko je skupio hrabrost i bio na protestu, svakome ko mu je na bilo koji način pružio podršku i svima koji su potpisali peticiju za njegovo puštanje iz pritvora se beskrajno zahvaljuje.  

 

"Kod mene straha nema. Ja sam sada oprezan. Kada sam ušao u ovo ja sam znao kojih je sve ovo razmera i da su najviši predstavnici vlasti umešani u ovaj posao trgovine oružjem. Ja sam strah ostavio u nekoj fioci, ali oprezan jesam i imam odgovornost za svoju porodicu", rekao je Aleksandar Obradović.

Aleksandar Obradović

Aleksandar Obradović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sebe ne smatra herojem, ali ni otpadnikom od društva. Kaže da je samo čovek sa svim vrlinama i manama, sa životnim uspesima i porazima, koji nije mogao da gleda šta se dešava u njegovoj fabrici i veruje da bi mnogi uradili isto da su bili u njegovoj situaciji.

 

Rešenje o ukidanju pritvora

 

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donela je danas rešenje kojim se Aleksandru Obradoviću ukida mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta.

 

Iz obrazloženja odluke, kako se navodi u saopštenju suda, proizilazi da je sudija za prethodni postupak izvršila uvid u dostavljene spise, kao i dopis Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra u kojem se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, te je našla da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera kućnog pritvora.

 

Iz suda podsećaju i da je protiv navedenog rešenja dozvoljena žalba u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu, preneo je N1.

 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je Ministarstvu unutrašnjih poslova juče uputio urgenciju za pojašnjenje pravnog osnova hapšenja Aleksandra Obradovića, kao i pitanja u vezi sa merama i radnjama prilikom Obradovićevog privođenja u krugu fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu 18. septembra.

 

Podsetimo, Obradović je uhapšen tri dana nakon što je međunarodni portal "Arms Watch" objavio tekst o tome kako pojedine firme po povlašćenim cenama kupuju oružje iz "Krušika".

 

Kućni pritvor je Obradoviću određen na inicijativu republičkog javnog tužioca i protiv njega se vodi postupak zbog sumnje da je odavao poverljive poslovne informacije fabrike oružja "Krušik".

Aktuelno