Ana Đuričić sa svojom bebom Nedom (foto: Kristina Paramentić)
Ana Đuričić sa svojom bebom Nedom (foto: Kristina Paramentić)
03.01.2020, 14:01

Neda prva beba rođena u 2020. godini

č: | fb:

Prva beba u novogodišnjoj noći, u valjevskom porodilištu, rođena je u 2020. godini, 45 minuta nakon ponoći. Majka Ana Đuričić je, sa teritorije opštine Mionica, kao prvorotka na svet donela zdravu devojčicu Nedu, a prva valjevska beba je dečak rođen prvog januara u popodnevnim satima  u 17.27 časova.

 

Od novogodišnje noći do petka rođeno je osam beba tokom prazničnih dana, a još dve porodilje su bile u salama za porođaje tokom prepodneva u petak. Među ovih osam beba je bebe koja je nastala u postupku u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice.

 

Ponosna majka Ana Đuričić je rekla da je već izabrala ime za svoju devojčicu koja je jedna dobra beba.

 

- Naša Neda je dobro kao i ja. Porođaj je protekao odlično jer je prirodnim tokom sve išlo. Veoma smo zahvalni babicama Slavici i Borki koje su sjajne i sve vreme su bile uz nas, a naravno i dr Nenadu Dimitrijeviću koji je tu dežurao. Iako vas sve boli, vi se osećate prijatno jer imate sve vreme podršku i ovo mi je fenomenalno iskustvo – rekla je majka Ana Đuričić koja uskoro kreće kući sa svojom bebom.

 

Zahvaljujući velikoj podršci babica koje su joj bile od velike pomoći i kojima upućuje reči hvale, mlada majka poručuje da će se vrlo brzo vratiti u valjevsko porodilište, ovoga puta sa željom da rodi sina.

 

Ana Đuričić, beba Neda i Davor Živković

Ana Đuričić, beba Neda i Davor Živković (Foto: Kristina Paramentić)

Prema rečima dr Davora Živkovića godinu za nama je obeležila kampanja "Rodi se na lepom mestu" za obnovu i nabavku opreme za porodilište Službe ginekologije Opšte bolnice Valjevo.

 

- Sva oprema koja se nabavi, odmah se i koristi. Dosta opreme je nabavljeno i mislim da je primetno lakše i lepše i nama i porodiljama. Nadam se da ćemo imati još uspeha i u ovoj godini što se tiče donacija, a sve za rađanje više beba – rekao je dr Davor Živković, lekar Službe ginekologije Opšte bolnice Valjevo.

 

U porodilištu valjevske bolnice prošle godine rođeno je 1251 beba sa teritorije Kolubarskog okruga. Najviše dece rođeno je u Valjevu, njih 693, na drugom mestu je dugi niz godina u nazad Opština Ub u kojoj je prošle godine rođeno 193 bebe. Statistika još jasno pokazuje da je značajan porast porođaja u opštini Mionica i to u protekloj godini 97 u odnosu na 2018. kada je u valjevskom porodilištu rođeno 61 malih Mioničana. Uočen je i smanjen broj porodilja iz Lajkovca i Ljiga, dok Osečina drži prosek i prošlom godinom sa sedamdesetak beba.

 

Ono što se iz cifara statistike jasno uočava jeste i za tri posto manji broj prvorotki i drugorotki, dok je povećan broj žena koje rađaju treće, četvrto i svako sledeće dete i to za tri posto. A zbog ravnoteže među polovima u 2019. godini rođeno je više devojčica i to 642 u odnosu na 609 dečaka, dok je 2018. završena ubedljivo većinom dečaka i to 653 u odnosu na 598 devojčica.

 

U poslednjih deset godina najmanje porođaja u valjevskom porodilištu obavljeno je 2013. godine, svega 1177, dok je najviše beba rođeno 2016. godine i to iz 1340 porođaja.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 14 sati 16 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 17 sati 5 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.