Zdanje namenjeno za Muzej fantastike (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje namenjeno za Muzej fantastike (foto: Đorđe Đoković)
20.02.2020, 12:47

Za vreme ove vlasti sve je bilo muzej fantastike

č: | fb:

U ovogodišnjem budžetu Valjeva za kulturne sadržaje grada opredeljeno je 8,7 miliona dinara, što je ponižavajuće malo novca, naročito ako se uporedi sa sredstvima koja se izdvajaju za muzičke programe Tešnjarskih večeri i Novu godinu, smatraju demokrate.

 

Odbornik DS u Skupštini grada Milka Erić Vasiljević je na konferenciji za novinare, govoreći o prvom rebalansu gradskog budžeta koji će se pred odbornicima naći na sednici u petak, skrenula pažnju na odnos gradske vlasti prema ustanovama kulture i kulturnim programima.

 

Ona smatra da briga za kulturu ne počiva na strateškim dokumentima, i naglašava da nije usvojena strategija kulturnog razvoja grada i da smo skoro četiri godine slušali razna obećanja vlasti od kojih nije bilo ništa.

 

- Obećano je pozorište, a od pozorišta nema ništa; bilo je govora o prostornim problemima biblioteke, pa je bilo nekoliko rešenja za novu zgradu biblioteke, koja su više služila da se javnost zabavi oko nečega i da se podeli za i protiv. Jedno od neispunjenih obećanja je projekat – Muzej fantastike, koji je trebalo da bude u zdanju na Desankinom vencu gde su bili Radio Valjevo i Napred, a od toga za sada nema ništa... Sve što se dešavalo u gradu za vreme ove vlasti je zapravo bilo Muzej fantastike i tako će se i završiti – zaključila je Erić Vasiljević.

 

Analizirajući kulturni život u gradu, koji je rezulatat improvizacija, dolazimo do poraznih činjenica. Prema njenim rečima, ustanove kulture su shvaćene kao plen, poput javnih preduzeća, gde se mogu udomiti partijski kadrovi, pa su čak za ove četiri godine u ustanovama kulture menjani statuti kako bi se prilagodili određenim kandidatima.

 

Milka Erić Vasiljević je navela da Grad, kao osnivač ustanova kulture, treba da usmerava sredstva za jačanje kulturne produkcije i umetničkog sadržaja, i za unapređenje sistema očuvanja i predstavljanja kulturno-istorijskog nasleđa.

 

Saopštila je da ustanove kulture za jačanje kulturne produkcije i umetničkog sadržaja iz budžeta dobijaju 6,8 miliona, a za unapređenje sistema očuvanja i predstavljanja kulturno-istorijskog nasleđa 1,9 miliona dinara.  

 

- Dakle, 8,7 miliona dinara u budžetu je opredeljeno za kulturne sadržaje u gradu. Taj iznos mogu da uporedim sa nekim drugim troškovima, koji najbolje pokazuju odnos vlasti prema gradu i njihovu sklonost ka bahaćenju, ali neću. Porediću sa sredstvima planiranim za Tešnjarske večeri. Nisam protiv ovog letnjeg festivala, ali teba da se zamislimo nad toj srazmeri da Grad iz budžeta za jačanje, unapređenje i očuvanje kulturnog nasleđa, i nove produkcije izdvaja 8,7 miliona dinara, dok za Tešnjarske daje deset miliona, uz to još dva miliona dinara iz drugih izvora. Verovatno će od tog novca osam miliona biti potrošeno na sadržaje koji su estradni, a ne kulturni. U pitanju je populistička potreba vlasti da građanima pruži ono što, kao, oni vole, a to su skupe estradne zvezde za jedno veče – rekla je Erić Vasiljević.

 

Maćehinski odnos gradska vlast posebno ima prema tri najstarije ustanove kulture u gradu – biblkioteci, Muzeju i Arhivu. Biblioteka iz budžeta za unapređenje sistema očuvanja i predstavljanja kulturnog nasleđa dobija samo 1.050.000 dinara, Muzeju je opredeljeno 1,1 milion, a Arhiv dobija tek 900 hiljada dinara. Prema mišljenju Erić Vasiljević sa tim novcem teško da može bilo šta da se organizuje. 

 

- I ova 3.050.000 dinara za tri ustanove kulture mogla bih da poredim sa troškovima reprezentacije, ali neću, uporediću sa organizacijom dočeka Nove godine za koju će biti potrošeno iz budžeta 3,1 miliona dinara. Zanimljivo je to da je uz ovaj iznos koji je planiran za doček 2021. godine "planiran" i isti broj posetilaca, osam hiljada, a znamo da ih toliko na prethodnom dočeku nije bilo. Činjnica da Grad za doček izdvaja 50.000 dinara više nego što ukupno izdvaja za tri ustanove kulture sa tradicijom dovoljno govori. Odgovornost snosi i rukovodstvo tih ustanova koje, da se ne bi zamerilo gradskom rukovodstvu, pristaje na taj minimalizam – smatra Erić Vasiljević.

 

Ona je skrenula pažnju na nešto što je već godinama loša praksa, ali i ponižavajuće, a to je da se kulturni stvaraoci, ljudi koji se bave kulturnim nasleđem i istraživačkim radovima, stavljaju u situaciju da treba da im bude čast to što učestvuju u kulturnom programima, i to besplatno, da im je to neka vrsta promocije. U istoj situaciji su i mladi umetnici, a ogromne pare se troše na papreno skupe estradne zvezde i njihove nastupe od par sati.

 

- Prethodna godina sigurno neće ostati upamćena po nečemu velikom i značajnom što je urađeno i realizovano na polju kulture, a sudeći po tome koliko novca će biti izdvojeno u ovoj godini, opet će se sve svesti na estradu i laku zabavu, a izostaće ozbiljni i značajni kulturni programi - zaključila je odnornik DS u Skupštini grada Milka Erić Vasiljević

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 31 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...