Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić)
Koronavirus (Ilustracija Dušan Arsenić)
19.03.2020, 08:24

U Valjevu osmoro obolelo od korona virusa

č: | fb:

Zvaničnih podataka o broju obolelih od korona virusa, kao i o broju onih koji su u kućnoj izolaciji, u Valjevu nema. Nema ni zvaničnih informacija o stanju u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

 

Prema nezvaničnim informacijama u Valjevu je osam osoba obolelo od korona virusa čiji su uzorci testirani i za koje je stigla potvrda da su pozitivni, a nekoliko uzoraka je poslato na analizu u nacionalnu referentnu laboratoriju Instituta Torlak i rezultati se očekuju. Nezvanično, ali iz pouzdanih izvora, saznajemo da je 238 osoba u samoizplaciji.

 

Gradski funkcioneri, kako nam rekoše neki od njih, ne mogu da govore o broju obolelih niti o epidemiološkoj situaciji u Valjevu jer im je zabranjeno da daju takve informacije.

 

Zamenik gradonačelnika Valjeva, dr Zoran Živković, koji je predsednik Saveta za zdravlje grada i član Stručno-operativnog tima za epidemije, rekao je za Kolubarske.rs da oni, i Štab za vanredne situacije Valjeva, sprovode naloge državnih organa i mere zaštite kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa, dok Ministarstvo zdravlja i Institut "Dr Milan Jovanović Batut" jedino mogu da daju zvanične informacije o epidemiološkoj situaciji i broju obolelih u lokalnim zajednicama.

 

I pored brojnih pokušaja prethodnih dana, Kolubarske.rs nisu uspele da dođu do zvanične inforacije o broju obolelih u Valjevu koji su pozitivni na korona virus, kao ni o broju onih koji su u samoizolaciji. Na pojedine telefonske brojeve koje je za informacije ponudilo Ministarstvo zdravlja niko se nije javio, mnogi telefoni su bili zauzeti, poput broja Instituta "Batut", dok je volonter, koji se javio na broj Ministarstva zdravlja, rekao da oni nisu nadležni za takve informacije oni su tu da "razgovaraju sa građanima i da im pomognu".

 

Pres služba Ministarstva zdravlja predložila nam je da pošaljemo mejl sa pitanjima, što smo juče i učinili.

 

U mejlu smo objasnili da u Valjevu nema zvaničnih informacija o tome koliko građana je obolelo-pozitivno na korona virus, koliko ih je u samoizolaciji, kakva je situacija u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama.

 

Naveli smo da se, prema nezvaničnim informacijama, u samoizolaciji nalazi preko 30 osoba i to pretežno doktora i sestara Doma zdravlja i Opšte bolnice. Prvi zaraženi je bio na proslavi jedne valjevske firme, gde je bilo više od 70 gostiju, bio je u Domu zdravlja i u Opštoj bolnici, a trenutno se nalazi na Infektivnoj klinici u Beogradu.

 

Zamolili smo za odgovore na nekoliko pitanja s obzirom na to da gradom kruže razne neproverene pa čak i uznemirujuće priče, i to samo zbog toga što nema zvaničnih informacija.

 

Pitali smo koliko građana Valjeva je zaraženo korona virusom i gde su smešteni? Koliko ima sumnjivih na korona virus i koliko građana je u samoizolaciji? Da li je tačno da su svi lekari Medicine rada valjevskog Doma zdravlja u samoizolaciji? Da li je tačno da je najmanje 20 lekara i medicinskih sestara Opšte bolnice Valjevo u izolaciji, što otežava rad te zdravstvene ustanove? Da li je tačno da u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama nema dovoljno zaštitnih maski i rukavica, dezinfekcionih sredstava?

 

Jedno od pitanja je bilo i zbog čega se novinari upućuju na sajt Ministarstva zdravlja, gde su, kako nam je rečeno, objavljene informacije o broju obolelih, kada među tim informacijama nema podataka za svaki grad pojedinačno?

 

Na ova pitanja do ovog trenutka odgovore nismo dobili.

 

Prema nezvaničnim informacijama od ljudi bliskih gradskoj vlasti i iz zdravstvenih ustanova, situacija u Valjevu nije dobra ni što se tiče zdravstvenih radnika ni pacijenata.

Aktuelno