Štab za vanredne situacije Valjevo (foto: www.valjevo.rs)
Štab za vanredne situacije Valjevo (foto: www.valjevo.rs)
16.04.2020, 07:22

Dr Gavrilović pisala premijerki i ministru zdravlja o radu valjevskog Štaba

č: | fb:

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović, koja nije prihvatila ponovno imenovanje na mesto rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT), o svojoj odluci obavestila je Štab za vanredne situacije Valjeva, a o razlozima zbog kojih ne želi da ponovo bude na čelu SOT obavestila je premijerku Anu Brnabić i ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara.

 

U pismu koje je uputila državnim zvaničnicima dr Gavrilović naglašava da od početka pandemije Zavod za javno zdravlje Valjevo maksimalno odgovorno izvršava sve svoje zadatke na rešavanju epidemiološke situacije u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Svakodnevno, i iz izolacije od 23. marta do 5. aprila, zaposleni ZZJZ radili su epidemiološko istraživanje i svakodnevno izveštavali sve nadležne institucije - Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vojsku republike Srbije, štabove za vanredne situacije.

 

"Kao epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Valjevo imenovana sam za rukovodioca Stručno operativnog tima (SOT), ali sam smenjena zbog neslaganja sa načinom vođenja Štaba za vanredne situacije grada; angažovanje privatnih firmi za dezinfekciju grada što je koštalo dva miliona dinara, načinom raspodele donacije privrednika Valjeva od 8,5 miliona dinara, donacijom iz Rusije..., koje su namenjene za opremanje zdravstvenih ustanova", napisala je dr Marija Gavrilović.

 

"Zbog međusobnog sukoba u Štabu za vanredne situacije i raspodele ovih i drugih sredstava, smenjena i dr Branka Antić novi rukovodilac SOT, pa sam ponovo imenovana za šefa SOT. Odbila sam jer ne želim da učestvujem u takvim aktivnostima, ali i dalje obavljam najsavesnije stručne zadatke u rešavanju epidemiolaške situacije u Valjevu i Kolubarskom okrugu. Lično ću se kao epidemiolog i rukovodilac Zavoda za javno zdravlje  Valjevo baviti i ubuduće samo stručnim radom i izvršavati sve postavljene zadatke maksimalno stručno i odgovorno", navela je dr Marija Gavrilović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u pismu koje je upitila premijerki Srbije i ministru zdravlja.

 

Podsećam, 15. marta formiran je Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija (SOT). Kako je tada saopštio Štab za vanredne situacije "ovaj tim će analizirati situaciju u Valjevu, kada je u pitanju širenje korona virusa i predlagati načelniku Štaba Milanu Mihajloviću potrebne mere. Načelnik Štaba će o ovome obaveštavati komandanta štaba gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, koji će potom koordinirati i nalagati mere Štaba za vanredne situacije grada Valjeva u skladu sa zakonskim propisima".

 

Novi rukovodilac Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemija je, od juče, dr Zoran Živković zamenik gradonačelnika Valjeva. To je treće postavljenje na čelo ovog tima za mesec dana ili od osnivanja SOT.

 

Prva sednica sa novim rukovodiocem biće održana u četvrtak, 16. aprila u 9.15 časova, objavljeno je na sajtu Valjeva.

Aktuelno