Oštećenje na putu Valjevo - Bajina Bašta, deo iznad Poćute (foto: Đorđe Đoković)
Oštećenje na putu Valjevo - Bajina Bašta, deo iznad Poćute (foto: Đorđe Đoković)
26.08.2014, 13:37

Kada će početi sanacija puteva valjevskog kraja?

č: | fb:

Većina puteva u valjevskom kraju oštećenih u poplavama i klizištima nije sanirana, radovi na važnijim saobraćajnicamjoš uvek nisu počeli, niti se zna kada će. Rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva finansira država, dok će lokalni putevi biti sanirani novcem iz gradske kase.

Na putevima ka Šapcu, Loznici i Divčibarama uredno su saobraćajnim znacima obeležena brojna oštećenja, pretežno izazvana klizištima, i postavljene su table o izvođačima, finansijerima i roku završetka radova. Na putnom pravcu Bogdanovića Brdo - Kaona na desetak mesta obeleženo je oštećenje saobraćajnice zbog klizišta, postavljena tabla na kojoj je napisan rok završetka 1. oktobar 2014. godine.

Tabla na putu Bogdanovića Brdo - Divčibare

Tabla na putu Bogdanovića Brdo - Divčibare

Sudeći po odgovorima koje smo dobili iz JP Putevi Srbije i narednih meseci zjapiće rupe i provalije na putevima valjevskog kraja, pojavila su se nova oštećenja, a da stara još uvek nisu sanirana.

Na naše pitanje kada će početi sanacija puta Valjevo-Šabac i deonica Valjevo-Mionica-Divčibare, iz JP Putevi Srbije odgovoreno je „da su, prema planovima, sredstva za rehabilitaciju obe deonice delegirana iz IPA fondova i da bi radovi na sanaciji trebalo da počnu do kraja ove godine”. Odgovore na pitanja kolika je ukupna dužina oštećenih puteva i koliko će koštati radovi na magistralnim i regionalnim saobraćajnicama valjevskog kraja, nismo dobili.

Put Bogdanovića Brdo - Divčibare

Put Bogdanovića Brdo - Divčibare

Sanirani odroni, ali ne i klizišta na putevima

Odgovarajući na naše pitanje koji putevi su rekonstruisani za protekla tri meseca, iz JP Putevi Srbije su nam dostavili spisak deonica koje su sanirane, kao i spisak onih koje će tek biti rađene i to nateritoriji Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Od 76 deonica regionalnih i magistralnih puteva, oštećenih u poplavam i klizištima, na teritoriji dva okruga, završeno je 45, dok 31 deonica tek treba da se radi. U toku su radovi na rekonstrukciji magistralnog puta Valjevo - Loznica u Pričeviću.

Radovi na putu Valjevo - Loznica, deo kod Pričevića

Radovi na putu Valjevo - Loznica, deo kod Pričevića (Foto: Đorđe Đoković)

Na putevima valjevskog kraja uklonjeni su i očišćeni odroni i rigole od nanosa, ali, još uvek, nije sanirana nijedna deonica oštećena u klizištima. Na spisku onih koji tek treba da se rade, a oštećeni su u klizištu, su putni pravac Mionica-Brežđe-Divčibare-Kaona, vrednost štete je oko 14 miliona dinara. U planu JP Putevi Srbije je da se sanira i otcepljenje puta na pravcu Kamenica-Crniljevo-Osečina-Pecka-.Ljubovija, šteta je 2,9 miliona dinara i otcepljenje puta Pričević-Pecka, gde je šteta procenjena na 3,6 miliona dinara. Na spisku deonica oštećenih u majskim poplavama i klizištima koji nam je dostavilo JP Putevi Srbije nema putnog pravca Valjevo-Šabac, jer će, kako su rekli, biti finansiran iz IPA fondova, a ne državne kase.

Klizište na putu Valjevo - Šabac

Klizište na putu Valjevo - Šabac (Foto: Đorđe Đoković)

Rade se samo makadamski putevi

Posle tri meseca i završetka tendera za obnovu lokalne infrastrukture, počela je sanacija makadamskih puteva u valjevskom kraju koji su oštećeni u majskim poplavama. Na ovim poslovima angažovane su četiri firme- „Autotransport”, „Kompresor”, „Dis niskogradnja” i „Sava kop” , a rok za završetak radova je 25 dana. U toku je sanacija na putu Lelić, Bebića Luka, Veselinovac i Poćuta.

Procena je da je u majskim poplavama oštećeno skoro hiljadu kilometara  makadamskog puta. Grad Valjevo je za radove na infrastrukturi rebalansom budžeta obezbedio 127 miliona dinara, od tog iznosa preko 50 miliona dinara potrošeno za hitne radova  u vreme vanredne situacije, a za sanaciju puteva, koja je u toku, biće potrošeno  oko 40 miliona dinara.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...