Registracija Prijava preko FB
Zoran Stepanović i Slađana Marković (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Stepanović i Slađana Marković (foto: Đorđe Đoković)
02.08.2017, 06:59

V. d. direktora u tehničkom mandatu, novi izum valjevske vlasti

č: | fb:

Vršioci dužnosti direktora u tri javna preduzeća (Toplana, Vodovod, Vidrak) su još uvek na tim funkcijama i pored toga što im je mandat istekao 22. jula. "Oni su u tehničkom mandatu jer javno preduzeće ne može biti bez direktora", glasi objašnjenje.

 

Na sedici Skupštine grada 22. jula prošle godine za v. d. direktora u Toplani imenovan je Zoran Stepanović, u Vodovodu Đorđe Milanović, dok je u Vidraku za v.d. direktora imenovana Slađana Marković. U Zakonu o javnim preduzećima u članu 52 piše da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

 

Konkurs za izbor direktora u tri javna preduzeća je raspisan 23. juna, dok je odluka o raspisivanju konkursa doneta na sednici Skupštine grada 6. juna.

 

Sekretar Skupštine grada Đorđe Pavlović kaže da je u petak otvoreno šest pristiglih prijava, u narednih sedam do deset dana obaviće se testiranje kandidata i čim se sve to završi komisija će, dakle najkasnije za deset dana, zasedati kako bi utvrdila predloge kandidata o kojima će se izjasniti Gradsko veće, a potom će Skupština grada imenovati direktore javnih preduzeća.

 

- Kada će biti zakazana Skupština na kojoj će biti imenovani direktori tri javna preduzeća, ja ne znam jer je to već stvar dogovora sa predsednikom Skupštine. Do tada ovi vršioci dužnosti direktora, kojima je istekao mandat, biće u tehničkom mandatu i oni mogu samo preduzimati poslove koji su iz nekog tekućeg poslovanja preduzeća, poput isplate zarada, realizacije već ugovorenih poslova. Nikakva nova prava i obaveze ti direktori u tehničkom mandatu ne mogu da preduzimaju. Dakle rade samo osnovno, dok se ne prevaziđe taj period, tačnije do imenovanja direktora u skladu sa konkursom - objašnjava Pavlović.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega posao oko izbora direktora već nije završen, s obzirom na to da je vršiocima dužnosti direktora u tri javna preduzeća mandat istekao 22. jula, Pavlović nema konkretan odgovor, ali misli da direktori nisu imenovani zbog političke situacije u gradu.

 

- Ne mogu da tvrdim, ali verovatno se pretpostavljalo da će od tog 6. juna, kada je doneta odluka o raspisivanju konkursa, biti dovoljno vremena da se sve završi do 22. jula do prestanka njihovog mandata. Međutim, videli ste i sami kakava je bila politička situacija u gradu i oko zakazivanja sednice Skupštine, tako da je sve to pomereno", kaže naš sagovornik.

 

Da li je bilo dovoljno vremena, kako tvrdi Pavlović, s obzirom na to da je konkurs raspisan 23. juna, a rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objavljivanja konkursa? To znači da je rok za podnošenje prijava bio 23. jul, a mandat v.d. direktora je istekao 22. jula!

 

U Zakonu o javnim preduzećima piše da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, a u zakonu se nigde ne pominje tehnički mandat v. d. direktora, Pavlovića sam pitala gde piše da v.d. direktora po isteku jednogodišnjeg mandata mogu biti u "tehničkom mandatu"?  

 

- Ne piše nigde, ali u skladu sa odredbama koje se mogu tumačiti po analogiji, a koje se odnose na članove nadzornih odbora, preduzeće ne može biti bez direktora!", kaže sekretar Skupštine grada.

 

Naglašava da "javno preduzeće apsolutno ne može biti bez direktora, tu funkciju neko mora obavljati pa makar i u tehničkom mandatu".

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na pitanje zbog čega Skupština grada na sednici održanoj u ponedeljak, 31. jula, nije imenovala nove v.d. direktora tri javna preduzeća s obzirom na to da je aktuelnim istekao mandat, a da po Zakonu o javnim preduzećima isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora, Pavlović kaže da "to ne bi bilo svrsishodno" i objašnjava.

 

- Veliki problem bi bio da se neko napravio lud i da je ovim ljudima produžio mandat suprotno zakonu. To bi bila katastrofa i direktno kršenje zakona. A imenovanje novih vršioca dužnosti direktora bilo bi direktno izigravanje zakona", kategoričan je Pavlović.

 

Zar ovaj novi izum valjevske vlasti "tehnički mandat v.d. direktora" nije izigravanje zakona?

 

- Nije izigravanje zakona jer je pre isteka njihovog mandata raspisan konkurs o izboru direktora, tako da oni mogu da budu v. d. direktora još najduže tri meseca, a za tri meseca mora biti održana sednica Skupštine grada na kojoj će biti imenovani direktori po konkursu", objašnjava Pavlović i ponavlja da se konkurs mora okončati najkasnije tri meseca od raspisivanja.

 

Jasno je da konkurs mora biti okončan u roku od tri meseca, ali kakve veze ima rok završetka konkursa sa v. d. direktora u tri javna preduzeća kojima je mandat, po Zakonu o javnim preduzećima, istekao pre 11 dana?

Njima je, nezavisno od raspisivanja konkursa, mandat istekao 22. jula i o tome je gradska vlast trebalo da vodi računa i da konkurs za izbor direktora raspiše bar 23. maja, a ne 23 juna.

 

Možemo samo da nagađamo razgloge zbog kojih je vlast ponovo prekršila zakon. Ponovo, jer je to već učinila 22. jula prošle godine kada je imenovala v.d. direktora, koji nisu ispunjavali uslove za tu funkciju, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Na konkurs za direktore tri javna preduzeća javilo se šest kandidata

 

Na konkurs za izbor direktora u Toplani, u Vodovodu i u Vidraku prijavilo se šest kandidata, najviše u Vidrak, njih troje je konkurisalo, dvoje u Vodovod i jedan kandidat u Toplanu.

 

Među kandidatima su i aktuelni v. d. direktora ili v. d. direktora u "tehničkom mandatu". Zoran Stepanović je kandidat za Toplanu, Đorđe Milanović je konkurisao za direktora u Vodovodu, dok je Slađana Marković kandidat za direktora u Vidraku.

 

 

 

 1. Jelena Anžujska

  Slučajno videh u komentaru jedne Jelene na portalu Vamedia da je raspisan i konkurs za direktora Moderne galerije. Rok za prijave je 7. avgust. www.vamedia.info/index.php/home/grad/5346-direktori-mozda-vec-u-avgustu Zašto se o tome ćuti na sednici Skupštine, sastancima Veća? Možda sam propustila, ali mi se čini da informacije nije bilo u lokalnim medijima.

 2. Goran M

  Под пуном материјалном и моралном одговорности тврдим особа под редним бројем 1.Милица Дасовић била је хапшена за време ,,Сабље,, и осуђивана због ношења оружија итд, итд..Особа под бројем 2.Калат Јелена исто била у сукобу са законом по мојим сазнањима и сумњама,па проценити да ли ове особе имају кредибилитет да одговоре једном важном и битном задатку као што је овај за избор директора?

 3. Goran M

  Ова што куца стално у овај,,јефтин,, телефон и поред припрема за наступ на Скупштини др Милан Марковић Мита изнесе доста тога што се види по мојим сумњама да постоје у ЈКП Видрак незаконите радње.Наравно да је велики градоначелник претио да сви морају да причају све у позитивном за ову в.д директорку у техничком мандату.Значи опет градоначелник хоће да прикрије (по мојим сумњама)неке радње које се косе са законом!А да ли грађани Ваљева знају ко је у комисији? Ево ја ћу да вам дам два имена и мало објашњења а ви грађани просудити како ће бити на избору директора.1.Дасовић Милица запослена у Дому здравља као правница и по мојим сазнањима ван сваке редовне процедуре(конкурс и сл.) 2.Јелена Калат и она запослена у Дому здравља до недавно медицинска сестра ,а сада економиста. Да ли и овде да пишем биографију да грађани воде који је то капацитет да одлучује о веома важним питањима.Наравно све ово колико знам на предлог градоначелника!!! .Да није тужно било би жалосно,а да ли има удела у препорукама за ова два комисијска члана Горица Селаковић и она запослена у Дому здравља и наравно пријатељица,,најпоштенијег,, градоначелника у Србији гвозденовића просудити сами.

 4. Milos p

  Smesni smo kao drzava upravo zbog ovakvih likova koji sebe smatraju sposobnima da rade taj posao. a ne vide raskopane ulice, vodovodnu i kanalizacionu mrezu iz proslog veka i djubre na svakom koraku .. komunalne policajce sve cesce vidite samo i jedino na bankomatima, a znam i gde ovi sto naplaciju parking borave i po kisi i po suncu, mada im odajem priznanje, birajun samo jeftine birtije ... vrh vlasti grca u sudskim postupcima protiv sebe samih ... sve u svemu, samo smo malo iznad Kolumbije, ali sa druge strane ipak smo mi nebeski narod ...

 5. Milos p

  Ne daj Boze da je u Lazarevcu , isla bi sluzbenim automobilom ...

 6. Goran M

  A,gde tombola u Valjevu ili Lazarevcu,a jel to onaj telefon sto neko rece od 1700 evra?

 7. Milos p

  Sedece oni tu jos mesecima, jer nece bratija protiv sebe ... direktori javnih preduzeca su nam osobe prosecno stari 30 godina, sa vrlo malo i zivotnog i radnog iskustva, pa se posle cudimo u kavo selo nam se pretvorio voljeni grad ... i fotografija na kojoj direktorka Vidraka i voljena komsinica cvaka po telefonu u sred skupstine, dovoljno govori o zrelosti ljudi koji nam vode grad ... mada , sve dok ne ode na tombolu , dobro je ...

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Dan druženja sa policijom (foto: Đorđe Đoković)
Promocija policije u osnovnoj školi Pre 10 sati 2 minuta

"Dan druženja sa policijom"

Valjevska policija je, u saradnji sa Školskom upravom Valjevo, organizovala "Dan druženja sa policijom" za učenike i roditelje, u školskom dvorištu OŠ "Nada Purić". Osnovci su bili vrlo...

Izložba Sanje Ribić Milivojević (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Sanje Ribić Milivojević Pre 12 sati 34 minuta

Unikatna ogledala u ubskoj galeriji

Izložbeni prostor ubske galerije "Sveti Luka" krase umetnička ogledala Sanje Ribić Milivojević (1967), rođene Tuzlanke sa adresom selo Laćarak pored Sremske Mitrovice. U pitanju je samostalna...

Laboratorija u bolnici (foto: Đorđe Đoković)
Četiri meseca pacijenti ispaštaju Pre 16 sati 40 minuta

Rekonstrukcija laboratorije u Domu zdravlja pod velom tajne

Već skoro četiri meseca građani Valjeva su prinuđeni da laboratorijske analize umesto u Domu zdravlja rade u Opštoj bolnici, gde se čeka i po nekoliko časova zbog velikog broja pacijenata. Svi sa...

Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Manje od mesec dana pred početak zimske sezone Pre 13 sati 32 minuta

Nije uspeo tender za zimsko održavanje ulica i puteva

Manje od mesec dana pred početak sezone zimskog održavanje ulica i puteva nije izabrano preduzeće koje će čistiti sneg jer, kako je rečeno Kolubarskim.rs, "javna nabavka nije uspela".  · 1 komentar