Nagrada Leman (foto: VFS)
Nagrada Leman (foto: VFS)
15.12.2021, 15:40

"Leman" za Nikolu Stojanovića, "Mladi autor" za Marka Marjanovića Marinčića

č: | fb:

Film "Sve kako treba", reditelja Nikole Stojanovića, dobitnik je nagrade Slobodan Golubović Leman, autorke Jelene Popović, na ovogodišnjem festivalu Valjevski filmski susreti u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM).

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Bojana Đurić)

 

U takmičarskom programu prikazano je 17 kratkometražnih igranih filmova mladih autora iz regiona (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Hrvatskai Bosna i Hercegovina), a tročlani žiri je odlučio da nagrada ode u ruke Nikole Stojanovića.

 

"Film koji nam je doneo zero rediteljski pristup i čvrst autorski stil koji izravno dopire do gledalaca, kroz intimnu, duhovitu i dirljivu priču o rastavljenoj porodici. Tema o izgubljenim generacijama se prožima u likovima majke, koja nikada nije imala priliku da ostvari svoje životne ciljeve, i ćerke čiji životni ciljevi zavise od odnosa rastavljenih roditelja. Glumačka podela, režija, scenario i fotografija odišu u celosti zajedno kao jedan organizam, onako kako odiše i odnos likova na filmu", stoji u saopštenju žirija.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Bojana Đurić)

Nagradu "Mladi autor" je ove godine kući poneo Marko Marjanović Marinčić za najbolju montažu filma "Pištolj i kacige".

 

"Uvod u ovu briljantnu filmsku parodiju je ćirilični natpis Srpske slike (Miroslavljev font). Možda baš on kaže da nije samo parodija u pitanju. Sledi briljantnih 18 minuta perfektno uokvirene priče, koja ne bi bila to što jeste da taj komplikovani mehanizam pokretnih slika i zvuka do najsitnijih detalja ne funkcioniše. Od odličnog scenarija i sjajnih dijaloga, preko fantastične glume, fenomenalne fotografije, perfektnog tona, kao i kostimografije i scenografije do kraja dosledne priči, kao i dosledno prenesenom urbanom srpskom ambijentu. Tajming dijaloga je do savršenstva urađen i on nije samo proizvod dobre montaže, već i vrlo bitne pripreme kadriranja kroz knjigu snimanja, storyboard-a, kao i rada na samom setu", stoji u obrazloženju predsednika žirija ZoranaĐorđevića.

 

Nagrada se sastoji od plakete, novčanog iznosa i slike slikara Miodraga Pešića Peše.

 

Tokom četiri dana festivala Valjevski filmski susreti u Bioskopu 85 publika je imala priliku da uživa u bogatom programu koji su pored dugometražnih dokumentarnih i igranih, činili i kratkometražni filmovi u takmičarkoj selekciji. Uprkos aktuelnoj pandemiji, festival je svakog dana bio posećen od strane velikog broja valjevske publike, kao i mnogih mladih autora, iz zemlje i regiona, koji su došli da isprate svoje i druge filmove.

 

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 2 sati 35 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...