Ljuba Popović (foto: Đorđe Đoković)
Ljuba Popović (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2014, 14:21

Monografija „Ljuba”

č: | fb:

U Svečanoj sali Valjevske gimnazije večaras od 18.30 biće predstavljena monografija "Ljuba" posvećena poznatom slikaru i akademiku Ljubi Popoviću. U predstavljanju monografije pored Ljube Popovića učestvuju književnik Milan Komnenić, istoričar umetnosti Nataša Kristić i izdavač Petar Živadinović.

Monografiju su pisali vrsni poznavaoci umetnosti, pored Milana Komnenića, Sreto Bošnjak, Dejan Đorić i An Tronš, koja je o Ljubi Popoviću pisala u Francuskoj a njeni tekstovi prevedeni na srpski jezik.

Ljuba Popović, koji živi i radi u Parizu, puni 80 godina, a monografija „Ljuba”, izdavačke kuće Paideia je deseta monografija o našem znamenitom slikaru. „Ljuba je od onih koje oslovljavamo samo sa ličnim imenom i suvišno je izgovarati prezime. I pored toga što je karijera Ljube Popovića, duga pola veka, više Francuska nego naša mi se dičimo da je Ljuba Popović živeo u Valjevu i pohađao Valjevsku gimnaziju”, kaže profesorka Gimnazije Nataša Kristić. 

Galerija velikana Valjevska gimnazije od danas će biti bogatija za još jednog velikana – Ljubu Popovića. Na ulazu u školu nalaze se portreti znamenitih ljudi svetske nauke, kao i onih koji su potekli iz Valjeva, učili Valjevski gimnaziju i napravili velike i uspešne karijere u zemlji i svetu. Među njima je, svakako i Ljuba Popović.

Sutra u 12 sati, u Modernoj galeriji biće otvarena izložba slika Ljube Popovića "LjUBA - tajna na punoj svetlosti".

Aktuelno