Predstava Gospodin Foka (foto: Kolubarske.rs)
Predstava Gospodin Foka (foto: Kolubarske.rs)
28.09.2015, 09:06

„Gospodin Foka“ više od ispitne predstave

č: | fb:

„Gospodin Foka“, druga predstava ovogodišnjeg Abro festa, osvojila je srca publike. Da u najavi nije pisalo da je to ispitna predstava studenta treće godine pozorišne režije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Strahinje Antonića, teško da bi bilo ko i pomoslio da „Gospodina Foku“ nije režirao neko sa velikom zrelošću i još većim iskustvom. To je tužna i pomalo setna priča o dvoje samaca, o Anđi koja je usamljena spletom nesretnih okolnosti i gospodinu Foki koji je usamljen po sopstvenom izboru i tako želi da ostane, uprkos povremenim dilemama koje izaziva mlada sustanarka.

Tatjana Dimitrijević i Radovan Miljanić

Tatjana Dimitrijević i Radovan Miljanić (Foto: Kolubarske.rs)

Tatjana Dimitrijević i Radovan Miljanić

Tatjana Dimitrijević i Radovan Miljanić (Foto: Kolubarske.rs)

TV dramu „Gospodin Foka“ napisao je Gordan Mihić 1969. godine. Glavni junaci su bili Slobodan Cica Perović i Neda Spasojević, imala je ogroman uspeh i ušla je u antologiju TV stvaralaštva. Strahinja Antonić se, kao student treće godine, upustio u ne mali izazov da TV dramu ili tekst na sedam stranica, pretvori u pozorišnu predstavu, koja će imati dinamiku i držati pažnju publike skoro jedan čas.

Pitam ga, zašto baš „Gospodin Foka“, tekst koji je napisan pre skoro pola veka?

„Tema je aktuelna i za sva vremena. Bio mi je i izazov da posle Slobodana Cice Perovića i njegovog gospodina Foke u TV drami šezdesetih godina, napravim nešto novo i drugačije“, odgovara Antonić. Objašnjava da je gospodina Foku smestio u 21. vek, ali da je u mnogo čemu ostao u šezdesetim i sedamdesetim  godinama, pa mu neki tehnološki izumi narušavaju i kvare mir i red, koji njegov život čine savršenim. I ovovremeni gospodin Foka je usamljen, mamin sin, pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, ne mari za mnogo šta, sve do trenutka kada u njegov život iznenada ne uđe mlada, jednako usamljena, sustanarka....

Đorđe Stojković

Đorđe Stojković (Foto: Kolubarske.rs)

U ispitnoj pedstavi „Gospodin Foka“ Strahinje Antonića jedini prpfesionalni glumac je Radovan Miljanić, u ulozi gospodina Foke, dok je Tatjana Dimitrijević, igra Anđu, studentkinja treće godine glume, a Đorđe Stojković, konobar i mangup, student četvrte godine glume. Da je reč o profesionalnoj i dobroj prdstavi potvrđuje i to što je na redovnom repertoaru u pozorištu „Slavija“ u Beogradu.

Strahinja Antonić

Strahinja Antonić (Foto: Kolubarske.rs)

Strahinja Antonić se valjevskoj publici prvi put  predstavio prošle godine na Abro festu sa predstavom „Mandragola“. „Na ovogodišnjem Abro festu je bilo mnogo lakše jer se nekako ušlo u rutinu“, kaže Antonić i objašnjava da probebile brže, dinamičnije i da se manje nervirao. „Zar ima nerviranja“, pitam. „Bez nervoze i nerviranja nema dobre predstave“, kaže uz osmeh.

„Pozorište, režija, priprema predstava jeste moj izbor, to studiram, ali mi se svakim danom ovaj posao sve više i više sviđa. Sjajana je stvar i Abro fest, jer je to prilika da mladi glumci, pa i reditelji, rade i stvaraju, ma makar i na kratko i povremeno, u svom gradu“, kaže Strahinja Antonić.

Da li planira da se, kada diplomira, vrati u Valjevo? „Voleo bih da svake godine učestvujem na Abro festu ili da u Valjevu radim bar jednu predstavu godišnje u kojoj bi bili angažovani Valjevci koji su rasuti po drugim gradovima, a ima nas u velikom broju“, odgovara. Na ponovljeno pitanje da li sebe za godinu-dve vidi u Valjevu,kratko odgovara- „Ne vidim se, jer sam avanturista, a u Valjevu za sada avanture nema!“

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 7 sati 29 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar