Valjevski filmski susreti (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevski filmski susreti (2016.) (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2017, 11:58

"Počnimo ljubav iz početka"

č: | fb:

Valjevska kulturna mreža (VAKUM) organizuje četvrti put po redu festival Valjevski filmski susreti, koji će trajati od 14-17. decembra pod sloganom "Počnimo ljubav ispočetka".

 

Festival će otvoriti čuvena numera Beti Đorđević koja je inspiracija ovogodišnjem izdanju, a potom će uslediti projekcija najnovijeg filma Predraga Velinovića "Nigde", koji je pre nekoliko dana premijerno prikazan na Festivalu autorskog filma. 

 

Publika će u okviru dugometražnog igranog filma imati priliku da prvi put u svom gradu pogleda ostvarenja "Afterparti" Luke Bursaća i "Vetar" Tamare Drakulić, a tu će se naći i "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića i "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića.

 

Dokumentarni program obeležiće projekcije filmova "Gora" Stefana Maleševića, pobednika ovogodišnjeg Beldoksa, zatim "Zašto je Dragan napravio orkestar" Nikole Spasića, "Stars of Gaomeigu" Marka Grbe Singh i film Valjevke Jelice Jerinić "Devojčice koje se šišaju na kratko".

KZN Valjevski filmski susreti

KZN Valjevski filmski susreti (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, poseban deo festivala čini takmičarska selekcija kratkih igranih filmova. Žiri za Lemanovu nagradu ove godine čine glumac Svetozar Cvetković (Lemanov prijatelj), dramaturg Biljana Maksić (Valjevka) i reditelje Vladimir Mančić (poreklom iz Valjeva). Autor/ka najboljeg filma dobiće nagradu "Leman" koju ove godine izrađuje likovna umetnica Jelena Popović.

- Ideja festivala je da što više uključi Valjevce u organizaciju i sve delove festivala, pa tako nagradu "Leman" svake godine izrađuje drugi valjevskih umetnik - otkrila nam je Dragana Jakovljević, PR festivala.

 

Što se tiče pratećeg filmskog programa, ove godine je posvećen omažu Nikoli Majdaku starijem. Nikola Majdak je bio snimatelj dokumentarnih i igranih filmova, koreditelj s drugim autorima, autor prvih crtanih filmova beogradske proizvodnje. Majdak je dobitnik niza značajnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima je i Zlatna plaketa Jugoslovenske kinoteke. Na festivalu će biti prikazani njegovi kratki i animirani filmovi u subotu i nedelju od 16 časova.

 

Ponosni smo što svake godine VAKUM broji više članova i što i ove godine ima veliki broj volontera- od srednjoškolaca do već afirmisanih mladih ličnosti u Valjevu.

 

Kao i svake godine i ove godine festival ima i svoj muzički deo. Grupa entuzijasta iz Vakuma se svake godine trudi da ni ovaj segment ne zaostaje po kvalitetu za filmskim repertoarom, te tako prvo veče svirku sa svojim bendom ima Beti Đorđević.

 

U petak, nakon projekcija se održavaju karaoke filmske muzike te ovim putem pozivamo sve ljubitelje karaoka i dobre energije, koja ide uz njih, da nam se pridruže. U subotu nastupa nova nada srpske muzičke scene, Tamara Ristić poznatija kao Kezz. I u nedelju, za žurku zatvaranja je zadužen svima poznat valjevac DJ Alex Mark.

 

Možda najbitniji deo festivala, sada kad Valjevo ima bioskop, jeste edukacija. Pored radionica igranog, dokumentarnog i filma u jednom kadru, koje će biti organizovane za srednjoškolce, ove godine u saradnji sa Filmkulturom biće organizovana i radionica za osnovce. Ovo se pokazalo kao dobar izbor pošto je grupa vrlo brzo popunjena. Rezultat ove radionice u vidu kratkog filma biće prikazan na zatvaranju festivala, kada će uspešni polaznici dobiti i diplome.

 

Ivana Tešanović

Ivana Tešanović (Foto: Đorđe Đoković)

Na koferenciji za novinare Ivana Tešanović, glavna organizatorka festivala, zahvalila Ministarstvu kulture i informisanja i Gradu Valjevu na finansijskoj podršci, Centru za kulturu na odličnoj saradnji, kao i mnogobrojnim sponzorima kao što su Valjevska gimnazija, hotel Grand, Europabus, Bel vista i medijski pokrovitelji kolubarske.rs i televizija VA PLUS.

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 21 sati 38 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...