Sa otvaranja izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
Sa otvaranja izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
17.12.2014, 23:19

Pejzaži tišine Nikole Novakovića

č: | fb:

U ubskoj Galeriji „Sveti Luka“ otvorena je prodajna izložba slika humanitarnog karaktera valjevskog umetnika Nikole Novakovića. Izložbu pod nazivom „Pejzaži tišine“ organizovali su njegovi prijatelji, akademski slikar Radovan Mića Trnavac i Radovan Lazarević, novinar i direktor valjevskog studija RTS-a, kako bi se prikupio novac za lečenje obolelog Novakovića, pa je, u skladu sa tim, moto ove postavke „Ne samo po rimi, već po dubokoj suštini umetnost i humanost su neraskidivo povezane“.

Otvaranje izložbe bilo je dobro posećeno, a pored Ubljana, prisutni su bili i poštovaoci Novakovićevog slikarskog dela iz Valjeva i Beograda.

Trnavac, Puletić, Lazarević

Trnavac, Puletić, Lazarević (Foto: Dragana Nedeljković)

Umetnost Nikole Novakovića danas bi mogla da se svrsta u jednu novu umetnost, koja se zove umetnost nove generacije ili popularno nju ejdž art, ukazao je prilikom otvaranja izložbe slikar svetskog renomea Radovan Mića Trnavac. Izložba „Pejzaži tišine“, ima vrlo visok umetnički domet, rekao je slikar čije ime nosi Internacionalni umetnički studio u Valjevu.

- Kad pogledate Nikoline slike iz daleka, čini vam se da je to jedan izvanredan superealizam. Kad priđete malo bliže, vidite da je tu jedan ozbiljan enformel, a ako nastavite da analizirate dalje, videćete da tu ima od impresionizma, do ekspresionizma ili, lepše rečeno, sve zajedno je na ovim slikama. To je upravo ta nova generacija koja pravi jednu novu umetnost i kojoj je dozvoljeno da sve ono što je ranije urađeno može da koristi u stvaranju svojih umetničkih dela, a da joj to niko ne zameri - kazao je Trnavac, poželevši svom kolegi da što pre ozdravi i nastavi da slika „onako dobro kao što je slikao do sada“. 

Poput svojih pejzaža, sa mirisom tišine, smiren je i iskren Nikola Novaković, koji ne pristaje da mu najbliži i ljudi dobre volje pomažu zbog veoma ugroženog zdravlja, već prodajom svojih slika, po trostruko nižoj ceni, želi da dođe do novca neophodnog za oporavak. Čini se da sada pejzaži, kao intimna priča o slikarevom životu, još jače mirišu tišinom – rekao je  novinar Javnog servisa Radovan Lazarević, koji je Novakoviću poželeo da se što pre iz bolnice vrati kući, u Valjevo, i ponovo se „prihvati“ četkice i boja.

Ispred domaćina, galerije „Sveti Luka“, istu želju i poruku Nikoli Novakoviću je uputio i Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport , uz reči optimizma da „tri Radovana na jednom mestu mogu da budu garancija da ćemo se, koliko sutra, radovati i u pogledu prihoda od prodaje slika i u pogledu ishoda lečenja Nikole Novakovića“.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

„Trežnjenje“ boja

Nikole Novakovića slikarstvo predočava nam, sa jedne strane, žalosno stanje u kojem se srpsko selo u nevolji zateklo, a s druge strane uzdržani kolorit ravnice pritisnute tugom, brda u izmaglici, a i zabrežija iza kojih se sluti zaumni neki mir, zlosutan može biti, ili tugom zasenjen – zapisao je lajkovački književnik Radovan Beli Marković u uvodnom tekstu za katalog izložbe „Pejzaži tišine”.

- Reč je ovde o slikama koje su nastajale u novije doba, o Novakovićevoj paleti koju je ukrepilo gorko iskustvo, melaholičan doživljaj života i sveta, najposle ovo su slike na kojima se boje „trezne” od mladalečke opijenosti, na kojima se sluti protok vremena i iščeznuće svega vidljivog u maglinu koja će nas jednom sve obaviti.

Na neki čudan način, slikarskom magijom, izjednačuje se, po ovim platnima lepota i rugoba, nagodeći nas da pred svakom slikom proboravimo gotovo molitvene čase. Ovi redovi su naše skromno prisluženje slikarstvu majstora Novakovića – zabeležio je u katalogu izložbe „veliki pisac male varoši” Radovan Beli Marković.

Nikola Novaković (1953) prohodao je i prve iskorake u slikarstvu načinio u Mačvi. Od svog prvog pojavljivanja 1977. godine, na tradicionalnom „Oktobarskom salonu u Šapcu”, pa do danas, izlagao je 12 puta samostalno, a 18 grupno, učestvovao je na brojnim dobrotvornim aukcijama i kolonijama. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Živi i stvara u Valjevu. Izložba „Pejzaži tišine“, Nikole Novakovića u ubskoj galeriji „Sveti Luka“ biće otvorena do 22. decembra.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 17 sati 46 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 7 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 22 sati 57 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 3 komentara