Mionica pred izbore (foto: Kolubarske.rs)
Mionica pred izbore (foto: Kolubarske.rs)
18.12.2014, 14:25

Za 39 odbornika 117 kandidata

č: | fb:

Opštinska izborna komisija u Mionici objavila je zbirnu izbornu listu na kojoj je 117 kandidata za 39 odbornika. Vanredni lokalni izbori raspisani su za 28. decembar nakon raspuštanja lokalnog parlamenta i uvođenja privremenih mera pošto se saziv izabran 12. maja 2012. nije sastao više od tri meseca.

Na izborima učestvuju tri liste – koalicija oko SNS (sa NS, SDPS, SPO i DSS), koalicija SPS-JS (bez PUPS-a) i lista DS-a. Sve imaju po 39 kandidata. Nema Tadićevih demokrata (SDS), koji će, kako se procenjuje, ili podržati Pajtićev DS ili apstinirati, odnosno radikala (SRS), što je prvi put od uvođenja višestranačja. Nepoznanica je jedino to da li je takvu odluku doneo Vojislav Šešelj ili su u pitanju dilovi lokalnih naprednjaka i radikala.

Štand SNS u Mionici

Štand SNS u Mionici (Foto: Kolubarske.rs)

Na koalicionoj listi naprednjaka, prema saznanjima Kolubarskih.rs, desetak je članova Nove Srbije (NS), koja je sa 13 osvojenih mandata pobedila na majskim izborima 2012. godine. SDPS, SPO i DSS dobile su po jedno mesto, ostalo su članovi SNS-a.

Prvi na listi je inženjer informatike Boban Janković (1975, SNS), kandidat za predsednika Opštine. Najbolje plasirani kandidati Nove Srbije su penzioner Nada Marinković iz Robaja i Miroslav Đurić iz Tolića, donedavni zamenik predsednika Opštine. Kandidat DSS-a je mladi stočar Radenko Milaković iz Mratišića, SPO-a dr Lepa Čarapić, ginekolog, a SDPS-a Marijana Jovanović, domaćica.

tand SPS u Mionici

tand SPS u Mionici (Foto: Kolubarske.rs)

Listu SPS – JS predvodi službenik Dragan Gavrilović Gaca (1961), doskorašnji predsednik Opštine, dok je kandidat za novog predsednika, veterinar Ivan Milinović (1984) iz Sankovića na četvrtom mestu. Od odborničkih kandidata JS Dragana Markovića Palme najbolje je plasiran ekonomista Slobodan Đurić iz Maljevića na drugom mestu.

Lokalni čelnik demokrata (DS), mašinski inženjer Milan Gavrilović Ćićovan (1959), posle 2000-te načelnik Kolubarskog okruga, a posle lokalnih izbora 2012. najpre predsednik, pa zamenik predsednika Opštine, prvi je na listi. Drugi je veterinar Dragoljub Draja Višić iz Đurđevca, u prošlom sazivu i zamenik predsednika SO Mionica, a treća vaspitač Vanja Atić iz Mionice.

Bojan Pajtić u Mionici

Bojan Pajtić u Mionici (Foto: kolubarske.rs)

Na svim listama, koje su podmlađene novih ljudima (najmlađa je lista SPS-JS), sa fakultetskim obrazovanjem je 20-tak kandidata (računajući i pojedine penzionere). Najškolovaniji su kandidati SPS-JS. Prema podacima objavljenim na listama, najmlađi su Ivana Tomić (1992, SPS), student iz Šušeoke i Dragana Zeman (1992, SPS), student iz Mionice, odnosno Radovan Liknić (1989, DS) student iz Rajkovića i Darko Jevtić (1988, SNS), geodeta iz Mionice.

Najstarije su penzionerke Nadežda Radojičić (1948, SPS) iz Rakara i Nadežda Marinković (1950, NS) iz Robaja, odnosno Mira Jovičić (1954), domaćica iz Gunjice.

Uočljivo je i to da se vodilo računa o selima iako je jasno da sva sela, posebno manja i priplaninska, nemaju ni jednog kandidata. Pojedina veća sela, poput Dučića, sada imaju „samo“ tri kandidata, po jednog na svakoj listi, a bilo je izbora kada su Dučićani mogli da biraju i između devet kandidata! Bez obzira na to što se glasa po proporcionalnom sistemu, u mioničkim selima bitno je i to ko je „pošao za odbornika“, pa se i na tom planu računa pobednik.

Kampanja

Kampanja za mioničke izbore dobrano je odmakla, agituje se na predizbornim skupovima po selima, ali i na ovovremeni, moderniji način „od kuće do kuće“. Pritom je lista SNS-a i koalicionih partnera najagilnija uz pomoć, kako tvrde čelnici drugih političkih opcija, iz Beograda i Vojvodine. Pominju se i potrošeni milioni, odnosno navodna kupovina glasova „za keš“, što, prema rečima „obaveštenih“ iz SPS-a i DS-a, ne bi bilo prvi put u ovovremenoj demokratiji Mionice ali i još nekih opština Kolubarskog okruga zbog čega je ranije bilo posla za policiju i sudove. Ako pamćenje ne vara, sumnje nisu dokazane, niko nije kažnjen, eventualno su ponavljani izbori na pojedinim biračkim mestima, što nije imalo bitniojeg uticaja na njihov konačan ishod.

Odmah po Nikoljdanu (19. decembar), najavljen je dolazak u Mionicu pojedinih stranačkih „kapitalaca“, poput Aleksandra Vučića (SNS) i Ivice Dačića (SPS). Demokrate su, izgleda, i na tom planu „tanke“, kao što se žale da u kampanji nemaju ni dinara za plakate, bilborde... Mioničkim selima već su krstarili pojedini visoki dužnosnici te dve partije. Pljušte obećanja, a stara je istina da se „najviše laže uoči izbora“.

SNS u Mionici

SNS u Mionici (Foto: Kolubarske.rs)

Pravo glasa na vanrednim lokalnim izborima u Mionici ima 11.981 punoletan građanin (moguć je i naknadni sudski upis u birački spisak po zakonski utvrđenoj proceduri), a glasa se na 38 biračkih mesta. Pozivajući se na dosadašnja iskustva, očekuje se izlaznost od „bar 50 odsto“ od čega zavisi i broj potrebnih glasova za cenzus od pet odsto. Ranije je to bivalo nešto iznad 300 glasova, sada bi taj broj možda mogao da bude i oko 500 glasova.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...