Budućnost Krušik - Semendria 1924 (foto: Đorđe Đoković)
Budućnost Krušik - Semendria 1924 (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2015, 10:02

Opet skače fudbalska „bubamara“

č: | fb:

Ovoga vikenda nastavlja se fudbalsko prvenstvo u Srpskoj ligi Zapad i Zonskoj ligi Drina u kojima učestvuju klubovi Kolubarskog okruga. Kod srpskoligaša, Budućnost-Krušik (subota, 14.30 sati) dočekuje „fenjeraša“ Jošanicu iz Novog Pazara, a ubsko Jedistvo Šumadiju iz Aranđelovca, dok lajkovački Železničar gostuje Pobedi u Beloševcu, kod Kragujevca, takođe u subotu (14.30).

Valjevce predvodi novi trener Dejan Nikolić iz Lučana, koji je ekipu preuzeo u polusezoni posle (ne)očekivanog odlaska Slaviše Božičića iz Beograda. Otišli su Rajevac, Živanović, Marković, Maksimović, Trifunović, a dovedeno je nekoliko novajlija sa Milinkovićem na čelu. Najveće pojačanje, iskusni špic igrač Aca Đukić nije registrovan zbog kiksa klupske kancelarije (ili nemanja novca za dogovorenu apanažu), što je Nikolića razočaralo.

Dejan Nikolić

Dejan Nikolić (Foto: Đorđe Đoković)

„Ne umem to da razumem, na Đukića sam i ja uticao da dođe i da nam pomogne. Ispostavilo se da Valjevo ne može da zbrine jednog svog igrača, a Lajkovčani su u hotelu smestili 12 momaka sa strane“, rekao je Kolubarskim.rs novi trener valjevskih fudbalera. „Ipak, ćeraćemo se, pa na šta izađe. U životu i sportu mora se imati ambicija!“, dodao je Nikolić, koji je upisao seminar FSS za „profi“ licencu, što mu je deo ambicija sa kojima je stigao u Valjevo.

U poslednjim kontrolnim utakmicama, posle poraza od Metalca GM na Pećini (2:3), Valjevci su igrali 2:2 (2:0) sa Sopotom, odnosno 1:1 (0:0) sa Brezovicom. Nikolić nije nezadovoljan, ali ni prezadovoljan učinjenim u pripremnom periodu s obzirom na loše vremenske uslove. Tražio je tim, kombinovao, pa je od golmana startnoj postavi najbliži Vojisavljević. Za bekove konkurišu Đorđević i Kosić po desnoj strani (mada je Kosić upotrebljiv i kao zadnji vezni, štoper ili čak špic), a Đermanović, Stjelja ili A. Ilić (takođe polivalentan igrač) po levoj strani.

Štoperi su najverovatnije Gentić i Stevanović, tu je i A. Ilić. U veznom redu sigurni su Čočović i kapiten Rašević, pa Milinković, Đurić... Najveći problem je špic napada, gde se nameću S. Ilić i Baljak (kao „bonus“ igrač), eventualno Milošević, Nešić... Za najboljih 11 konkuriše i nekoliko omladinaca sa Mijailovićem na čelu.

U taboru FK Budućnost-Krušik nadaju se startnoj pobedi iako je Jošanica angažovala čak desetoricu novjalija. Uopšte uzev, klubovi sa dna tabele daleko su se više pojačali od onih iz vrha ili sredine srpskoligaške tabele.

Želja najambiciozniji

Lajkovčani su jesenji deo, posle slabijeg starta, završili na drugom mestu. Uz to, jedina su ekipa koja je pobedila Lozničane (na svom terenu) za kojima zaostaje devet bodova. Iako je trka za prvo mesto praktično okončana, Železničar se nada da bi se, zbog finansijskih muka, užički klubovi Sloboda i Jedinstvo mogli fuzionisati, pa bi oni, kao drugoplasirani tim na kraju prvenstva, mogli uskočiti među prvoligaše. Na taj način komšijama iz zonaša Zadrugara otvorili bi mesto u Srpskoj ligi („zeleni“ su drugi iza FAP-a iz Priboja na Limu).

 

Kapiten Želje Marković

Kapiten Želje Marković (Foto: Sreten Pantelić)

Iz kluba su otišli Sitarica i Sajić na Ub, te Nedeljković, Liščević i Lukić ali su došli odbrambeni igrači Cvetković, N. Jovanović, Radojević, Ćesarević, V. Simić, Ristić, Živković, pa „vežnjak“ Radivojević i napadači Plećić i Matić. Po mnogim procenama, „dizelka“ ima najboljeg golmana u Srpskoj ligi Zapad, I. Jovanovića.

Na generalnoj probi, tempiranoj za nastavak takmičenja 14. marta, Želja je pobedio na turniru „Čukarica 2015“, gde je u finalu savladao Rudar iz Kostolca, a pre toga još Rušanj (6:2), Železnik (2:0). Najbolji strelac bio je Plećić, najbolji trener Aca Lazarević, koji se iškolovao za A licencu, a pobednički pehar podigao je novi kapiten Šalipur.

Ubljani čuvaju mesto u vrhu tabele

Jedinstvo je jesenji deo završilo na trećem mestu, tu bi i da ostane (ako ne može bolje). Prema rečima trenera Srđana Jovanovića Čobanje, u klubu nema imperativa jurenja rezultata i plasmana. Žali što se štoper Milojević vratio u Kolubaru, ali smatra da je tim sada jači na sredini terena, gde se Soldatović, valjevsko dete kao i Petrašević i Petrović, oporavio od povrede i dobro igra. Pojačana je i konkurencija u napadu, gde su iskusni Boban Stojanović i Ranković i dalje „udarne igle“. Odbranu predvodi golman Rakić.

Srđan Jovanović

Srđan Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Jovanović, kao i ostali fudbalski poslenici u Kolubarskom okrugu, a i šire, sa puno hvale govore o Draganu Matiću, ocu reprezentativca Nemanje Matića iz Čelsija, koji je tokom zimski priprema svima besplatno ustipao na korišćenje teren sa veštačkom travom u delu Uba „kod Fazanerije“, gde će, na oko četiri hektara, tek nići SC „Matić“. Tu su igrali i Lazarevčani, Vreočani, ali i prvoligaši iz Ivanjice ili Lučana, takođe besplatno.

Kod „zonaša“ Zadrugar i OFK Osečina za vrh

U Zonskoj ligi Drina za vrh će se i proletos boriti Zadrugar i OFK Osečina. Trener Aca Pakić, kormilar Lajkovčana, majstorski izvlači maksimum iz onoga što ima, stub je špic Marković, a verovatno mu nije pravo što je hitri napadač Gavrić otišao u valjevski Radnički, koji će pojačan nastojati da se izbori za plsaman u „zlatnoj sredini“. Osečanci su angažovali trenera Dragoslava Kostića iz Šapca, otišao je prvi strelac Miok, ali je ostao golman Savić, koji je kapiten tima, kao i napadač Andrić za koga se interesovala Budućnost.

Igrač utakmice Petrović OFK Osečina

Igrač utakmice Petrović OFK Osečina (Foto: Dragan Savić)

Mionička Ribnica je stigla do finala na turniru u Obrenovcu, gde takođe ima terenr sa veštačkom podlogom. Poražena je na penale od Jedinstva iz Vladimiraca, kao što se sa „bele tačke“ plasirala među dva najbolja. Opstanak je imperativ, veteran Simović pomaže mlađima među kojima je i Radovanović za čije je usluge bio zainteresovan i valjevski srpskoligaš. Trener je Žarko Jovanović sa Uba.

Brige zvane opstanak muče i Brezovicu, iz istoimenog sela kod Uba, gde je Peca Čavić „čudo od igrača“ prvi strelac. Ovaj seoski klub možda nema mnogo, ali to što obeća – ispunjava. Još ako proleće bude išlo na ruku baštovanima, koji svojim proizvodima snabdevaju Beograd, Šabac, Valjevo, Obrenovac, Ub... Trener Zoran Pantelić, koji radi i sa golmanima u matičnoj Budućnosti, optimista je.

U prvom kolu nastavka, Ribnica (subota) dočekuuje Slogu iz Sjenice, dok Zadrugar (nedelja) igra sa Jedinstvom iz Vladimiraca, Brezovica sa Slogom iz Bajine Bašte, a Radnički sa Petog puka sa imenjakom u Klupcima, kod Loznice. OFK Osečina je slobodna pošto je šabački Borac napusti takmičenje.

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 3 sati 58 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 10 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...