Balon u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
Balon u Petnici (foto: Kolubarske.rs)
12.11.2015, 09:38

Prvenstvo počelo, balona nema

č: | fb:

Dva valjevska vaterpolo kluba, Valis i Valis 93, plasirali su se letos u Prvu B ligu Srbije, koja je startovala prošlog vikenda. Valis 93 pobedio je Partizan 2, dok je Valis bio slobodan zbog neparnog broja klubova. Uz sve muke, finansijske pre svega, valjevski klubovi nemaju ni „domaći teren“, pa se i treninzi održavaju van Valjeva. Valis će domaćin biti u Kragujevcu, a Valis 93, zahvaljujući dugoročnoj saradnji sa beogradskim Partizanom, na bazenu na Banjici. Valis 93 trenira i u Tehničkoj školi, Šapcu i Vrujcima, dok se Valis, izgleda, tek okuplja, pa se prvenstveni učinak može naslutiti.

Zimski balon nad olimpijskim bazenom u Petnici nije još podignut zbog toga što nije rešen problem kondenza na delu tribina pored bazena, koje balon takođe pokriva. Radovi na termo i hidroizolaciji tog dela tribina će, najverovatnije, početi u idućoj sedmici. Izvešće ih valjevski „Kej“ i jedna specijalizovana beogradska firma, a, kako tvrde u UFK „Valis“, koja gazduje objektom, „ne bi trebalo da traju dugo“. Ti radovi su neophodni zbog toga što voda nastala kondenzom ozbiljno ugrožava elektroinstalacije u svlačionicama, službenim prostorijama i hodniku ispod tribina.

Logično je pitanje, šta se do sada čekalo ako se zna da je letnja sezona kupanja okončana 1. septembra, uz još poneki školski čas u devetom mesecu? Odogovor je, komplikovana procedura raspisivanja tendera za izvođača radova i rešavanje eventualnih žalbi na odluke tenderske komisije. Na pitanje, zbog čega taj deo posla nije ranije urađen, odgovor je, zbog toga što se kasnilo sa donošenjem rebalansa gradskog budžeta, samim tim i rebalansa budžeta Gradske direkcije, koja treba da finansira radove.

Kako saznaju Kolubarske.rs, oba vaterpolo kluba su u 2015. dobila minimalno umanjenje budžetskih sredstava po osnovu očekivano manjih troškova zbog koršćenja balona u Petnici. Kako je situacija, bar za sada, drugačija ipak je teško očekivati da bi dva Valisa mogla dobiti dodatna sredstva čak i eventualno novim rebalansom gradskog budžeta ukoliko bi ga bilo do kraja 2015. godine.

O mukama sa balom, Kolubarske.rs su pisale u nekoliko navrata. Upućeni tvrde da su problemi, koji su se pojavili od početka, nerešivi jer je ovaj tip balona predviđen za letnje aktivnosti „sportova na suvom“, dakle ne i za pokrivanje bazena. Samim  tim, problem kondenza u balonu, a pogotovo van njega u delu nad tribinama, prema našim izvorima, nerešiv je.

Konačno, jednoj od delegacija Valjeva, koja je boravila u slovačkom gradu Prievidze, sugerisano je, dok je još bilo vremena, da ovaj tip balona nad bazenom ne postavljaju jer je to „nemoguća misija“. Štaviše, nudili su pomoć da se od EU bespovratno dobije novac za posve drugačiji, daleko kvalitetniji, montažno-demontažni „panelni sistem“ za pokrivanje bazena, koji je, uz sve pogodnosti, i jevtiniji. Valjevska pamet, daleko odmakla u postavljanju ovoga balona, nije prihvatila sugestije Slovaka.

Valjevski derbi na Banjici

Uz dva Valisa, u Prvoj B ligi za vaterpoliste igraju još Partizan 2, Banja Luka, Bečej, Singidunum i Dorćol iz Beograda, Rasina iz Kruševca i Novi Beograd. Igra se dvokružno po Bergeru, svako sa svakim. Voljom žreba Valis je u 1. kolu slobodan, a Valis 93 igrao je sa Partizanom 2 i pobedio sa 6:5 (2:1, 2:1, 2:1, 0:2). U drugom kolu, ovoga vikenda, Valis 93 igra u Banja Luci, dok Valis u utorak, u Kragujevcu, dočekuje Novi Beograd. U 3. kolu, 21. novembra, na programu valjevski derbi Valis 93 – Valis, na Banjici.

Za Valis 93 sada igraju golman Spasojević, te Nićiforović, Janošević, Radulović, Arsenović, Radosavljević, Pelemiš, Gligorijević, Popović, Dan, Bogićević, Bulajić, Ilić i Nasev. Prema rečima Radenka Šnela Popovića, uz golmana i po tri mlađa igrača Zvezde i Partizana ostalo su dečaci iz Valjeva ponikli u Školi vaterpola.

Valis nema preteranih takmičarskih ambicija, pa će se osloniti na svoje stare igrače, momke koji su u Kragujevcu ili Beogradu, kao i na najtalentovanije dečake iz Škole vaterpola. Uz Aksentija Mitrovića, u drugom delu i Sašu Rakića, tu su i Nikola Pivić, Dule Panić, pa golman Damnjanović, Stanković, Đurić, Radisavljević... Zbog nemanja uslova i novca ne kriju da nisu mnogo trenirali, a moguće je da i utakmica 2. kola sa Novobeograđanima bude odložena. Trener je Srđan Jončić, dugogodišnji vaterpolista, a uz njega kaliće se Nikola Džoni Ivanović, koji vodi mlađe selekcije.

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 2 sati 53 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...