Šah (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Šah (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
12.11.2015, 21:17

Božić pobednik „Kićinog memorijla“

č: | fb:

Valjevski intermajstor Milan Božić pobednik je „Kićinog memorijala“, igranog u čast lozničkog šahiste i novinara Božidara Kićovića Kiće (1933-2014), koji je danas završen u etno naselju „Sunačana reka“, kod Banje Koviljače. U konkurenciji 34 takmičara, među kojima su bila dva velemajstora, dva intermajstora i osam FIDE majstora, Božić je osvojio 6,5 poena iz devet partija, pola poena više od dvojice fm Stojanovića i Andrejića. Jedini poraz doživeo je od fm Mihaila Vujića, Valjevca koji igra za Loznicu Grad, najstarijeg sina mk Luke Vujića, profesora matematike u penziji.

„Svaku partiju igrao sam na pobedu osim današnje protiv fm Dobrisava Stojanovića (BiH) pošto je već bilo jasno da mi i remi donosi osvajanje prvog mesta bez deobe. Ključne su bile pobede protiv vm Ivanova iz Rusije i fm Marka Stojanovića“, rekao je Božić večeras Kolubarskim.rs.

Od valjevskih šahista, vm Vlada Kostić je bio 11. sa 5 poena, a danas je igrao na pobedu protiv vm Ivanova ali ga je forsiranje koštalo poraza. FM Nenad Popović je bio 17. sa 4,5 poena, a danas je izgubio od fm M. Stojanovića. FM Mihailo Vujić ke podelio 5 – 10. mesta sa 5,5 poena, što je solidan rezultat u ovoj konkurenciji uz je4dini „skalp“ skinut Božiću.

Nastavnik matematike po obrazovanju, Boža Kićović bio je omiljeni šahista, ali i sportski novinar, koji je gotovo ceo radni vek proveo u Radio Podrinju, kao reporter i urednik. Sarađivao je i u Sportskom programu Radio Valjeva kada ga je vodio sada pokojni Joca Ivanović. Gotovo do poslednjeg daha bio je dopisnik beogradskog „Sporta“, kojem je prvu vest sa šahovskog turnira u Loznici 1948. poslao dopisnicom! Dobitnik je više novinarskih nagrada, među njima i onu UNS-a za životno delo.

Šah je igrao za Loznički šah klub, gde je bio nezamenljiva prva tabla, a 1955. bio je seniorski prvak Srbije. Kao trener stvorio je Mirčeta Lazića iz Jadranske Lešnice, koji je svojevremeno, u SFRJ, bio pionirski prvak sveta.

 

Aktuelno

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 1 sati 8 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...