Lazov i Stanković (foto: Đorđe Đoković)
Lazov i Stanković (foto: Đorđe Đoković)
03.07.2016, 12:25

Pobednik im Miloš Stanković

č: | fb:

Pobednik drugog Memorijala Selimira Manojlovića u šahu, koji je dans završen u Grand hotelu, je mladi im Miloš Stanković iz Beograda sa šest osvojenih poena iz devet partija. Isati učinak imao je i im Fang Yuxiang iz Kine ali i slabije dodatne kriterijume. Treći je velemajstor Mihailo Stojanović sa 5,5 poena. Stojanović je đak VŠK-ove Škole šaha, a sada kao profesionalac živi u Beogradu i Švajcarskoj.

U današnjem poslednjem kolu četiri partije su završene brzim remijima, dok je Stojanović povukao 40 poteza protiv im Slaviše Milanovića (CG) kada je sklopljeno primirje u damskoj završnici u kojoj je beli (Stojanović) imao pešaka više i topa protiv lovca i skakača crnog. Stojanović je igrao na pobedu jer bi bi mu ona donela prvo mesto ali se iskusni im Milanović dobro branio, pa je velemajstor sa najvišim rejtingom FIDE od svih učesnika turnira ostao treći sa 5,5 osvojenih poena.

Uz trojicu prvoplasiranih, neporažen je bio i im Nikola Radovanović iz Kragujevca. Brzi remiji viđeni su u partijama Nestorović-Fang, Sredojević-Radovanović, Vukić-Lazov i Stanković-Kostić.

Četvrti je Nestorović sa 5 poena, a slede Radovanović i Sredojević sa po 4,5, Milanović sa 4, Kostić sa 3,5, te Lazov i Vukić sa po tri osvojena poena.

Ni jedan takmičar nije ispunio uslov za sticanje bala za višu titulu – za velemajstora je trebalo sedam, a za intermajstora 5,5 poena. Prošle godine, velemajstorski bal osojio je pobednik im Zajić, dok su intermajstori postali FIDE majstori Sredojević i Đokić.

Organizatori turnira bili su Šahovski savez centralne Srbije i ŠK Krušik pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.

 

 

 

 

Aktuelno