Karum klub Valjevac (foto: Karum klub Valjevac)
Karum klub Valjevac (foto: Karum klub Valjevac)
04.07.2016, 09:13

Za Srbiju iz Valjeva!

č: | fb:

Na dvedesetom Evropskom prvenstvu u karumu, koje se održava u Češkoj Republici, Srbiju će predstavljati Valjevci! Domaćin ovogodišnjeg evropskog takmičenja u karumu, Carrom Eurocup, koje će se održati od 7. do 11. jula ove godine je Prag, a boje Srbije braniće Karum klub Valjevac, koji čine selektor Vukašin Nikitović, zatim Dragomir Protić, Aleksandar Tanasković, Vladimir Sarić i Dragan Marić.

Ideja o osnivаnju karum saveza, a pre toga i kluba ponosnog imena Karum klub Valjevac, javila se kao želja i pasija strastvenih igrača ove popularne igre, na svim kontinentima prepoznate kao sport. Spontana inicijativa se začela nakon što je prva karum tabla stigla u naš grad, a doneo je Valjevac Vukašin Nikitović po povratku iz Francuske u proleće 2014. godine. To je bi prvi korak, da bi igra ubrzo osvojila simpatije Valjevaca.

 

Karumovci objašnjavaju da je karum društvena igra na tabli poreklom iz Indije. Neki od elemenata igre su slični bilijaru, vazdušnom hokeju i karlingu. Vremenom postaje sve popularnija širom sveta i danas se igra u više od 50 zemalja. Na međunarodnom nivou je pod kontrolom i nadzorom Međunarodne Carrom Federacije (International Carrom Federation – ICF) i odgovarajućih kontinentalnih federacija.

Naši reprezanativci se trude da promovišu ovu igru smatrajući da sama igra doprinosi razvoju zdravih društvenih vrednosti uz razvijanje psiho-motoričkih sposobnosti i nadasve dobru zabavu.

Kako kažu, potpuno su svesni da će pojedine evropske reprezentacije biti sastavljene od igrača etničkog porekla iz zemalja gde se karum igra sa sličnom strašću kojom se kod nas igra i prati košarka, vaterpolo i odbojka. Pod tim se misli na Indijce, Pakistance i Bangladešane kojih je većina u timu, na primer, Velike Britanije. Da ne bi zvučalo kao opravdanje, momci iz KK Valjevac kažu da su spremni i na pozitivne rezultate koji su sasvim izgledni.

 

Predsedniku evropske karum federacije Jozefu Majeru, kao i predstvnicima samog takmičenja u Češkoj, bilo je veliko zadovoljstvo da Srbiju uvrste u takmičarski spisak.

 

Zanimljivo je da su Valjevci posle dva pokušaja prijavljivanja u agenciji za privredne registre oba puta dobili identičan odgovor, da „ime igre dovodi u zabunu!” Treba naglasiti i da su svi troškovi pokušaja registracije, kao i troškovi prijave, puta i boravka u Pragu na evropskom takmičenju isključivo od ličnih sredstava takmičara i članova budućeg, upravnog odbora KK Valjevac.

U valjevskom Karum klubu se nadaju da će predstavljanje Srbije na takmičenju koje će okupiti krem evropskog karuma doneti više razumevanja i interesovanja kod nadležnih republičkih i gradskih institucija, i da će klub zaživeti u punom smislu organizovanog bavljenja sportom.

 

Birokratske prepreke, a možda i lično nerazumevanje odgovornih činovnika nisu predstavljale problem da se klub predstavi na nedavno održanom sajmu sporta u Beogradu. Gerilskim planom, i dobrom voljom jednog zvaničnog sportskog saveza, koji ovim putem Valjevski karumaši, ili karumdžije pozdravljaju, o karumu su mnogi znatiželjnici mogli saznati više, i naravno, oprobati se na licu mesta. Našim Valjevcima nije predstavljao problem da mnoge radoznale posetioce sajma uvedu u pravila, cilj i način na koji se igra karum. Par meseci kasnije, na proslavi rođendana Britanske kraljice, upriličenog u Beogradskom Belom Dvoru, KK Valjevac je imao prezentere koji su u isto vreme i takmičari i zvanična lica KKV.

 

Ovaj perspektivni i uspešni tim, je još jedna u nizu pojava na koje Valjevci i grad Valjevo mogu biti ponosni. Oni upravo traže podršku kako svojih sugrađana, tako i eventualnih sponzora za predstojeće prvenstvo u Pragu. Poželimo im sreću uz njima omiljeni slogan: „Vidimo se za karum tablom!”

Aktuelno