Sem Fabrici i zdravstveni radnici (foto: Kolubarske.rs)
Sem Fabrici i zdravstveni radnici (foto: Kolubarske.rs)
25.09.2020, 09:01

Posao na šest meseci dobilo deset medicinskih radnika uz pomoć EU

č: | fb:

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, posetio je Valjevo, gde se sastao sa rukovodstvom zdravstvenih ustanova i predstavnicima Grada, kao i sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru podrške EU zdravstvenom sistemu u borbi protiv koronavirusa.

 

"Srećan sam što smo mi u Evropskoj uniji uspeli da pomognemo i da doprinesemo da se zdravstveni sistem u Srbiji ojača, bilo u vidu opreme ili ljudstva. Drago mi je što vidim da su ovde u Valjevu zaposleni mladi ljudi, većinom žene, koji će, verujem, kroz ovaj posao steći velika iskustva", rekao je ambasador Fabrici.

Sem Fabrici

Sem Fabrici (Foto: Kolubarske.rs)

 

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, u Srbiji je od početka septembra na šest meseci zaposleno oko 200 lekara i nemedicinskog osoblja, a među njima je po pet lekara i medicinskih tehničara koji su angažovani u valjevskim zdravstvenim ustanovama.

 

Ambasador Fabrici je podsetio da je od marta, kada je pandemija pogodila i Srbiju, EU izdvojila 93 miliona evra, od čega je 15 miliona evra bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak.

 

"Nažalost koronavirus još uvek nije nestao i sigurno će još neko vreme biti među nama, zato moramo da radimo vredno na pronalaženju pravih terapija i vakcine. Razgovarajući ovde sa predstavnicima različitih institucija saznao sam da je epidemiološka situacija pozitivna, i to me raduje, ali moramo ostati oprezni i u narednom periodu", poručio je Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

  

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Verica Jovanović je rekla da je u predhodnim godinama Ministarstvo zdravlja, uz pomoć Vlade Republike Srbije, primilo više hiljada zdravstvenih radnika. "Prijem novih deset radnika u Valjevu na šest meseci je od velikog značaja da se unapredi preventiva", kazala je.

 

Verica Jovanović

Verica Jovanović (Foto: Kolubarske.rs)

Ona je podsetila da su na početku epidemije Valjevo i Kolubarski okrug bili među prvim teritorijama gde su se pojavili slučajevi COVID-19. Prema njenim rečima Republika Srbija se danas nalazi u stabilnoj epidemiološkoj situaciji, ali, poručila je, nema opuštanja i da su maske, distanca, dezinfekcija ruku i prostora, ključne mere u sprečavanju širenja korona virusa među stanovništvom.

 

Navela je da je trenutno 33.080 osoba registrovano sa COVID pozitivnim nalazom, a u ovom trenutku u svim bolnicama Srbije na lečenju je 315 osoba.

Slađana Mukić

Slađana Mukić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Evropskoj uniji na podršci zahvalila se, u ime novozaposlenih kolega, dr Slađana Mukić.

 

"Na početku pandemije naši kadrovski kapaciteti nisu bili dovoljni da odgovre na sve zahteve, to je zahtevalo da izvršimo reorganizaciju naših zdravstvenih ustanova i da sve raspoložive snage usmerimo ka borbi protiv epidemije. Samim tim to je ponekada zahtevalo dvadesetčetvoročasovni rad. Sa prijemom novih, mladih snaga nama je omogućeno da radimo rasterećenije i da svoj posao obavljamo kvalitetnije nego do sada. Zbog toga se u ime svih svojih kolega zahvaljujem ambasadoru i Evropske unije koji su nam omogućili ovaj projekat" rekla je dr Slađana Mukić.

 

Susret amabasadora Fabricija i medicinskog osoblja organizovan je u krugu Oppšte bolnice kod trijažnog kontejnera koji je pre nekoliko meseci donirala Evropska unija. Pisustvovali su i direktor valjevskog Zavoda za javno zdravlje dr Marija Gavrilović, predstvanici Opšte bolnice i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 8 sati 31 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...