Domaćini dočekuju Dačića (foto: DjordjeDjokovic)
Domaćini dočekuju Dačića (foto: DjordjeDjokovic)
17.02.2021, 07:58

Kolegijum Skupštine Srbije u Valjevu je još jedan igrokaz vlasti

č: | fb:

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je odlučio da redovni sastanak Kolegijuma Narodne Skupštine održi u Valjevu i to u vreme državnog praznika u neradni dan.

 

Nakon Kolegijuma koji je, podrazumeva se, bio zatvoren za javnost, novinarima su se obratili predsednik Skupštine Ivica Dačič i načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević. 

Sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije u Valjevu

Sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema rečima Ivice Dačića ovo je prva sednica Kolegijuma van Narodne skupštine i Beograda, a Valjevo je izabrano na predlog šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića. Dačić je objasnio da se Kolegijum sastaje svakog utorka da razmatra sva aktuelna pitanja o radu parlamenta, te su tako "u Valjevu zaključili da će u toku dana zakazati sednicu Narodne skupštine za naredni utorak gde će glavna tačka biti izmene i dopune Zakona o poreklu imovine i nekoliko međunarodnih sporazuma". On je najavio da će već početkom marta "početi redovno zasedanje Skupštine Srbije", a o tome će biti reči na narednom Kolegijumu koji će biti održan u Novom Pazaru.

 

Dačić je još rekao da su na sastanku Kolegijuma razgovarali sa načelnikom Kolubarskog okruga, gradonačelnikom Valjeva i predsednicima opština Kolubarskog okruga, koji su izneli "sva pitanja oko kojih bi eventualno Narodna Skupština mogla da pomogne".

 

A ta sva pitanja oko kojih bi "eventualno Narodna Skupština mogla da pomogne", a pritom ta pitanja nisu u njenoj nadležnosti, novinarima je saopštio načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević, koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što "Valjevo ulazi u istoriju jer je u našem gradu održan prvi Kolegijum van Beograda".  

 

"Na radnom sastanku smo rekli šta mislimo da bi pomoglo građanima oko razvoja i republičkih projekata, i zamolili smo Skupštinu da to prenese Vladi Srbije i predsedniku Republike. Imali smo čak i jedan predlog promene zakona, koji se tiče eksploatacije rudnih dobara, a radi se o vodi", naveo je Milivojević.

 

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Kolubarske.rs)

Pošto su novinari, logično, želeli da čuju o kojim konkretno projektima i pitanjima je razgovarano, Milivojević je nabrojao skoro sve višegodišnje, pa i višedecenijske projekte za čiji završetak je neophodna finansijska pomoć države po pi: "Da se završi 2021. godine put koji nas spaja sa budućnošću, projekat rekonstrukcije valjevske bolnice, aerozagađenje je problem koji ne može da se reši na kratke staze, veliki problem imamo sa regionalnim otpadom, drugi republički projekat je brana Rovni-Kolubara. Tako da smo dobili obećanje da će nam se u tome pomoći".

 

Dodao je da su se na satanku svi složili da "bez jakog i razvijenog Valjeva nema Kolubarskog okruga!".

 

Koji je motiv da se sastanci održavaju van Beograda i zašto baš Valjevo?

 

Jedno od pitanja novinara je bilo koji je zaista motiv da se sastanci Kolegijuma Skupštine Srbije održavaju u gradovima Srbije, da li je to neophodno s obzirom na to da svaki region ima svog predstavnika u parlamentu, a pritom nijedno od pitanja o kojima je razgovarano, a koje je naveo načelnik Kolubarskog okruga, nije u nadležnosti Skupštine Srbije?

 

"Motiv je predlog poslaničkih grupa da se sastanci održavaju i van Beograda kada za to imamo vremena. Ja sam uvažio taj predlog sa željom da se, kada se već dođe u određeni grad, razgovara i sa predstavnicima lokalnih samouprava. Naravno da parlament ima svoje nadležnosti i naravno da mi nemamo nadležnosti koje se tiču izvršnih ovlašćenja. Ali imamo mogućnost političkog uticaja na one koji imaju izvršnu vlast... Svi zajedno ćemo pomoći da se neke stvari u interesu građana reše, i to je cilj", objasnio je Dačić.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs, koje obrazloženje su navele poslaničke grupe predlažući da se sastanci Kolegijuma održavaju van Beograda, Ivica Dačić je rekao "da nije bilo obrazloženja, to je samo usmeni predlog", a on ga je bez pogovora prihvatio.

Sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije u Valjevu

Sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije u Valjevu

Sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Šta je to što je kandidovalo Valjevo da bude domaćin prvog sastanka Kolegijuma Skupštine Srbije van Beograda ili zbog čega je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović predložio baš naš grad, i šta su građani dobili time što su članovi Kolegijuma, sa brojnom pratnjom, došli u Valjevo i održali sednicu?

 

"Zašto baš Valjevo, to treba da pitate onoga ko je to predložio. A što se tiče toga šta su dobili građani, koji je benefit, pa ima benefit da ćemo sve ono što smo ovde čuli dodatno predložiti i obrazložiti onim organima koji su nadležni da se neke stavri realizuju", glasio je odgovor Ivice Dačića nakon koga je usledilo naše novo pitanje: "Da li to znači da se o svemu onome što su čuli, a to su višegodišnji projekti i problemi, nikada ne bi govorilo ni na Vladi, niti u parlementu da nije bilo sednice Kolegijuma u Valjevu?    

 

"Ne znači. Ali... Ja još jednom ponavljam mi ne zamenjujemo Vladu, niti neke druge organe izvršne vlasti. Mi samo ono što je potrebno, nije na odmet da se više puta ponovi. Da budem iskren, što češće nešto tražite, to ćete pre da dobijete", objasnio je Dačić.

 

Zakonodavna vlast ne poštuje zakone

 

U Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, koji je usvojila Narodna Skupština, u članu tri piše da "u dane državnih i verskih praznika, koji se praznuju u Republici Srbiji, ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno".

 

Predsednika Skupštine Ivicu Dačića pitali smo zbog čega predstavnici zakonodavne vlasti ne poštuju zakon, zbog čega je devet članova Kolegijuma Skupštine Srbije, sa više od 15 ljudi u pratnji, odlučilo da sednicu održi u neradnom prazničnom danu?

 

"Pa zato što mi danas radimo, tako smo se dogovorili. I… Ne znam šta je problem. Je l' Vi imate neki problem zbog toga što smo mi došli ovde? Ja se izvinjavam što smo došli, Vi očigledno mislite da ne treba da dođemo", umesto odgovora Dačić je nama postavio pitanje u maniru aktuelne vlasti zamenjujući teze i zaključujući nešto čega u našem pitanju nije bilo.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Kolubarske.rs)

Epidemiološke mere i nošenje maske, očigledno, ne važe kada se održavaju sastanci Kolegijuma Skupštine Srbije i kad članovi zajedno sa domaćinima organizuju konferenciju za novinare. U nevelikom holu Skupštine grada bilo je više od 30 ljudi, predsednik Skupštine Srbije, poslanice i načelnik okruga bili su bez maske.  

 

Šta je Kolegijum Narodne Skupštine?

 

Kolegijum Narodne skupštine je telo koje saziva predsednik Narodne skupštine radi koordinacije rada i obavljanja konsultacija u vezi sa radom Skupštine. Kolegijum pomaže predsedniku u predstavljanju Narodne skupštine, sazivanju sednica, utvrđivanju predloga dnevnog reda, usklađivanju rada radnih tela i drugim pitanjima iz nadležnosti predsednika Narodne skupštine. Kolegijum čine: predsednik Narodne skupštine, potpredsednici Narodne skupštine i predsednici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

 

Završavajući konferenciju za novinare Ivica Dačić je ponovio da je "želja članova Kolegijuma Narodne Skupštine da što više budu u kontaktu sa narodom, kao i da sastanci budu van Beograda". Koliko će ti sastanci van Beogarda koštati narod pitali smo Dačića? "Ja to stvarno ne zam, a ne vidim ni zbog čega je to bitno!".

Službena vozila članova Kolegijuma

Službena vozila članova Kolegijuma (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 56 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...