Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
02.09.2014, 14:10

Neistine narušavaju ugled Toplane

č: | fb:

“U medijima se poslednjih dana pojavilo niz neistina, koje narušavaju ugled JKP Toplana. Građani, koji koriste ovaj vid grejanja nemaju razloga za brigu, grejanja će biti, a povećanja cena sigurno neće biti. Potrebno je samo da redovno izmiruju pristigle obaveze”, stoji u saopštenju za javnost, koje je stiglo u Kolubarske.rs, a koje je potpisao predsednik Nadzornog odbora Gvozden Madžarević.

U saopštenju se kaže i to da je na sednici Nadzornog odbora, održanoj 29. avgusta, dat nalog direktoru da smanji zarade zaposlenih za 10 odsto, da se hitno izvrši racionalizacija troškova korišćenja mobilnih telefona, te da će uštede po drugim stavkama biti predstavljene u planu konsolidacije Toplane, čija je izrada u toku. Od direktora i njegovih saradnika zahtevano je da se hitno uradi nova sistematizacija radnih mesta posle čega će se imati jasnu slika o broju zaposlenih.

Takođe se navodi kako je Toplana, nažalost, opterećena dugovima iz ranijeg perioda, najvećim delom Robnim rezervama Srbije, te da obaveza vraćanja tih dugova onemogućava normalno i stabilno funkcionisanje. Dodaje se da su veliki dugovi dela korisnika grejanja, koji ne plaćaju račune za isporučenu toplotu energiju. Njima će biti upućeni privatni izvršitelji. Doneta je i odluka o reprogramu duga kako bi se onima, koji ipak žele da izmire dug, a ne mogu to da ućine odjednom, olakšala situacija.

Podseća se i na to da Toplana ima savremen sistem, koji omogućava visok stepen energetske efikasnosti i rad na mazut, ali i na TNG i CNG. “Trenutno smo prinuđeni da koristimo mazut kao najskuplji energent. Razmatrana je mogućnost prelaska na CNG (sistem kontejnerskog tipa), obavljeni su razgovori sa firmama koje obezbeđuju takav vid energenta, bez potrebe za značajnijim investiranjem, ali se zbog najave problema u snabdevanju ovim energentom zbog Ukrajinske krize, bar za ovu godinu, od toga odustalo. Procene uštede korišćenjem ovog energenta su i do 20 odsto u odnosu na postojeći. Od ukupnih troškova Toplane, 67 odsto odlazi na enerente. Prinuđeni smo, bar ove godine, da uštede radimo na onoj drugoj – manjoj strani, koja iznosi 33 odsto”, navodi se u saopštenju za javnost.

Takođe, veoma je bitno prključenje novih korisnika. Razmatraju se mogućnosti da se taj proces olakša i podstakne, da se promeni svest i korisniku - kupcu izađe u susret. U planu je dalja revitalizacija toplovodne mreže i isključenje preostalih kotlarnica iz programa KFW4.

Naša nedoumica je zbog čega je saopštenje predsednika Nadzornog odbora Toplane stiglo iz Pokreta za Valjevo, samo zbog toga što Gvozden Madžarević verovatno njihov član, simpatizer ili sa njihove kvote nasočen na to mesto?! Toplana, koliko je znano, ima i PR-a, a ni sekretarica direktora nije nesposobna, a ni nevešta, da ne bi umela da elektronskom poštom pošalje pomenuto saopštenje. Ovako, opor je utisak da se dnevna politika banalizuje do besmisla!

 

Aktuelno