Protest malih privrednika (foto: Đorđe Đoković)
Protest malih privrednika (foto: Đorđe Đoković)
17.03.2021, 17:15

Gondole i Crvene jabuke nisu opasne, a kafići i frizerski saloni jesu!?

č: | fb:

Mali privrednici - ugostitelji, vlasnici frizerskih i salona lepote, cvećara, butika, muzičari..., njih stotinak, protestovali su danas u centru Valjeva ispred Gradske uprave. Nezadovoljni i ljuti oni traže od državne i lokalne vlasti da im se dozvoli rad, uz striktno poštovanje mera, ili da im pomognu jer im je ugrožena egzistencija.

 

Osim što su ukazali na njihov težak ekonomski položaj zbog epidemije koronavirusa, koja traje godinu dana, izrazili su nezadovljstvo i selektivnom primenom protivepidemijskih mera.

 

Mali privrendici su se, kako rekoše, spontano organizovali preko društvenih mreža, i isto tako su se spontano obraćali prisutnima preko razglasa uključenog na agregat. Poručili su da nepravedne mere prete da unište njihov mali biznis i porodične firme.

Saša Ivanović

Saša Ivanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Po ko zna koji put smo zaustavljeni u radu, mnoge delatnosti su skoro uništene, nemamo više od čega da plaćamo. I ja, kao i većina mojih kolega više ne možemo da podmirimo obaveze - poreze, doprinose, kirije, račune za struju, vodu..., da obezbedimo plate radnicima – rekao je novinarima Saša Ivanović, vlasnik kafića u kome radi cela njegova porodica.

 

On je predložio, kao jedno od rešenja za njihove probleme izazvane pandemijom koronavirusa, reprogram ili otpis dugova. Ivanović je pozvao članove Kriznog štaba da se odreknu dnevnica koje dobijaju od države, pa da se ta sredstva iskoriste kao pomoć ugroženim malim privrednicima.

Goran Jović

Goran Jović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vlasnik valjevskog kafića Goran Jović je poručio da je "dosta više Boža Vreća, Crvenih jabuka, punih gondola, a praznih kafića i restorana!". Upitao je kako ti skupovi, ali i svi drugi, kao i pune trgovine, fabrike…, nisu izvori zaraze, a kafići i kafane jesu. Naglašava da nije protiv mera, ali jeste protiv selektivne primene. Dodaje da protivepidemijske mere Vlade Srbije ne pogađaju sve jednako i da nije svima isto u ovoj borbi.

 

Jović je upitao zbog čega se zaposleni u gradskoj i državnoj administraciji, koji primaju stopostotne plate, ne bi odrekli 20 posto svojih mesečnih zarada i na taj način pomogli ugrožene privatnike koji ne rade godinu dana. On je upozorio da zbog zatvorenih ugostiteljskih objekata ekonomski trpe i proizvođači pića, mesari, frizeri, muzičari, taksisti...

 

Saglasan je, kao i većina valjevskih ugostitelja, koji su bili na današnjem protestu, da u ugostiteljskim objektima bude i manje ljudi, ali samo da rade!

Zoran Marinković

Zoran Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Valjevski muzičar Zoran Marinković smatra da je njemu i njegovim kolegama učinjena velika nepravda i traži da se dozvoli ugostiteljima da rade, da bi i muzičari imali posla.

 

- Ako smo mi leglo zaraze, predlažem da članovi kriznog štaba dođu pred kafane, da puste goste unutra i nas da sviramo i da posle, na izlasku iz kafane, urade PCR testove, pa ako se dokaže da smo mi zarazili ljude, ne dajte nam da radimo! Ako postoji distanca, zašto smetaju tri muzičara u lokalu? - pitao je Marinković. Novinarima je rekao da mu je ugrožena egzistencija, muzikom se bavi 27 godina, izdržava porodicu, stanuje kao podstanar, ima bolesno dete...

Dragana Milićević

Dragana Milićević (Foto: Đorđe Đoković)

Njegova koleginica Dragana Milićević kaže da muzičari nemaju od čega da žive i da su mnoge porodice "ostale bez hleba!".

 

- Tražimo da se otvore kafane. Ako može jedan "Lidl" sa 500 ljudi da radi, da "pljuju" jedan drugome za vrat, zašto i mi muzičari ne bismo mogli? Ako je potrebno, muzičari će raditi i sa vizirima, maskama, iako je na taj način skoro nemoguće pevati – poručila je Dragana Milićević.

Protest malih privrednika

Protest malih privrednika (Foto: Đorđe Đoković)

Na skupu su govorili i vlasnici butika, koji su takođe tražili da im se dozvoli da rade. Navode da je promet u njihovim trgovinama značajno opao u prethodnih godinu dana, da imaju malo mušterija, a mnogo troškova. Nije im jasno zbog čega oni ne mogu da rade, a jedna "Roda" može. Saglasni su da je svima teško, ali smatraju da selektivno zatvaranje maloprodajnih objekata nije rešenje.

 

Mali privrednici, koji su se okupili ispred Gradske uprave, pozvali su čelnike lokalne vlasti da im se obrate, međutim, za nešto više od pola sata koliko je skup trajao, niko ih nije udostojio ni vremena ni pažnje.

 

Oni su se razišli uz poruku da neće odustati od protesta i najavili da će nastaviti svakodnevno okupljanje na istom mestu i u isto vreme.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 46 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...