Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
26.04.2021, 06:48

Novo rukovodstvo, a stara praksa zapošljavanja u Gradsku upravu

č: | fb:

Na privremenim i povremenim poslovima u Gradskoj upravi, od 1. septembra prošle godine, bilo je angažovano 68 lica na različitim poslovima, a najviše, njih pedeset i dvoje, na poslovima ozakonjenja. U međuvremenu posao za stalno su dobila dva ugovorca, među njima je i supruga pomoćnika gradonačelnika Miloša Milutinovića.

 

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Kolubarske.rs su zatražile podatak o angažovanim licima na ugovor o privremenim i povremenim poslovima od 1. septembra 2020. godine do 31. marta 2021. godine. Zahtev se odnosio na novoangažovana lica, kao i na ona sa kojima je produžen ugovor.

 

U odgovoru iz Gradske uprave, Odeljenje za zajedničke poslove, se navodi da je od 47 angažovanih, čiji je ugovor istekao krajem prošle godine, sa 31 licem ugovor produžen, sa 16 nije, ali je zato zaposleno 19 novih na privremenim i povremenim poslovima. Dvoje ugovoraca je dobilo posao na neodređeno vreme, i to Mladen Simović koji je preko konkursa izabran za ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, na mesto koje je od aprila 2019. godine bilo upražnjeno, i Tamara Milutinović, koja je po ugovoru o privremenim poslovima radila par meseci na poslovima utvrđivanja lokalnih javnih prihoda.  

 

Tako je novo gradsko rukovodstvo nastavilo praksu prethodnog da zapošljava i produžava ugovore o privremenim i povremenim poslovima u vreme zabrane zapošljavanja i ograničenja od 10 posto od broja zaposlenih na neodređeno vreme, kao i praksu da najviše ugovoraca "udomi" na poslove ozakonjenja. Prema zvaničnim podacima u Gradskoj upravi zaposleno je 247 lica, od tog broja na neodređeno 222, plus 68 ugovoraca.

 

Kako se navodi u odgovoru na naš zahtev, najviše novih ugovoraca je angažovano, umesto starih, na poslovima ozakonjenja ali nije navedeno na kojim konkretno poslovima, i pored toga što smo tražili tu informaciju. U odgovoru je naglašeno da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo saglasnost za dodatno radno angažovanje preko dozvoljenog broja od 10 posto od broja zaposlenih na neodređeno vreme za potrebe obavljanja poslova ozakonjenja. 

 

Pored tih poslova, novi ugovorci angažovani su i za "aktivnosti vođenja potrebnih evidencija vezanih za javni prevoz putnika i tereta u drumskom saobraćaju", za "pripremu tehničkih specifikacija za jave nabavke", zatim za "pripremu informacija i obaveštenja za sajt grada", za "izradu informativno-analitičkih materijala za potrebe organa Grada iz oblasti obrazovanja"...

 

I pored našeg zahteva, iz Gradske uprave, Odeljenje za zajedničke poslove, nam nisu dostavili ugovore lica angažovanih na privremenim i povremenim poslovima, tako da nemamo podatak o tome kolika su mesečna primanja ugovoraca. U odgovoru je napisano samo to da "zaradu lica angažovanih po privremenim i povremenim poslovima utvrđuje Gradska uprava". Prema nezvaničnim informacijama, zavisno od stručne spreme, zarade se kreću od 35.000 do 55.000 dinara. Takođe nam nije dostavljeno radno iskustvo angažovanih lica, niti odgovor na pitanje na osnovu kojih potreba su angažovani.

  

Sagovornik Kolubarskih.rs iz Gradske uprave kaže da su "ugovorci" pretežno stranački kadrovi, najviše ih je iz Srpske napredne stranke. Nešto manje ima socijalista sa kojima, većinom, nova vlast nije produžila ugovore, ali zato, naglašava naš sagovornik, "jeste zaposlila svoje prijatelje, kao i SNS aktiviste koji su se istakli u predizbornoj kampanji".

 

- Među ugovorcima, sa kojima je produžen ugovor, je sestra Miloša Kovačevića, odbornika SNS u prethodnom sazivu Skupštine grada. Među novoprimljenim ugovorcima je i supruga dugogodišnjeg stručnog sradnika Gradske uprave za javne nabavke Aleksandra Đurića. I ona je angažovana na poslovima ozakonjenja. Krajem marta u Gradsku upravu je "preporukom" primljeno još šestoro ugovoraca za čijim angažovanjem nije bilo realne potrebe, a među njima je sin nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Vitomira Mitrovića (SNS). Supruga pomoćnika gradonačelnika je, prema mojim saznanjima, ubrzo pošto je dobila posao za stalno otišla na porodiljsko bolovanje - kaže sagovornik Kolubarskih.rs.

Aktuelno