Maturanti (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Maturanti (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
14.06.2021, 16:28

Krizni štab: Dozvoljene mature, ekskurzije, slavlja, publika se vraća...

č: | fb:

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je danas odluku o novom popuštanju mera koje su trenutno na snazi. Odnose se na radno vreme ugostiteljskih objekata, prisustvo publike na sportskim takmičenjima, dozvoljene mature, slavlja, ekskurzije...

 

1) Sve pradavnice, sve maloprodajne radnje na dalje mogu da rade u redovnom radnom vremenu od 0 do 24 sata, nema više ograničenja rada objekata. Ali sve će biti organizovano u potpunosti sa svim dosadašnjim preventivnim merama.

 

2) Ugostiteljski objekti – novi vid relaksacije mera isljučivo vezan radno vreme. Svi ugostiteljski objetki na otvorenom mogu da rade neograničeno. Radno vreme objekata u zatvorenom produžava se do 1 sat iza ponoći, uz sve protivepidemijske mere koje su važile. U ugostiteljskim objektima odobrena ja i muzika.

 

3) Sportski događaji – preporuka je da se relaksiraju mere vezane za sportske događaje i da se dozvoli prisustvo publike na stadionima na svim sportskim događajima i to sa kapacitetom na otvorenuim terenima do 50 posto kapaciteta, a u zatvorenim prostorijama do 30 posto kapaciteta.

 

4) Povećanje broja građana pri okupljanjima – dogovor je da se dozvoli okupljanje i u otvorenom i na zatvorenom prostoru do 500 ljudi. Svi koji planiraju okupljanja više od 500 ljudi to ne mogu da rade bez posebne dozvole Kriznog štaba.

 

5) Proslave mature – maturske svečanosti su dozvoljene uz uslov da se u zatvorenom ne može okupiti više od 500 ljudi. Relaksacija mera se odnosi i na rekreativnu nastavu za osnovce, srednjoškolce i visoko obrazovanje, te će biti moguće i ekskurzije u okviru vananastavnih aktivnosti uz saglasnost resornih ministarstava.

 

Nove mere je saopštio Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo. Kaže da je bila živa i plodonosna diskusija te su u donošenju odluka članovi Kriznog štaba bili saglasni. 

 

Prema njegovim rečima duži vremenski period imamo stagnaciju, situacija u bolnicama je sasvim zadovoljavajuća. U ovom trenutku imamo manje od 500 pacijenama u celoj Srbiji u bolnicama koji se leče od Kovida-19.

 

 

Aktuelno