Protestna šetnja (nedelja 15.08.) (foto: Milan Rakić)
Protestna šetnja (nedelja 15.08.) (foto: Milan Rakić)
16.08.2021, 06:42

Žitelji valjevskih sela drugu nedelju za redom u pretestnoj šetnji

č: | fb:

Žitelji sela Pričević, Tupanci, Beomužević, Stave, Vragočanica, Osladić, Oglađenovac i Kamenica, drugu nedelju za redom organizovali su pretestnu šetnju magistralnim putem Valjevo-Loznica, od skretanja za selo Tupanci do centra Pričevića u dužini od blizu dva kilometra.

 

Pedesetak meštana ovih sela protestnom šetnjom, koju su prvi put organizovali 2. avgusta, iskazuju nezadovoljstvo zbog toga što im se nerešava višedecenijski problem neredovnog snabdevanja električnom energijom, kao i zbog čestih isključenja struje koja traju i po nekoliko dana.

 

I pred toga što je 30. jula na sastanku u Gradskoj upravi gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, predstavnika Elektrodistribucije Beograd i Kraljevo sa meštanima osam sela obećano da će se uraditi raskresavanje dalekovoda Valjevo-Kamenica i Valjevo-Stave i rekonstrukcija provodnika i izolacije na dalekovodu Valjevo-Kamenica u roku od mesec dana, dok će radovi potpune rekonstrukcije dalekovoda Valjevo-Stave biti završeni do 1. decembra 2021. godine, seljani ne odustaju od protesta jer, kako kažu, "ništa im ne verujemo".

 

Protestna šetnja (nedelja 15.08.)

Protestna šetnja (nedelja 15.08.) (Foto: Milan Rakić)

Jedan od nezadovoljnih Živan Milivojević iz sela Tupanci kaže da sumnjaju u obećanja nadležnih i ne veruju da će sve ono što su im obećali i uraditi.

 

"Oni ka Stavama dovlače opremu - stubove i izolatore, ali su to isto radili i 2003. ili 2004. godine. Neka oprema je tada propala, a stubovi, koji su takođe doveženi na Stave, završili su prema nekim pričama na Ubu i ko zna još gde. Tako da zbog tog lošeg iskustva mi njima ništa ne verujemo i tek kada svi poslovi budu završeni i kada se pusti novi ili rekonstruisani dalekovod, mi ćemo prekinuti proteste", kaže Milivojević.

Dalekovod

Dalekovod

Dalekovod

Dalekovod

 

Žitelji tvrde da još uvek nije urađeno kompletno raskresavanje dalekovoda, mada je, kako kažu, u petak na sastanku koji je održan u kafani u Pričeviću na kome je bilo nekoliko meštana, i to onih koji ne protestuju, i direktor ODS EPS distribucija za ogranak Kraljevo Jovica Jevtić rečeno da je raskresavanje dalekovoda završeno. "Oni nisu uspeli za dve nedelje da raskrešu dalekovode, o čemu onda pričamo i šta da im verujemo", pitaju.

 

Milivojević kaže da se poslednjih nekoliko dana održavaju tajni sastanci po kafanama na koje nisu pozvani učesnici protesta. Navodi da su nedavno bili izvođači radova pokazivali projekte i nacrte pojedinim meštanima i njima objašnjavali šta je u planu da se radi, "kao da su oni elektroinženjeri i da se razumeju u skice".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li žitelji osam sela, koji protestuju, za svoje probleme i zahteve imaju razumevanje i podršku predsednika mesnih zajednica, kao i odbornika iz njihovih sela u Skupštini grada, Živan Milivojević kaže da "ta instutucija predsednik Mesne zajednice postoji samo na papiru", a što se tiče odbonrika iz Pričevića "on se uopšte ne oglašava, jednostavno je nem".

 

Kako Kolubarske.rs nezvanično saznaju potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u utorak 17. avgusta boraviće u Valjevu i tom prilikom će razgovarati sa građanima o njihovim problemima, a moćiće da postave pitanja i iznesu sugestije. Možda je to prilika da i žitelji osam sela valjevskog kraja informišu ministarku o svom višedecenijskom problemu i "životu u mraku i mukama". Milivojevića pitamo da li su pozvani na razgovor sa Zoranom Mihajlović?

 

"Nešto smo načuli da ministarka dolazi u utorak u Valjevo, ali nas niko zvanično o tome nije obavestio niti nas je pozvao na razgovor. Ja neću ići na te razgovore jer mislim da o problemima građana ne treba da se razgovara u kancelarijama i salama u Gradskoj upravi, koje su udobne i klimatizovane, treba izaći među narod koji se pati bez struje u 21. veku. Koliko znam većina ljudi koji su u protestu su protiv toga da idemo na te razgovore", kaže Živan Milivojević iz sela Tupanci.

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 3 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...