Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
18.08.2021, 11:03

Valjevske šume, i Park Pećina, date na gazdovanje beogradskom preduzeću Foresting!?

č: | fb:

Preduzeće "Agrorazvoj – valjevske doline" je, bez saglasnosti osnivača grada Valjeva, preneo na gazdovanje valjevske šume beogradskom privatnom preduzeću "Foresting", rečeno je na konferenciji za novinare Stranke slobode i pravde (SSP).

 

Predsednik GrO SSP Branko Ivković kaže da su do ovog saznanja došli nakon što su, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražili dokumentaciju vezanu za izradu elaborata o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina koji rade profesori Šumarskog fakulteta u Beogradu i dokumenta u vezi najavljene seče 500 stabala u valjevskom parku.

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ivković je podsetio da je Savet za prirodne resurse zaštitu životne sredine GrO Srpske napredne stranke organizovao u maju konferenciju za novinare u Parku Pećina na kojoj su saopštili da je u toku izrada elaborata i najavili da će biti posečeno 500 stabala, što je polovina, i da će umesto njih biti zasađena nova.

 

- Inače, predsednik tog famoznog Saveta GrO SNS Dragutin Kuzmanović je istovremeno i direktor preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" kome je Grad Valjevo, kao njegov osnivač, poverio gazdovanje šumama na kojima ima pravo korišćenja odnosno javne svojine, u koje spada i Park Pećina pa u tom trenutku nije bilo jasno u kom svojstvu se Kuzmanović obratio javnosti - rekao je Ivković. 

 

S obzirom na to da se nakon te konferencije niko nije oglasio iz Gradske uprave, niti je na sajtu Grada i na sajtu preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" objavljena zvanična informacija u vezi priče koju je plasirao naprednjački Savet za zaštitu životne sredine, Stranka slobode i pravde se pozabavila ovom temom.

 

Kako navodi Ivković prvo su od preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" tražili informacije o navodima Saveta, te su obavešteni da je izradu elaborata o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina naručilo preduzeće "Agrorazvoj – valjevske doline" zaključujući Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa beogradskim privatnim preduzećem "Foresting". U dopisu je navedeno i da je tim ugovoromto privatno preduzeće angažovano radi izrade projekta sanacije šuma i park šuma, kao i da je Foresting valjevsko preduzeće obavestilo da naručene poslove izvodi u saradnji sa profesorima sa Šumarskog fakulteta u Beogradu dr Slobodanom Milanovićem i dr Ivanom Milenkovićem.

 

Nakon toga, a po novom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je podnela Stranka slobode i pravde, dostavljen je i Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

 

- Tumačenjem njegovih odredbi vrlo lako dolazimo do zaključka da on suštinski nije ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji već da je "Agrorazvoj – valjevske doline" faktički prenelo gazdovanje nad šumama Valjeva na privatno preduzeće "Foresting". Naime, poslovi koji su navedeni u članu 2 ovog ugovora, a koji su preneti na Foresting, sadržinski čine gazdovanje nad šumama, shodno odredbi iz člana 71 Zakona o šumama. Dakle, sasvim je očigledno da šumama u vlasništvu Valjeva od aprila ove godine faktički gazduje privatno preduzeće iz Beograda, a ne preduzeće čiji je osnivač grad Valjevo!", zaključuje Ivković.

 

Takođe je, prema Ivkovićevim rečima, očigledno i da preduzeće "Agrorazvoj – valjevske doline", kao naručilac posla, grad Valjevo, kao njegov osnivač, a pogotovo nekakav Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine GrO SNS nemaju bilo kakvu "saradnju" sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, što su isticali na konferenciji za novinare u maju, već da je dvojicu profesora angažovalo privatno preduzeće "Foresting".  

 

Branko Ivković

Branko Ivković (Foto: Kolubarske.rs)

Ivković navodi i da je pre nekoliko dana na jednoj lokalnoj TV, i to tek nakon što je Stranka slobode i pravde podnela zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, direktor preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" prvi put pomenuo privatno preduzeće iz Beograda, koje je inače osnovano 2016. godine. "I ne samo to, direktor je tada izjavio da je pitanje dana kada će početi seča stabala u Parku Pećina", dodao je predsednik valjevskog odbora SSP.

 

Imajući u vidu da su građani Valjeva potpuno neobavešteni o svemu ovome, neminovno se nameću sledeća pitanja:

  • Da li je preduzeće Agrorazvoj – valjevske doline imalo saglasnost Grada, kao osnivača, za zaključenje ugovora sa privatnim preduzećem Foresting i da li u tom smislu postoji odluka bilo kog organa lokalne samouprave?Koji je pravni osnov za prenos gazdovanja na šumama Grada Valjeva u nadležnost privatnog preduzeća?
  • Zbog čega je grad Valjevo osnovao preduzeća Agrorazvoj – valjevske doline ukoliko to preduzeće poslove, koji su mu povereni u vezi javne svojine, prenosi na privatna preduzeća? Ima li preduzeće Agrorazvoj – valjevske doline stručni kadar sposoban da se bavi poslom koji mu je poveren ili je njegova uloga da na ovaj način preliva novac građana u privatne džepove?
  • Kakve stručne reference u ovoj oblasti ima preduzeće Foresting, s obzirom na to da i oni angažuju treća lica za izradu stručnih programa, i to onih koji predstavljaju njihovu ugovornu obavezu?
  • Zašto ugovor nije zaključen sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, kao nespornim autoritetom u ovoj naučnoj oblasti? Uostalom, zbog čega se građani Valjeva drže u zabludi da se ovaj postupak sprovodi u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu imajući u vidu da ne postoji bilo kakav ugovorni odnos sa tom institucijom?
  • Kada je Grad Valjevo usvojio desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom  „Osnova gazdovanja šumama grada Valjeva“ na koju, shodno odredbama Zakona o šumama, saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede? Upravo je na osnovu tog programa moguće pristupiti usvajanju godišnjeg programa gazdovanja šumama,a čija je izrada kaošto možete videti u članu 2 danas prezentovanog ugovora,već poverena preduzeću '' Foresting''. Na osnovu čega se onda sprovodi ceo ovaj postupak?
  • Obzirom na to da bi projekat seče šume u Parku Pećina nedvosmisleno imao značajan negativni uticaj na životnu sredinu nepoznato je da li iniciran ili sproveden postupak procene uticaja na istu? Da li su odgovarajući planski dokumenti prošli kroz postupak strateške procene uticaja na životnu sredinu?
  • I na kraju, kada će projekat preduzeća Foresting d.o.o. Beograd biti završen i da li će isti biti prezentovan opštoj i zainteresovanoj javnosti ili gradska vlast zaista misli da će moći samo da uleti sa motornim testerama u Park Pećina i da seče šta joj se prohte?

Branko Ivković

Branko Ivković (Foto: Kolubarske.rs)

Ivković naglašava da je nesporna činjenica da je zdravstveno stanje jednog dela stabala u Parku Pećina loše i da je neophodna revitalizacija. Međutim, naglašava, za to postoje određene procedure koje se zasnivaju na odredbama Zakona o šumama, podzakonskim aktima i pravilnicima iz ove oblasti, kojima je ceo ovaj postupak detaljno regulisan i uz to mora biti dostupan opštoj i stručnoj javnosti, što ovde očigledno nije slučaj.

 

Predsednik valjevskog odbora SSP pita da li neko u Valjevu zaista veruje da je ova gradska vlast sposobna da ceo ovaj postupak sprovede u zakonskim okvirima, a da pri tome ne ostanemo bez Parka Pećine, kao jednog od simbola Valjeva?

 

- Šta su to oni učinili u prethodnoj deceniji na polju zaštite životne sredine, a da iza njih nije ostao prah i pepeo? Budimo iskreni, za njih nema razlike između revitalizacije najvećeg gradskog parka i krčenja obale u nekom od okolnih sela! Pogledajmo uništene Divčibare, pogledajmo kako navaljuju na obale Gradca, pogledajmo nikad prljaviji grad, to su primeri njihove brige o zdravoj životnoj sredini i prirodi - kazao je Ivković.

 

Branko Ivković je naglasio da ovo nije političko pitanje već je stvar koja se tiče svakoga od nas, koju ne smemo prepustiti neukim i nesposobnim marginalcima iz gradske vlasti! Šteta koju bi oni oni mogli da učine u Parku Pećina može biti nenadoknadiva i oko toga ne sme biti kompromisa! Zato je neophodno da ceo ovaj slučaj bude potpuno transparentan i dostupan stručnoj javnosti, koja ima pravo da da svoj sud o svemu što oni imaju nameru da urade.

 

- Mi ćemo nastaviti da se bavimo ovim pitanjem i o svemu ćemo obaveštavati javnost sve dok gradska vlast i odgovorni u preduzeću "Agrorazvoj – valjevske doline" ne iznesu u javnost sve što je do sada učinjeno u vezi uređenja Parka Pećine, a pogotovo projekte koje su naručili od privatnog preduzeća Foresting. A dok se to ne desi svi zajedno smo dužni da sprečimo da se gradska vlast igra sa onim što su nam generacije pre nas ostavile na čuvanje jer drugu šansu nećemo imati - poručio je predsednik GrO Stranke slobode i pravde Branko Ivković.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 7 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 56 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.