Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
25.05.2021, 06:58

Procena je da u Parku Pećina ima oko 500 bolesnih stabala

č: | fb:

Savet za zaštitu životne sredine GrO Srpske napredne stranke, povodom obeležavanja Evropskog dana parkova, organizovao je konferenciju za novinare u Parku Pećina o očuvanju životne sredine i zaštiti prirodih resursa.

 

Rečeno je da u uređenom delu najvećeg gradskog parka ima oko 1200 stabala, a procena je da je skoro polovina oštećena i bolesna, te će u narednom periodu biti posečena, a umesto njih biće posađeno novo drveće.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

 

Dragutin Kuzmanović, predsednik Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine GrO SNS, je rekao da je u toku izrada elaborata o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina, koji rade profesori Šumarskog fakulteta u Beogradu. Prema tom elaboratu, pre pošumljavanja, jedan broj stabala moraće da bude uklonjen.

 

"Preko 20 čak i 30 godina niko se nije bavio pitanjem Pećine, došli smo do toga da su stabla stara, zato smo i mi odlučili, i dajemo podršku Gradu, da se konačno taj deo priče reši", rekao je Kuzmanović.

 

Biljana Pavlović, doktor poljoprivrednih nauka, navela je da je u Parku Pećina evidentiran veliki broj oštećenih stabala lišćara i četinara. Utvrđeno je da su fitopatogene gljive najčešći prouzrokovači bolesti korena i prizemnog dela stabala, kao i truleži drveća.

 

"Upravo ova gljiva je prošlog leta prouzrokovala pad stabla lipe u Parku Pećina kada je oštećeno jedno vozilo, a na sreću nije bilo povređenih. Ono što je karakteristika drveća koje je napala fitopatogena gljiva jeste to da spolja izgledaju sasvim zdravo", rekla je Pavlović.

Biljana Pavlović

Biljana Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njenim rečima, od četinara, najugroženija vrsta u parku je crni bor, a od lišćara su oboleli lipa, javor, divlji i pitomi kesten. U zavisnosti od stepena oštećenja i oboljenja stabla u Parku Pećina su svrstana u četiri kategorije.

 

"U prve dve kategorije nalaze se stabla koja su izrazito obolela sa jasnim simptomima oštećenja, i ona će biti posečena, u trećoj kategoriji su stabla sa mehaničkim oštećenjem, radiće se orezivanje i njihovo zdravstveno stanje će se pratiti, dok su u četvrtoj kategoriji zdrava stabla", navela je dr Biljana Pavlović.

 

Bez obzira na bolesna i oštećena stabala, boravak u Parku Pećina je bezbedan. "Zdravstveno stanje stabala jeste loše, ali nismo ugroženi", poručila je Pavlović.

Dragutin Kuzmanović

Dragutin Kuzmanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanje novinara koliko stabala će zbog bolesti i oštećenja biti uklonjeno, a koliko će biti orezano, Dragutin Kuzmanović kaže da s obzirom na to da je u toku izrada elaborata, koji bi trebalo da bude završen za dvadesetak dana, nije poznat tačan broj obolelih i oštećenih stabala. Dodaje da je procena da ih ima oko 500 i da će sva biti uklonjena, a umesto njih biće posađena nova jer će se paralelno raditi i plan pošumljavanja. 

 

U planu je da se poseku i sva bolesna stabla na Divčibarama, posebno ona koja se nalaze u blizni ski staze "Crni vrh", a biće praćeno i zdravstveno stanje drveća u gradskim naseljima, kao i drvoreda. Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine je nedavno formiran, prvi korak je da se dovede u red Park Pećina, poručili su.

Park Pećina

Park Pećina (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 24 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...