Registracija Prijava preko FB
Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
22.10.2021, 13:12

Pravobranilac "van spiska"

č: | fb:

Diplomiranom pravniku Darku Kostiću, koga je danas Skupština grada razrešila funkcije gradskog pravobranioca, nije dozvoljeno da prisustvuje sednici na kojoj je odlučivano o njegovoj smeni.

 

U izjavi za Kolubarske.rs navodi da je želeo da prisustvuje današnjoj sednici Skupštine grada, ali da mu to nije bilo dozvoljeno, jer ga je obezbeđenje vratilo sa ulaza u skupštinsku zgradu, uz obrazloženje da ga "nema na spisku".

 

- Odlučio sam da danas odem na Skupštinu, ako me budu prozivali da mogu da odgovorim na optužbe, i ako me budu razrešili da mogu, kao čovek, da se obratim građanima i saradnicima i da se zahvalim na dosadašnjoj saradnji. Međutim, na ulazu, kao u akcionim filmovma, trči za mnom čovek iz obezbeđenja, staje ispred mene i uz izvinjenje mi saopštava da ne sme da me pusti da uđem jer me nema na spisku. Kaže da mu je dostavljen spisak ko sve može da prisustvuje sednici, a da mene nema. Tražio sam da mi pokaže, to je običan papir na kome je spisak ljudi, ali to nije odluka, a pritom nije potpisan tako da ne znam ko stoji iza toga. Nakon mog zahteva da hoću da uđem jer to nije odluka, nego običan papir, on se konsultovao i saopštio mi je da su predsednica i sekretar Skupštine grada rekle da je to obavezujuća odluka koju ja moram da poštujem - priča Kostić, dodavši da je to ispoštovao jer nije njegov nivo da ga fizički izbacuju.

 

Kostć je objasnio da po Poslovniku o radu Skupštine grada Valjeva, predsednik Skupštine mora da pozove gradskog pravobranioca na svaku sednicu, jer je Pravobranilaštvo organizaciona jedinica u Gradskoj upravi te da on, kao rukovodilac, mora biti pozivan na sednice. 

 

- To su radili svi predsednici od kada postoji Pravobranilaštvo. Predsednica valjevske Skupštine Snežana Rakić uvodi presedan i prestaje da me poziva na skupštinska zasedanja. Jednom sam pokušao da prisustvujem, nije mi dozvoljeno uz obrazloženje "zbog epidemioloških mera". Međutim s obzirom na to da Skupština donosi odluke koje su iz nadležnosti Pravobranilaštva, a na poslednjoj sednici su me odbornici prozivali i kritikovali moj rad, u ponedeljak sam uputio dopis u kome sam predsednici Skupštine rastumačio član 88 Poslovnika o radu Skupštine. Navedem i da su pravobranioca na sednice pozivali svi njeni prethodnici, kao i da je to prilika da učestvujem aktivno u radu Skupštine. Jutros, pred suđenje u Višem sudu po tužbi koju sam podneo protiv Grada i Republike, dobijam, krajnje perfidno, podnesak u kome Rakić tumači član 88 Poslovnika Skupštine grada i objašnjava mi da nisam u pravu te da ona nema obavezu da me poziva na sednice. Očigledno da ona ne zna da je Pravobranilaštvo organizaciona jedinica u Gradskoj upravi. Takođe je u odgovoru napisala da treba da me pozove samo u slučaju kada se odlučuje po tačkama iz delokruga mog rada. A recimo, nisam pozvan na Skupštinu upravo onda kada se odlučivalo o poklanjanju gradskog zemljišta Republici bez naknade, što je direktan posao Pravobranilaštva. I na kraju je napisala da će me pozvati na sednice onda kada ona proceni da treba da budem prisutan, što je vrhunac apsolutizma - kazao je Kostić.

 

Ročište po tužbi protiv Grada Valjeva i Republike Srbije koju je podnelo Zajedničko pravobranilaštvo Valjeva, Lajkovca, Ljiga i Osečine zbog odluke da Grad Valjevo bez naknade ustupi zemljište državi, koje je potom poklonjeno nemačkoj kompaniji Bizerba, trebalo je da bude održano danas, međutim odloženo je na zahtev tužene strane.

 

- Juče sam saznao da je u Viši sud stigao podnesak za odlaganje ročišta zbog toga što će danas biti održana sednica Skupštine grada. Ja sam napisao podnesak u kome sam naveo da se protivim odlaganju, jer je prvo sud zakazao ročište, a tek nakon toga je zakazana sednica Skupštine i to istog dana i u isto vreme za kada je zakazano ročište. Očigledna je zloupotreba sa ciljem da se opstruiše postupak, da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačao pritisak na sud. Pored toga sam naveo da imam razlog da sumnjam da ću na današnjoj sednici biti razrešen i da će biti postavljen v.d. pravobranioca koji će povući tužbu i na taj način sprečiti da se utvrdi istina u ovom postupku. Danas se sve odigralo baš kao što sam napisao u podnesku - kazao je Darko Kostić.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li će nešto preduzeti nakon odluke skupštinske većine da bude razrešen funkcije pravobranioca, Kostić kaže da će tek videti šta će preduzeti.

 

- Kakve god razloge za moje razrešenje da su naveli, odgovorno tvrdim da je nezakonito. Oni mene zakonito ne mogu da smene. Jedini razlog moje smene jeste namera da se prikrije i zaštiti nezakonit rad pojedinaca u Gradskoj upravi i da im se omogući da nastave da rade nezakonito. Drugi razlog, kako sumnjam, jeste da se cela ova stvar vezana za tužbu zataška i da v. d. pravobranioca povuče tužbu - rekao je Kostić.

 

 "Meni je najvažnije da sam neukaljana obraza i čist, da nisam oštetio ni za zrno ispod nokata ni državu ni grad. Radio sam časno i pošteno i štitio sam imovinu, što sam i dokazao", rekao je Darko Kostić.

 

 

Aktuelno

Verbalna rasprava vozača i građana (foto: Đorđe Đoković)
Uz krivičnu prijavu Pre 1 sati 38 minuta

Uhapšene dve osobe zbog incidenta na blokadi u Popučkama

Policija je uhapsila dvojicu muškaraca koji su učestvovali u incidentu koji se dogodio u subotu u Popučkama na blokadi puta Valjevo-Beograd. Oni su uz krivičnu prijavu privedeni Osnovnom javnom...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 1 sati 18 minuta

U Valjevu 11 novozaraženih koronavirusom

U Valjevu je 11 novozaraženih koronavirusom. U Opštoj bolnici Valjevo trenutno je na lečenju 125 kovid pacijenta. Na teritoriji Kolubarskog okruga testirano je 225 osoba, u Kovid ambulanti Doma...

Detalj sa svečanosti (foto: Vlada Ivanović)
Prošlo je 107 godina od slavne Kolubarske bitke Pre 4 sati 41 minuta

Dan opštine Ljig obeležen u školi u Belanovici

Prvi put, svečanost povodom praznika, održana je van sedišta opštine Ljig. Belanovica je ove godine dobila novu školu, nastalu rekonstrukcijom stare, uz izgrađenu fiskulturnu salu, i to je bio...