Nabujali Rabas odneo cevi (foto: Leontijević)
Nabujali Rabas odneo cevi (foto: Leontijević)
17.12.2021, 07:55

Odsečeni od sveta zbog izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac

č: | fb:

Četiri porodice Leontijević iz Lukavca bile su pet dana zarobljene u svojim domaćinstvima jer je voda odnela betonske cevi, preko bujične reke Rabas, koje su postavljene kao privremeno rešenje.

 

Ogorčeni, ali i ljuti, Leontijevići kažu da je to samo jedan od brojnih problema sa kojima se suočavaju od kada je počela izgradnja brze saobraćajnice Iverak-Valjevo.

 

"Mesecima nemamo normalan život, ugrožena nam je egzistencija, trpimo teror, a nadležni samo obećavaju da će sve biti rešeno, a ništa ne rešavaju. Mi smo starosedeoci, naš preci su se ovde doselili pre više od sto godina, a mi nemamo nikakva prava", kažu Leontijevići.

Nasip

Nasip (Foto: Leontijević)

 

Pričaju da je njihov put, koji postoji stotinu godina i koji je ucrtan i upisan u katastar nepokretnosti, prilikom izgradnje brze saobraćajnice zatrpan i blokiran nasipom koji je visok preko šest metara.

 

"Na taj nasip smo se peli pomoću tz. rampe, teško smo prolazili vozilima, a veći kamioni nisu mogli ni da prođu što je veliki problem s obzirom na to da imamo registrovane firme za prodaju automobila. Pokušavali smo da taj problem rešimo sa nadležnima, kucali smo na mnoga vrata, bili smo i u Gradskoj upravi, i kod gradonačelnika Valjeva, gde su nam rekli da je izgradnja brze saobraćajnice od javnog značaja i da Grad nije nadležan, tako da ne može ništa da nam pomogne. Slali smo dopise u JP Putevi Srbije, u Predsedništvo predsedniku Vučiću, u Koridore Srbije, niko nam nikad nije odgovorio", navode Leontijevići.

 

Dodaju da se njihova domaćinstva nalaze na 30 metara od trase buduće brze saobraćajnice, tačnije nalaze su u t.z. zaštitnom pojasu.

 

"Ne možemo da živimo od buke, prašine, teških mašina... Kuće i poslovni prostori su nam ispucali od detonacija, a povrh svega toga izgrađen je taj nasip koji nam je blokirao put. Kada više nismo mogli da trpimo taj teror i pritisak, a naročito jer nam je ugrožena egzistencija, mi smo protestovali i tada su na teren izašli nadzorni organi koji prate izvođenje radova. Oni su priznali da je nasip loše rešenje i da nisu smeli da zatrpaju put koji nam je jedina veza sa saobraćajnicom preko koje izlazimo na magistralni put Valjevo-Beograd. Tada su nam uradili, kao privremeno rešenje, put uz trasu, a preko reke Rabas, koja se uliva u Kolubaru, postavili su betonske cevi, takođe kao privremeno rešenje, dok, kako su nam obećali, ne izgrade most. Sada nakon kiša i snegova, voda je odnela te cevi, tako da smo ostali bez jedinog prelaza i odsečeni od sveta. Niti mi možemo gde, a ni deca u školu, niti može neko da dođe do nas. Nemamo nikakvu alternativu. Boli nas i to što svakodnevno gledamo teške mašine kako rade na izgradnji saobraćajnice, buše se šipovi, a za naše probleme i muke nadležni ne haju, a obećali su još pre sedam meseci da će izgraditi most i tako nam obezbediti bezbedan prelaz preko reke, normalan život i funkcionisnaje naših firmi", pričaju Leontijevići.

Radovi

Radovi (Foto: Leontijević)

 

Umesto mosta, u četvrtak su ponovo postavljene betonske cevi, opet kao privremeno rešenje, ali Leontijević strahuju da će cevi, čim padne veća kiša, ponovo voda odneti, a oni će ponovo biti u problemu.

 

"Znamo da se mora graditi brza saobraćajnica i da to jeste javni interes, mi protiv toga nismo, ali znamo da i mi imamo neka prava. Nije uredu da se ponašaju kao da ne postojimo i da zatvaraju oči pred problemom koji su nam oni napravili", saglasni su Leontijevići.

 

Poručuju da će biti prinuđeni da blokiraju radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac.

 

"Očekujemo da Javno preduzeće Putevi Srbije ispuni obećanje koje su nam dali u junu ove godine da će izgraditi most i obezbediti nam bezbedan prelaz, a time i normalan rad jer bez puta i mosta mi ćemo morati da zatvorimo naše firme od kojih živimo", rekli su Leontijevići.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 25 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...