SNS prostorije u Valjevu (foto: DjordjeDjokovic)
SNS prostorije u Valjevu (foto: DjordjeDjokovic)
19.02.2022, 07:51

Kandidati SNS i SPS za pobedu ili za zaborav?

č: | fb:

Koliko je vladajućoj koaliciji stalo do Valjeva i kakav odnos SNS i SPS imaju prema svojim odborima u Valjevu najbolje pokazuje to što je skoro godinu i po dana na čelu valjevskih naprednjaka poverenik, dok je predsednik valjevskih socijalista već godinu dana u v.d. stanju.

 

Koliko SNS i SPS cene prve ljude svojih stranaka u Valjevu, najbolje pokazuje to što je poverenik valjevskih naprednjaka Jelena Nikolić Lekić na 155. mestu izborne liste "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve", dok je v.d. predsednika GrO SPS Đorđe Milanović na 89. mestu izborne liste "Ivica Dačić – premijer Srbije".

 

Značajno bolje pozicionirani na "Vučićevoj" listi od Jelene Nikolić Lekić su njene stranačke kolege, ili stranaka koalicije, iz čak 62 grada i opštine, a iz pojednih gradova na listi je više njih iz jednog grada. Neračunajući Beograd, Novi Sad i Niš, gradove iz kojih dolazi najviše kandidata, recimo da je njih četvoro iz Kraljeva, troje iz Priboja, po dvoje iz Pančeva, Inđije, Kruševca, Leskovca, Požarevca, Čačka, Subotice.

 

Bolje pozicionirani na "Dačićevoj" listi od Đorđa Milanovića su kandidati iz 52 grada i opštine. Neračunajući Beograd, Novi Sad i Niš, gradove iz kojih dolazi najviše kandidata, njih troje je iz Jagodine, po dvoje iz Kragujevca, Leskovca i Gadžinog Hana.

 

Najbolje pozicionirani kandidat iz Valjeva, 16. na izbornoj listi "Ivica Dačić – premijer Srbije" je Đorđe Milićević, koji je bio predsednik poslaničke grupe SPS u prethodnom sazivu i koji je potpredsednik Glavnog odbora SPS. Međutim Milićević je već poodavno beogradski, a ne valjevski socijalista.

 

Reč dve o SNS kandidatima

 

SNS kandidati iz Valjeva za narodne poslanike su Jelena Nikolić Lekić i Ivan Ilić. Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs Nikolić Lekić je kandidat valjevskog Povereništva, dok je Ilićevu kandidaturu "progurao" Darko Glišić sa Uba, predsednik Izvršnog odbora SNS.

 

Prema rečima našeg sagovornika "kandidatura Jelene Nikolić Lekić je odrađena tako da na sastanak nisu pozvani oni koji bi sigirno za narodnog poslanika predložili dr Mihaila Jokića, koji je bio poslanik u prethodnom sazivu, i koji bi joj bio ozbiljna konkurencija".

 

Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da su se kandidaturi za poslanika nadali Radoica Rstić i Ivana Petarić, odbornici u Skupštini grada, ali je prošao Ilić, koji "svako jutro, popodne i veče nakači Darka Glišića na svoj profil".

 

Jelena Nikolić Lekić

 

Jelena Nikolić Lekić je pre članstva u Srpskoj naprednoj stranci bila dugogodišnji istaknuti član Socijalističke partije Srbije. Za poverenika valjevskih naprednjaka imenovana je u oktobru 2020. godine nakon što je odlukom Aleksandra Vučića raspušten Gradski odbor SNS na čijem čelu je bio dr Slobodan Gvozdenović, nekadašnji narodni poslanik i gradonačelnik Valjeva. Javnost do danas nije obaveštena o razlozima raspuštanja Gradskog odbora SNS za koji se tvrdilo da vanredno dobro radi kao i predsednik valjevskih naprednjaka. 

Jelena Nikolić Lekić

Jelena Nikolić Lekić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Master ekonomista Jelena Nikolić Lekić, diplomirala na Megatrendu, je od februara 2018. godine direktor Narodnog muzeja u Valjevu. Zanimljivo je to da je u Muzej Jelena Nikolić Lekić došla kao tehnološki višak. Naime, kada su se pre 12 godina Dom kulture i Dom omladine spojili u jednu ustanovu – Centar za kulturu, nekoliko zaposlenih u Domu omladine bilo je proglašeno za tehnološki višak te je odlučeno da budu "udomljeni" u druge gradske ustanove kulture, "kako ne bi ostali na ulici", najviše njih u Biblioteku, po jedno u Arhiv i Muzej.

 

Inače, izboru novog direktora Muzeja prethodila je, na inicijativu vladajuće SNS, izmena Statuta Narodnog muzeja i to u delu koji se odnosi na kvalifikacije osoba koje mogu da obavljaju funkciju direktora. Na konkurs se jedino javila sa diplomom Megatrenda Jelena Nikolić Lekić, diplomirani ekonomista – menadžer trgovine. Pre nje tom institucijom je nekoliko godina uspešno rukovodio dr Vladimir Krivošejev, koji je diplomirao na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na katedri za menadžment u kulturi Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

 

Ivan Ilić

 

Na 197. mestu izborne liste "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" je diplomirani ekonomista Ivan Ilić, diplomirao na Megatrendu. Zaposleni je u JP "Kolubara" (Stubo-Rovni) na radnom mestu "ekonomista za računovodstvene i ekonomsko finansijske poslove". Ilić je odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Valjeva.

Ivan Ilić

Ivan Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ivan Ilić, zvani Tucko, postao je poznat "širom planete" kada je njegov bot nalog @grofodValjeva izbrisala kompanija Tviter.

 

Naime, prošle godine Krik je objavio izveštaj Danijela Buša, sa Stanford univerziteta, o brisanju osam i po hiljada Tviter bot naloga iz Srbije. Među tim nalozima posebno su se izdvojila tri među kojima je Ivan Ilić @grofodValjeva. Kako je navedeno u izveštaju, glavni ciljevi domaćih botova, sem navijanja za Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku, bili su deljenje tekstova medija bliskih vlastima, ali i da se obruše na Vučićeve političke rivale, pre svega članove opozicije koje su kritikovali i vređali.

 

Pored ovo četvoro SNS i SPS kandidata, na listi "Ivica Dačić – premijer Srbije" se nalazi još dvoje lošije pozicioniranih kandidata za narodne poslanike. Da li su to kandidati za pobedu ili za zaborav, odlučiće građani na izborima 3. aprila.

Aktuelno

Voda nije za piće (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 50 minuta

Voda na Divčibarama nije za piće

Voda na Divčibarama nije za piće zbog poremećaja u kvalitetu sirove vode, saopšteno je iz JKP Vodovod Valjevo. Poboljšanje kvaliteta vode se očekuje već sa prvim padavinama, navodi se u saopštenju.  · 5 komentara