Biračko mesto na Petom puku (foto: Đorđe Đoković)
Biračko mesto na Petom puku (foto: Đorđe Đoković)
06.04.2022, 06:56

Lokalni front Va o rezultatima glasanja i izbornom procesu

č: | fb:

Lokalni front Valjeva, kao kičma koalicije Moramo u Valjevu, zadovoljan je svojim rezultatom na izborima za narodne poslanike i predsednika Srbije, navodi se u saopštenju ovog udruženja uz zahvalnost svima koji su u nedelju na biralištima koaliciji Moramo poverili svoj glas.

 

U saopštenju se navodi da je prema prvim preliminarnim rezultatima predsedničkih i parlamentarnih izbora održanih 3. aprila lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve osvojila 16.640 glasova (34,77%), sledi lista Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 8.093 glasa (16,91%), za listu Ivica Dačić – Premijer Srbije glasalo je 6.882 birača (14,38%), lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju dobila je 3.527 glasa (7,37%), za koaliciju Moramo – Akcija – Ekološki ustanak glasalo je 3.355 građana (7,01%), Srpski pokret Dveri – POKS dobio je 2.493 glasa (5,21%)...

 

Prvi preliminarni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora pokazuju daleko veću izlaznost nego 2020, tako da je ove godine na birališta u Valjevu izašlo gotovo 48 hiljada građana, dok oko 27 hiljada nije.

 

"Naša 1.232 glasa iz 2020. bila su prvi stepenik, a ovih blizu tri i po hiljade je drugi. U narednih dvadesetak meseci, do novih gradskih izbora, nastavićemo da se u Skupštini grada, ali i na mnogim drugim mestima, borimo za sve građane Valjeva, ne samo za naše birače. Posebno zahvaljujemo i desetinama aktivista Lokalnog fronta koji su nam, u nimalo povoljnim uslovima, pomogli da ovakav rezultat ostvarimo, kao i svim prijateljima koji su u nedelju, na biračkim mestima, branili i najčešće i odbranili glasove građana Valjeva", navodi Lokalni front.

 

Dodaje da što se samih izbora tiče, ponovo je zapaženo ono na što Lokalni front Valjevo dugo ukazuje: nesređeni birački spiskovi, nespremnost (ponegde i nepismenost!) mnogih predsednika biračkih odbora, moda da u selima desetine "bolesnika" glasa od kuće, članovi biračkih odbora u prslucima SNS, mobilni telefoni, nepotrebne gužve i nered na biračkim mestima. Ovo dokazuju zakazana ponovljena glasanja na devet biračkih mesta na području Valjeva.

 

"Nije neobično ni to što je Republička izborna komisija u nedelju uveče priznala da rezultate čeka sa jednog mesta koje nije biračko mesto. Država se još jednom povukla pred partijom i svemoćnim marketingom čija glazura pokušava da prekrije stvarnu sliku o glasanju građana Srbije. Da je ova slika lažna pokazuje primer Valjeva: mnogo veća izlaznost nego u junu 2020. godine na scenu je izvela nove aktere koji najavljuju daleko zanimljiviju borbu za mesta u budućem gradskom parlamentu. Matematika je nemilosrdna i Lokalni front ne veruje da će do juče neprikosnovena većina ostvarena u junu 2020. i dokazano nesposobna izvršna vlast moći dugo da kontroliše zbivanja u gradu. Gradski odbori (ako postoje) Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije svojim gazdama u Beogradu pre svega moraju da objasne kako su i zašto zajedno izgubili preko sedam hiljada glasova za nekih dvadesetak meseci…Dela govore, zar ne?", navodi u saopštenju Loklani front Valjevo deo koalicije Moramo.

 

Aktuelno